Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Rakyat Malaysia Tak Sensitif? Kapal Karam, 2 Nyawa Melayang Tapi Dok Fikir Barang 11/11?"

Shimmer Shine|6-12-2019 03:01 PM Komen: 14


Gara-gara tajuk portal Astro Awani yang menonjolkan 'missleading heading', warganet berbalah menegakkan pendapat masing-masing.

Tajuk "Kapal kargo karam, barangan sale 11.11 lesap?" menimbulkan kemarahan orang ramai. Ini kerana berita tersebut melebihkan barangan berbanding nyawa kru kapal dan dua daripadanya mati lemas sementara tujuh lagi hilang. 

K


Antara kata-kata yang dijadikan bahan jenaka mereka yang tidak memiliki empati ialah "patutlah, tak sampai lagi barang," dan sebagainya.

Sikap tidak prihatin ini seolah-olah menunjukkan segelintir rakyat Malaysia yang lebih mengutamakan material berbanding nyawa pekerja yang terlibat dalam kapal itu sendiri.


Sebagai rekod, kapal kargo dari Taiwan itu sedang membawa barangan dari TaoBao sebelum dihantar ke pembeli. Berlaku perlanggaran di perairan Minjiang mengakibatkan tujuh kru masih hilang dan dua disahkan maut.

Google

Akibat kejadian itu juga sebanyak 879 tan barang di atas kapal tenggelam ke dalam laut.


Begitulah bila tragedi bertukar menjadi bahan jenaka. Rasanya segelintir mereka yang tidak prihatin ini boleh lah bermuhasabah lalu meletakkan diri dan keluarga mereka di tempat pekerja kapal itu sendiri, mungkin baru boleh berfikir waras. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
3
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 14
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote CurangLagi 8-12-2019 08:41 AM
JohnnySins: yang berdagang pun dok kira kerugian...bukan kira sedih keluarga mangsa....wakakakakakakkakaa

Gituuuuuu{:cryrun{:cryrun{:cryrun{:cryrun{:cryrun

Lain-lain Komen

Quote bawangkecik 6-12-2019 03:06 PM
apa nak heran dengan troll page tu. bukannya official page astro awani pun
Quote sarah82 6-12-2019 03:10 PM
Kalau ABU PENGKHIANAT CHIN PENG boleh bawa balik dan tabur kat negara ni tanpa memikirkan perasaan anggota dan ahli keluarga anggota keselamatan yg terbunuh.

Kenapa aku nak rasa kesian ada kematian sbb pelanggaran kapal?
Quote Kurex 6-12-2019 03:12 PM
mesti mogay layan twitter sambil baca artikel tak habis
Quote Forfoxache 6-12-2019 03:14 PM
Bukan dia kecam pun arwah, so whats the audacity in showing gratitude brg dorang sampai? Nak chas England power tapi pakai verb tak tepat. Kemps
Quote MenteriWanita 6-12-2019 03:33 PM
Ni lah manusia bodo, tak habis2 dengan dunia khayalan dia, esok2 biar dia tenggelam pulak, lepas tu no body care, orang cuma peduli pasal keadaan kapal ja.
Quote JohnnySins 6-12-2019 03:37 PM
yang berdagang pun dok kira kerugian...bukan kira sedih keluarga mangsa....wakakakakakakkakaa
Quote kualibesi 6-12-2019 03:42 PM
yg owner kargo & vessel tu xheran sangat, dorang ad cargo & hull insurance
Quote nuralisa 6-12-2019 04:26 PM
Antara kata-kata yang dijadikan bahan jenaka mereka yang tidak memiliki empati ialah "patutlah, tak sampai lagi barang," dan sebagainya.



kalau ayat tu apa yg menghinanya ...
itu kan statment kepada teka teki knp brg x smpai..
Quote SWORKS27 6-12-2019 04:34 PM
netizen malaysia dia kira apa..semua benda nak troll....
Quote anony-mous 6-12-2019 04:47 PM
Bkn x sensitive, mana la org tu tau ada 2 org mati. Then nilai kargo tu lg besar berbanding no 2. Konon2 take care pulak budak2 twitter. Geli tekak
Quote Muahahaha 6-12-2019 05:19 PM
Bdk Twitter ni bila nak matang
Quote Lula2 6-12-2019 07:25 PM
bawangkecik replied at 6-12-2019 03:06 PM
apa nak heran dengan troll page tu. bukannya official page astro awani pun

Baca betul2 la
Quote belilies 6-12-2019 10:15 PM
Taobao ikut 11.11 sales juga ke aritu?
Quote CurangLagi 8-12-2019 08:41 AM
JohnnySins: yang berdagang pun dok kira kerugian...bukan kira sedih keluarga mangsa....wakakakakakakkakaa

Gituuuuuu{:cryrun{:cryrun{:cryrun{:cryrun{:cryrun

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.149197s Gzip On
To Top