Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Tak Solat Jumaat Kena Penjara "Denda Lagi, Anak Malu, Dorang Ni Tak Fikir Ke Hukuman Lain"

Shimmer Shine|2-12-2019 01:54 PM Komen: 31



"Kenapa penjara? Tak terfikir ke impak pada keluarganya, pada psikologi anak-anaknya, mungkin bapa ini akan hilang kerja. Di mana ihsan Islam?" 

Begitu lah antara komen warganet apabila Mahkamah Rendah Syariah Hulu Terengganu menjatuhkan hukuman penjara sebulan dan denda RM2,500 kepada enam lelaki akibat ponteng solat jumaat.

Twitter 

Menurut mereka, hukuman keras sebegini tidak sesuai dilaksanakan bagi kesalahan pertama. Malahan ia akan menyusahkan lagi bagi golongan yang tidak berkemampuan.

Jika ada akta sebegini sekalipun, biarlah ianya mengikut budi bicara seperti latar belakang pesalah, berapa lama hukuman harus dilaksanakan disusuli dengan nasihat, ceramah dan sebagainya.


Ini kerana seorang daripada pesalah adalah bapa dan jika sebulan tidak bekerja, ia mampu menyusahkan keluarganya sendiri.

Google
Ada pula yang menyatakan ianya adalah hukuman takzir yakni hak pemerintah mengikut lunas-lunas yang telah digariskan. Akan tetapi masih perlu adanya kelembutan supaya Islam sendiri tidak dipandang rendah oleh kaum lain.


Oleh itu, sama-samalah kita memainkan peranan untuk menyedarkan dan menghukum dengan niat untuk mengajar bukannya melebih-lebihkan hukuman hingga membuatkan ramai sengsara. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 31
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote dekmieDandy 4-12-2019 09:23 AM
kalua penjara sebulan camni masuk rekod jugak dak?

Lain-lain Komen

Quote dua_chzy 2-12-2019 02:37 PM
Jangan berani dengan bilis jah.

Muntri, retis yang tak shalat tu, hada berani ngkau tangkap masuk pinjara sebulan?
Quote MenteriWanita 2-12-2019 02:57 PM
Zaman Rasullulah kalau culas solat Jumaat, anggota keluarga lelaki kena tahan sebulan tak balik rumah ka, kau jangan Ganu, buat undang2 sendiri, mendapat kau nanti.
Quote Boomibulat 2-12-2019 02:59 PM
dua_chzy replied at 2-12-2019 02:37 PM
Jangan berani dengan bilis jah.

Muntri, retis yang tak shalat tu, hada berani ngkau tangkap masuk ...

Nk tangkap cmana diorang ponteng dok dlm hotel 5 bintang..bkn lepak kdai bwh pokok
Quote KIM.K 2-12-2019 03:00 PM
Masuk penjara ni kalau staf gomen boleh dibuang kerja kerana rekod
Kalau pesara, pencen dibatalkan
Harap rayu pengampunan sultan
Quote Boomibulat 2-12-2019 03:01 PM
Tp x elok la first time dh pnjara..patut kasi warning dulu.mgkn jgk hukuman ni utk menjana pendapatan kjaan negeri..
Quote adeqbun 2-12-2019 03:05 PM
brdosa tggalkan solat jumaat..tp xyah la risikokan trus jangka masa pjg..bg hukuman kerja kebajikan je dan tazkirah subuh wajib pegi beberapa kali..mana tau diorg dpt hidayah dan become better person drpd puak2 yg x penah miss solat jumaat..
yg patut kene denda dan hukuman  yg kaki ponteng kat parlimen tu..
Quote dua_chzy 2-12-2019 03:07 PM
Boomibulat replied at 2-12-2019 02:59 PM
Nk tangkap cmana diorang ponteng dok dlm hotel 5 bintang..bkn lepak kdai bwh pokok

So len kali if tanak shalat pi la sembunyik kat tokong ka soping kompleks jika ko tak kaya tak berkuasa. Undang2 donia ni memang hanya huntok marhaen bilis jah.
Quote nora_balqis 2-12-2019 03:12 PM
kalau kat kl, ari jumaat time solat jumaat. kat shopping kompeks ramai laki2 yg sihat walafiat. shoping2, makan2. kalau nak tangkap mmg meriah tangkapan....
Quote dua_chzy 2-12-2019 03:44 PM
nora_balqis replied at 2-12-2019 03:12 PM
kalau kat kl, ari jumaat time solat jumaat. kat shopping kompeks ramai laki2 yg sihat walafiat. shop ...

Bukan di KL saja tapi seluruh Malaysia. Sebab tu surau di soping kompleks kici sajork. Berapa kerat jah Muslimin Muslimat reti shalat ikut waktu sebenarnya.
Quote Victorioussss 2-12-2019 03:52 PM
Ikut kepala sndiri

Bgtau iols hadis mana cakap tinggal solat jumaat ni dosa besar? Siap ade terms 3x tinggalkan berturut maka pintu hati dia tertutup. Still xde mention dosa besar. Inb4 if xle solat jumaat, still bole solat zohor kot

Dorg xtau ke wajib solat jumaat tu pada 40 ahli kariah yang bermukim dan kalau 40 org tu xdtg atau jemaah kariah 40 wajib tu xde, solat jumaat tu xle jalan

Dh mcm minum arak punya hukuman
Quote adila39 2-12-2019 03:59 PM
ishhh bangang.. ISLAM tak kuno mcm ni la. Dia x main hukum je.. apabenda la.. banyak benda lain. Solat Jumaat xke 3x berturut turut in Islam barulah salah. Ni memadai la mybe hantar kelas agama ceramah agama sebulan ke. Dah kenapa x logikla.. bodoh betul gov skrg ni la.
Quote fushimi 2-12-2019 04:04 PM
nora_balqis replied at 2-12-2019 03:12 PM
kalau kat kl, ari jumaat time solat jumaat. kat shopping kompeks ramai laki2 yg sihat walafiat. shop ...

hahhaha kena bawak pukat tunda
Quote hasniey 2-12-2019 04:07 PM
Yup xsesuai dgn jenis kesalahan.ptutnye hantar kaunseling/ceramah sebulan.buat la setiap mgu.ni pnjara plus denda lg,pdhal org kaya xkene pape pon
Quote salmon-suki 2-12-2019 04:22 PM
Aiolzs rasa mmg manusia skrg suka permainkn agama ye..bukan DOSA BESAR ko cakap budak2 twidderland??aku harap jgn satu hari nanti agama ko tergadai..mesti ko pun sejenis y x solat and suka tggal solat jumaat kan..bangsat!
Quote salmon-suki 2-12-2019 04:24 PM
nora_balqis: kalau kat kl, ari jumaat time solat jumaat. kat shopping kompeks ramai laki2 yg sihat walafiat. shoping2, makan2. kalau nak tangkap mmg meriah tangkap ...


mmg betul pun and these kind of jantan ke betina2 nak buat suami?huhhhh..solat pun xjaga..tp sekufu laa kot..masing2 x solat..huhhhh~
Quote tuberoses 2-12-2019 04:34 PM
nora_balqis replied at 2-12-2019 03:12 PM
kalau kat kl, ari jumaat time solat jumaat. kat shopping kompeks ramai laki2 yg sihat walafiat. shop ...

huhu, bape bijik lori la nak sumbat tu

penuh mcm lori imegresen agaknye

Quote awanearisu 2-12-2019 04:35 PM
adeqbun: brdosa tggalkan solat jumaat..tp xyah la risikokan trus jangka masa pjg..bg hukuman kerja kebajikan je dan tazkirah subuh wajib pegi beberapa kali..ma ...


Setuju. Kerja kebajikan di rumah anak-anak yatim, rumah kebajikan dan masjid-masjid agar mereka belajar sesuatu dari kesilapan. Penjara memang agak keras.
Quote Nana_Man 2-12-2019 04:38 PM
awanearisu replied at 2-12-2019 04:35 PM
Setuju. Kerja kebajikan di rumah anak-anak yatim, rumah kebajikan dan masjid-masjid agar mereka  ...

Kalau nk tambah lg, hukum dorang cuci toilet masjid.. atau bersihkn mana2 yg patut. Penjara is too much.
Quote nora_balqis 2-12-2019 04:40 PM
tuberoses replied at 2-12-2019 04:34 PM
huhu, bape bijik lori la nak sumbat tu

penuh mcm lori imegresen agaknye

haa...kan

meriah tangkapan..haha

Lihat semua komen(31)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.149090s Gzip On
To Top