Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Calon SPM 2019 Lembik , Sikit-sikit Buat Petisyen Minta Turunkan Markah Lulus"

28-11-2019 12:56 PM Komen: 71


Seperti yang tular pada hari ini, kebanyakan pelajar sekarang ini seakan-akan lemak dalam mencapai apa jua kejayaan mereka.

Sebelum ini, telah tular berita tentang soalan Matematik Tambahan SPM yang terlalu sukar sehingga membingungkan guru C guru dan menyebabkan pelajar C pelajar menangis keluar dari dewan.

Lalu, pelajar SPM 2019 membuat tuntutan markah lulus kertas Matematik Tambahan diturunkan kepada 5% dan 50% untuk peroleh A+. Petisyen itu sehingga kini sudah ditandatangani oleh lebih 30 ribu orang.



Belum pun selesai dengan petisyen Matematik Tambahan, terkini, satu petisyen menuntut perkara yang sama dibuat untuk subjek Sejarah pula. Tidak masuk akal, namun itulah yang dimohon oleh pihak yang tidak diketahui identitinya.

Petisyen-petisyen ini mendapat reaksi bercampur baur daripada netizen. Seorang pengguna Facebook menerusi entrinya menyifatkan bahawa generasi muda masa kini merupakan 'Generasi Lembik'.

Baca lanjut:

Loading FB Post...

Wargamaya turut bersetuju dengan entri ini.





Kredit foto: FB Azaruddin Azman

Petisyen tuntutan markah untuk subjek Sejarah turut mengundang kekecewaan pada wargamaya di laman Twitter.


Kredit foto: Twitter

Petisyen ini mungkin isyarat satu reaksi balas pelajar yang tertekan dan memerlukan penelitian yang lebih telus berkenaan sistem pendidikan negara kita secara lebih menyeluruh.

Apapun adik-adik sekalian, setiap kejayaan yang dicapai itu memerlukan pengorbanan dan usaha yang berterusan. SPM hanya permulaan. Perjalanan kamu semua masih panjang. Kejar mimpi, hadapi realiti. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 71
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote sranua 2-12-2019 10:48 AM
Lemaunya budak sekarang ni. Asas tak kuat macam mana nak sambung bidang kejuruteraan di IPT. Semua nak belajar yang senang je.

Lain-lain Komen

Quote Perawankota 28-11-2019 12:58 PM
Naik lemak budak2 zaman skang.. Semua nak senang
Quote awanysss 28-11-2019 01:05 PM
sorry to say, ni la namanya bodoh sombong.. baik kau g belajar elok2 drpd merempan sign petition bagai..
makin melampau perangai budak2 spm tahun ni.. mcm2 isu..
Quote sarah82 28-11-2019 01:07 PM
Apa soalan sejarah yg susah sgt tu.. Tempek meh aku nak baca.. Mana tau aku terlebih cerdik boleh jawab.. Hawaq betul budak2 la ni.
Quote suiskipas 28-11-2019 01:12 PM
Pegi main tiktok je la....takyah amek spm...
Quote natrahn 28-11-2019 01:12 PM
sarah82 replied at 28-11-2019 01:07 PM
Apa soalan sejarah yg susah sgt tu.. Tempek meh aku nak baca.. Mana tau aku terlebih cerdik boleh ja ...

dorang mesti spot soalan ataupun study last minute.. sejarah kan subjek fakta..memang banyak nak kena ingat...
Quote sarah82 28-11-2019 01:14 PM
natrahn replied at 28-11-2019 01:12 PM
dorang mesti spot soalan ataupun study last minute.. sejarah kan subjek fakta..memang banyak nak k ...

Budak2 la ni.. Sapa ada soalan sejarah sila tempek.. Boleh kita beramai2 mengasas pengetahuan sejarah kita.
Quote sonatalady 28-11-2019 01:18 PM
Betul tu ..manja sangat.
Jawap ajelah..x leh jawap nasiblah.
Semua nak protes..x yah amik peksa.
Quote natrahn 28-11-2019 01:20 PM
sonatalady replied at 28-11-2019 01:18 PM
Betul tu ..manja sangat.
Jawap ajelah..x leh jawap nasiblah.
Semua nak protes..x yah amik peksa.

aku dulu amik spm redah dan redho je jawab exam...abis exam doa je la banyak-banyak takde paper sangkut... takde de nak buat petition2 ni... konsep dia doa usaha tawakal
Quote amerald 28-11-2019 01:29 PM
Semakin lemak dan tiada quality budak2 ni.
Quote toynme 28-11-2019 01:32 PM
sape yang protes ni?? lembik...ntah2 chin peng pun tak kenal
Quote dua_chzy 28-11-2019 01:36 PM
Edited by dua_chzy at 28-11-2019 01:39 PM

If markah lulus/markah penggredan SPM sama dengan PT3, konfem mengelupo ibarat tahu nama hada dalam list bakal masuk neraka la ngkorang semuaaaa privileged generation yang tiada reti bercukur iniewwwww

Markah PT3:

85-100 : A
70-84 : B
60-69 : C
50-59 : D
40-49 : E
0-39 : F
(but ada tahun2, 80% buleh dapat A sudah)

Gomen patut buat gred SPM seropa PT3! Ayoh gomen PHanat, hada brrrannniii???? Korang jugak dok kutuk public exam Malaysia tiada kualiti dolu khensssttt???!
Quote fushimi 28-11-2019 01:39 PM
jangan di layan budak budak manja zaman now

dasar naik lemak nak senang je

Quote lwyl 28-11-2019 01:46 PM
sarah82: Apa soalan sejarah yg susah sgt tu.. Tempek meh aku nak baca.. Mana tau aku terlebih cerdik boleh jawab.. Hawaq betul budak2 la ni.


Open book question. Kertas 3. Tema umum, Pembinaan  negara dan bangsa amat penting bagi sesebuah negara yang berbilang kaum dan agama seperti Malaysia. Kejayaan pembinaan negara dan bangsa Malaysia memerlukan semangat patriotisme yang tinggi dan penyertaan menyeluruh daripada setiap anggota masyarakat supaya proses pembinaan negara menjadi lebih kukuh.


Quote gummiebear 28-11-2019 02:00 PM
Sebab kejarkan A tu sangat khenn. Tak dapat A sudah lah nak petisyen2 bagai. Bukannya kiamat donia kalau tak dapat A. Yang penting ilmu tu dekk
Quote fliphair8 28-11-2019 02:06 PM
banyak sangat bergajet...masing2 jadik berani meluahkan pendapat di socmed...ni lah hasilnyaaa...generasi sudu lembik
Quote lalalxlx 28-11-2019 03:39 PM
Kalau belajar betul2 mesti boleh score A...tak ada istilah paper spm susah sampai nak kena turunkan markah
Quote fizamn 28-11-2019 04:13 PM
sejarah pun leh nak petisyen..!! mcm mana nak jadik loyer nie??? breibu kes ko kena ingat.. hahahaha..
Quote cutieslilies 28-11-2019 04:20 PM
lwyl replied at 28-11-2019 01:46 PM
Open book question. Kertas 3. Tema umum, Pembinaan  negara dan bangsa amat penting bagi sesebu ...

ini soalannya??

apa bingai benar dak2 ni... walaupun21 tahun abis spm..ni soalan bonus yang boleh jadikan ko dpt markah penuh or markah paling corot kalau x reti menggoreng dgn fakta...

koyak...koyak...


Quote nononcrux 28-11-2019 04:23 PM
lemak tongking la dorang ni..baik tak payah belajar senang.. perabih duit mak bapak je..

Lihat semua komen(71)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.190216s Gzip On
To Top