Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Mati Doktor Tu Aku Pijak" - Bila Doktor Pelatih Sombong Tunjuk Pandai

Oleh: Amir Arsyad|3-12-2019 10:42 AM Komen: 44

Foto: Twitter

Kecoh baru-baru ini apabila seorang ibu menyelar tindakan seorang doktor pelatih yang diakwanya hampir 10 kali mencucuk jarum bagi mengambil darah anaknya. Apa yang berlaku sebenarnya?

Menerusi Twitter, wanita itu mendakwa tindakannya menghalang doktor pelatih terbabit daripada mengambil darah bayinya pada hari pertama kelahiran tidak dihiraukan, malah dibalas dengan nada sombong.

"Saya doktor pelatih senior," tekan doktor berkenaan dalam nada sinis.

Merujuk petikan di Twitter, wanita itu menghalang kerana tak sanggup melihat kesakitan bayinya. Doktor pelatih itu dikatakan telah 'gagal' mengesan kedudukan urat, ketika mahu mengambil darah. Akibatnya, bayi telah dicucuk melebihi sepuluh kali pada percubaan pertama. 

Wanita yang dipercayai juga seorang doktor itu, menitiskan air mata kerana tak sanggup melihat kesan cucukan pada tangan bayinya. 

Sempat dia menggugah kata-kata

"Jangan main dengan tahap kesabaran seorang ibu."


Foto: Twitter 

Berikutan itu, ramai yang menyuarakan pengalaman sama di ruang komen. Kicauan menjadi lebih riuh apabila sebahagian warganet meluahkan rasa marah mereka. 

Ada yang berpendapat, kesombongan doktor pelatih itu menjadi salah satu sebab perkara ini berlaku. Seorang warganet tanpa berselindung berkata, yang dia sanggup memijak doktor itu jika kejadian sama berlaku kepada anaknya.




Foto: Twitter 

Isu begini sudah kerap didengar, cuma kurang didedahkan. Ada baiknya jika pihak terlibat meneliti kembali isu ini. Prosedur yang lebih ketat perlu diambil sebelum seorang doktor pelatih dibenarkan menyentuh pesakit kerana keselamatan dan nyawa menjadi taruhan. - CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 44
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote HandOFate 9-12-2019 08:50 PM
Doktor Pelatih? mana nurse?

Lain-lain Komen

Quote sarah82 3-12-2019 11:19 AM
Biasa la.. Ada HO hamjad mcm ni... Mcm kes Late Aunty Tan la, tangan bengkak sbb IV pun HO pemalas muka tak seberapa tak mo keluarkan jarum alasan susah nak cari VEIN

Hamjad.. Aku cakap kat HO tu cari suami kaya dan mengangkang buat anak..baru la terhengeh2 nak keluarkan jarum.
Quote Pakis 3-12-2019 11:28 AM
Biasa baby yang kena jaundice akan cucuk kat tangan camni untuk dapat bacaan darah yang accurate.  Kalau kat klinik je dia cucuk kaki.  Anak iols 2 orang mesti tangan berbekas jarum camni kuar wad sb jaundice
Quote sapeka 3-12-2019 11:37 AM
kalau masih pelatih xdenye senior2
pelatih tu pelatih je la
Quote coco 3-12-2019 11:54 AM
bukan nak racis tapi kalau doktor pelatih tu yg barbau kari.  dia punya berlagak macam dia pakar segala penyakit di dunia.  yg pompuan lagi la rasa mcm nak hempok.   

baik yang berbau limau lagi.  lembu je cakap dan kalau tak pasti dia akan mintak kita tunggu doktor atau pakar masa buat round.   
Quote Melorqe 3-12-2019 12:10 PM
coco replied at 3-12-2019 11:54 AM
bukan nak racis tapi kalau doktor pelatih tu yg barbau kari.  dia punya berlagak macam dia pakar seg ...

aku pernah kena dgn staff kari masa nak buat MRI, dia punya belagak cucuk sampai lebam tangan aku.
aku komplen suruh panggil doktor buat.
aku mmg jenis urat halus, kena pakai jarum halus.
sepanjang pengalaman aku, hanya doktor je yg reti cari vein aku, kalu bg kat nurse buat memang lebam la dia cucuk merata.
Quote Meiizu 3-12-2019 12:10 PM
coco replied at 3-12-2019 11:54 AM
bukan nak racis tapi kalau doktor pelatih tu yg barbau kari.  dia punya berlagak macam dia pakar seg ...

kenapalah bangsa diorang ni tak reti nak humble
Quote sarah82 3-12-2019 12:15 PM
Meiizu replied at 3-12-2019 12:10 PM
kenapalah bangsa diorang ni tak reti nak humble

Dok negara leluhur depa tu kelas bawahan sekali.. Bila mai sini.. Depa rasa depa dah jadi Brahmin.. Tu x reti nak down to earth
Quote Artemesiaa 3-12-2019 12:20 PM
coco replied at 3-12-2019 11:54 AM
bukan nak racis tapi kalau doktor pelatih tu yg barbau kari.  dia punya berlagak macam dia pakar seg ...

Well said nak2 kalau mak pak dia pun doktor lagak macam doktor pakar
Quote Orix 3-12-2019 12:34 PM
iols pun pernah kena cucuk smpai 7x chuolsss... 7x tauuu dekat tgan kiri nsib kali ke-7 tu darah keluar.......  inikan pulak baby
Quote Cyempaka 3-12-2019 12:43 PM
netizen pun gebang tak kalah. nak pijak mati katanya.. padahal kalo jadi kat dia, sekadar tempek fb je pun.. pastu letak caption - tolong viralkan

doktor muda2 ni mmg kerek skit pun. tu hari jaga org kat hosp. naik tangga nak p tingkat 3 je, tak nampak pulak tangga tu tulis laluan staff. tgk org awam pun guna je. aku pun guna la. doktor2 lain mcm biasa la bila berselisih sorang nak naik sorang nak turun, spontan mereka akan ketepi skit. tapi doktor pompuan muda sorang ni kemain lagi jalan mendongak kat tgh2 tangga xbagi kita selisih dengan dia. pastu mata jeling kat tulisan laluan staff tu. ye la kau doktor...
Quote chipsmoremore 3-12-2019 01:48 PM
sarah82 replied at 3-12-2019 12:15 PM
Dok negara leluhur depa tu kelas bawahan sekali.. Bila mai sini.. Depa rasa depa dah jadi Brahmin. ...

khennn



Quote sarah82 3-12-2019 01:49 PM
chipsmoremore replied at 3-12-2019 01:48 PM
khennn

Arwah tokwan aku ckp.. Bangsa chola ni.. Boleh ckp english sepatah 2 kata.. Merasa diri dah naik kasta Brahmin dah.
Quote vee_zara 3-12-2019 06:04 PM
coco: bukan nak racis tapi kalau doktor pelatih tu yg barbau kari.  dia punya berlagak macam dia pakar segala penyakit di dunia.  yg pompuan lagi la rasa mc ...

Yes!!! Btul ni
Quote GigaMom 4-12-2019 02:09 AM
Sakitny hatii baca
Quote AcikLijah 4-12-2019 02:13 AM
Igt kisah anak menakan aku yg dibawa ke spital atas reason slalu jeluak lps minum susu. memula kata acid reflux tp x confim. dh tu, lps cucuk , ckp kasar2 ngn adik aku. member dah la tgh dlm pantang lagi, hrs lah emosi. tgk anak kena cucuk, kena perli2 lagi. nk thn dlm wad, adik aku xnk. amboi kemain dr pakar spai pelatih dok perli, spai adik aku call aku sbb tensen. x ckp byk aku msk trus ckp, sy refuse treatment utk ank sedara sy. Buat acah2 tkejut lak., igt aku bodo undang2 gamaknya. trus tya kenapa? you doctor? Mls nk ckp byk aku ckp jer, it's ok. sy dh buat keputusan. sy akn dptkan second opinion d hospital lain. eh boleh pulak jwb ngn aku. sy ni sbb bulan puasa je. eh..eh..eh abih tu aku yenna xposa? aku mls nk sembg byk aku senyum sajo. srh adik aku sign refusal treatment form sambil ngomel2. hahaha.
Quote MisXoXo 4-12-2019 02:31 AM
AcikLijah replied at 4-12-2019 02:13 AM
Igt kisah anak menakan aku yg dibawa ke spital atas reason slalu jeluak lps minum susu. memula kata  ...

Kalau sama level doc xpe..kalau kmi ni marhaen..ermmm..mmg bertabah ajalahhh
Quote AcikLijah 4-12-2019 02:37 AM
MisXoXo replied at 4-12-2019 02:31 AM
Kalau sama level doc xpe..kalau kmi ni marhaen..ermmm..mmg bertabah ajalahhh

masalahnya iols pn marhein pprt sis, cumanya iols tau sedikit sebanyak psl refuse treatment law tu. udah sembang xigt nk jenguk ke bumi yg dia pijak sgt,bdegar2 dok meratib dia pakar.. hrslah iols pn sembang ala2 loyer yg penuh dgn riak gitu.. yg penting konfident. hahaha
Quote Potato_kering 4-12-2019 04:03 AM
MisXoXo replied at 4-12-2019 02:31 AM
Kalau sama level doc xpe..kalau kmi ni marhaen..ermmm..mmg bertabah ajalahhh

Eh, tak. U kena tau, kalau penyakit tu tak berjangkit u ada hak utk sign letter yg bgtau u tak nak ditahan hosp dan risk under u. Jadi kat i masa anak kuning. Tahan 2 hari, hari kedua i da sedih sgt sbb cucuk berturut 2 hari.  
Cari info kat google pasal hak kena tahan wad. Jumpa doc, I cakap i nak balik, i tak nak anak i kena cucuk lagi, bkn tinggi sgt pn bacaan, ada penurunan. biasa la susu tak kuar sgt, hari ke3 baru, dia ckp tak bole. i ckp, NO, bagi sini apa letter u nak i sign, I sign. Dia diam panggil doc lain suruh pujuk. Dpt juga pujuk tambah semalam lagi. Esok kuar.
Quote AcikLijah 4-12-2019 05:22 AM
Potato_kering replied at 4-12-2019 04:03 AM
Eh, tak. U kena tau, kalau penyakit tu tak berjangkit u ada hak utk sign letter yg bgtau u tak nak ...

yap. as long as bukan life threatening, legal guardian fhm suma info2 yg doc bgtau, as legal guardian ada hak utk refuse treatment. Itu yg iols buat ms ank sedara iols nk ditahan di wad. doc mmg xleh nk buat apa, sbb mmg ada law psl refusal treatment ni. iols guna legal guardian right ni sbb mmg nk dptkan 2nd opinion kt spital lain. Plus doc tu acah2 kekwat bebeno, adik iols lak tgh dlm pantang, hangin ler iols. mentang2 xdak keturunan org hada2 kan, layanan ala2 kain buruk jah, apa igt marhein suma jenis tuang skolah ke?

Lihat semua komen(44)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.184125s Gzip On
To Top