Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Tak Salah Nyanyi 'Negaraku' Dalam Bahasa Lain" - RPA Padam Status, Pandangan Ditolak Ramai

Oleh: LilRose|9-12-2019 12:03 PM Komen: 165
Negara dikecohkan dengan nyanyian lagu kebangsaan Negaraku dalam bahasa Mandarin dan Arab, baru-baru ini.

Insiden itu mencetuskan pelbagai reaksi rakyat Malaysia, malah ia turut mendapat perhatian Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.


Kredit foto: Twitter

Baginda menerusi Twitter meluahkan pendapatnya berhubung isu itu.

Katanya, tidak menjadi kesalahan untuk menyanyikan lagu kebangsaan dalam bahasa lain selagi ianya dinyanyikan dengan penuh semangat patriotisme.


Kredit foto: Sinar Harian/Twitter

"Bagi saya, lagu kebangsaan kita 'Negaraku' dengan rasminya dinyanyikan dalam bahasa Melayu 'bahasa kebangsaan' kita.

"Tetapi, tidak salah kalau dinyanyikan dalam bahasa Cina, Arab, hindi, tamil, Inggeris dan lain-lain asalkan ia dinyanyikan dengan penuh semangat patriotik dan kebanggaan," tulisnya.

Namun, tidak ramai boleh menerima pendapat peribadi banginda itu.


Kredit foto: Twitter

Bagaimanapun, entri Tunku Azizah itu sudah dipadam dipercayai untuk mengelak daripada menjadikan isu berkenaan semakin besar. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
3
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 165
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote merrissa 14-12-2019 11:44 AM
JamilBinAbu: Istana Negara ni memang tak ada PR team eh? Memang lantak pi lah nak tulis komen apa?

Kalo ada pon sama je bimbo nya kot ahahaha... baik dia share gambar dia masak n pegang tgn suami dia je

Lain-lain Komen

Quote fliphair8 9-12-2019 12:38 PM
mohon RPA kurangkan main burung biru di alam maya yer...keeping it classy is way much better for you.....Ampun Tuanku
Quote sarah82 9-12-2019 12:38 PM
Apa yg aku tau akta LAGU KEBANGSAAN 1968 TIDAK BOLEH DIUBAH.

Quote bondeh 9-12-2019 12:46 PM
RPA nak nampak adil sesama rakyat tapi tak perlu kot nak usik isu tentang MELAYU atau perlembagaan. Ampun Tuanku... hanya pendapat patik...
Quote sharlenetexas 9-12-2019 12:52 PM


Quote JamilBinAbu 9-12-2019 12:56 PM
Istana Negara ni memang tak ada PR team eh? Memang lantak pi lah nak tulis komen apa?

Quote Lollipop111 9-12-2019 01:03 PM
Mohon RPA tidak maen twitter lg.
Quote pyropura 9-12-2019 01:09 PM
lobaicai semua ni dah melampau derhaka pada raja
Quote BoLapciOus 9-12-2019 01:10 PM
Len kali xyah komen isu2 sensitip ..baik twit2 sal resepi mkanan..xdela org kecam
Quote JamilBinAbu 9-12-2019 01:11 PM
Lollipop111 replied at 9-12-2019 01:03 PM
Mohon RPA tidak maen twitter lg.

Dia sejenis ketagih main twitter. Berapa kali dah acah-acah deactivated pun tetap join balik.

Royal families lain pun ada je guna social media macam british royal family tu, tapi nampak okay and regal lah apa yang mereka post. Dapat kat RPA ni semua benda nak komen & ulas... kalau ulas yang bernas & cerdik tak apa lah jugak.
Quote CatMiow 9-12-2019 01:12 PM
Tak terkata patik.  
Quote Victorioussss 9-12-2019 01:15 PM
Hahahahahahahahahaha
Quote Fieza-mira 9-12-2019 01:18 PM
Lagu kebangsaan mesti dinyanyikan dalam bahasa kebangsaan. Lagu kebangsaan adalah lambang kedaulatan sesebuah negara. Ia mesti dinyanyikan dengan betul dan cara yang hormat. Bukan lagu komersial untuk hiburan boleh tukar2 bahasa ikut sedap penyanyi  dan telinga pendengar.

Setiap rakyat Malaysia yg cintakan negara akan menghormati lagu dan bendera nasional. Kecuali orang tu pengkhianat, berhati busuk suka buat provokasi.
Quote najib888 9-12-2019 01:39 PM
Singapore yg kiasu tu pun national anthem dalam bahasa melayu..
Majulah Singapura..
Quote EJALTI 9-12-2019 01:44 PM
Attention seeker.....Ampun Tuanku, sembah patik harap diampun
Quote Minami2013 9-12-2019 01:50 PM
Wajib sebagai warganegara kena tahu bahasa kebangsaan... so patut nya isu nak bagi faham lagu negaraku is nonsense

Anyway RPA patut elakkan lah komen isu2 kontroversi.
Quote gigahertz 9-12-2019 01:51 PM
JamilBinAbu replied at 9-12-2019 05:11 AM
Dia sejenis ketagih main twitter. Berapa kali dah acah-acah deactivated pun tetap join balik.

...

bosan sebenarnya jadi Raja / Sultan ni . takde kawan nak menyembang. nak keluar jalan2 bodyguard hurung.nak makan laksa pun kena ikut protokol. kalau tengok cara sembang kat youtube mmg tak ikut protokol. lebih pada biasa2.

Quote tomatome 9-12-2019 01:52 PM
Better diam kut..
Quote gigahertz 9-12-2019 01:56 PM
Minami2013 replied at 9-12-2019 05:50 AM
Wajib sebagai warganegara kena tahu bahasa kebangsaan... so patut nya isu nak bagi faham lagu negara ...

Duduk Malaysia 60 tahun tak reti bahasa melayu - i is OKDuduk Malaysia 60 tahun vacancy bahasa cina   - still OK
Duduk Malaysia 60 Tahun bwk dog dlm pasaraya - Hmmm OK
Duduk Malaysia 60 Tahun bwk abu chin peng - Wait. What ???
Duduk Malaysia 60 Tahun lagu negaraku bahasa cina - tu kurang ajar namanya.

i sempat screenshot satu ads fb company ni tu hari. masa tu Sultan pahang sudah jadi YDPA.
yang company tu pergi guna gambar sultan Kelantan ( previous YDPA )
Quote johan-adx 9-12-2019 01:59 PM

7 baris..dan 17perkataan..
bukan sush nk sebut dan hafal pun..
tp yg pelik..knapa 1 bangsa tu jer yg asik2 kontroversi psl bahasa,bendera dll..

Lihat semua komen(165)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.366547s Gzip On
To Top