Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tak Cukup Makanan Halal, Atlet Indonesia Termakan Babi Di Sukan SEA Filipina

27-11-2019 06:35 PM Komen: 126
Sukan SEA ke-30 di Filipina sekali lagi terpalit dengan kontroversi apabila dilaporkan kecuaian penganjur menyebabkan pemain bola sepak Indonesia termakan daging babi. 

Ia gara-gara tiada makluman mengenai status halal atau haram makanan yang dihidangkan di sana, Malaysiakini memetik CNN Indonesia. 

"Kita berharap mereka (penganjur) dapat mengatasi perkara ini dan mengasingkan makanan halal dan tidak halal," kata pegawai media skuad Indonesia, Gatot Widardo. 

Foto: Awani
Dalam pada itu, portal berita South China Morning Post (SCMP) melaporkan atlet muslim merungut kerana berdepan dengan bekalan makanan halal di sukan SEA. 

Difahamkan pihak penganjur tidak mengendahkan permintaan daripada Suruhanjaya Kebangsaan untuk Muslim Filipina (NCFM) untuk menghidangkan makanan halal yang mencukupi kepada para atlet muslim. 

Sebelum ini tular berkenaan Filipina gagal menyiapkan infrastruktur sebelum kejohanan bermula. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 126
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote clarizsa 11-12-2019 11:35 PM
BicaraHatiku replied at 28-11-2019 09:17 PM
Makanan Filipin yg I geli telur ayam kemurok tu.. iols tengok Amazing Race dulu choyyy.. kembang tek ...

Balut ke
Itik bukan ayam

Lain-lain Komen

Quote Modngengade 27-11-2019 02:12 PM
cashlah,  apabila sukan pprt dianjurkan oleh negara pprt
Quote BicaraHatiku 27-11-2019 02:14 PM
Edited by BicaraHatiku at 27-11-2019 10:25 PM

Tragis banget.. atlet leluhur terjamah buffet khinzir... choy!!!
Quote zach2008 27-11-2019 02:16 PM
Lepas makan babi terus menang indon lawan siam...
Quote Meiizu 27-11-2019 02:19 PM
aduuuhhh memang byk prob ...pilipin  ni tak layak jadi organiser
Quote LuvAurora 27-11-2019 02:19 PM
Lain kali xperlu kut hidang benda yg xhalal.. Kalau yg halal semua boleh makan
Quote SWORKS27 27-11-2019 02:20 PM
ohoiiii...kegilaan apakah ni mabuhai pinoy gilos
Quote EJALTI 27-11-2019 02:21 PM
Cash la untuk indon babu jongos caprut...
Quote cupu 27-11-2019 02:26 PM
Dh xcapable nknjd tuan rumah pehal... memalukan dan menyusahkan
Quote buragazz 27-11-2019 02:26 PM
Penganjuran ni boleh tolak ke kalau sesebuah negara tu tak nak..

Tapi pun sapa yang pernah gi Manila tu alahai.. dari jauh cam sebuah metropolis yang gah la.. tapi bila masuk je bandaraya tu mak aii.. celah2 bangunan tinggi tu tetiba ada rumah haram.. pastu kat billboard punya structure diorang buat rumah..  tu belum cerita rumah teres haram pastu sidai kain kat wayar elektrik..

Tapi ni aku pegi bila ekk tak ingat..  tapi penduduk dia kalu cerita macam kan Philiphine tu Singapore dia punya level.. nak2 dalam youtube klu banding2 kan penyanyi sana ngan penyanyi negara lain..
Quote BicaraHatiku 27-11-2019 02:30 PM
buragazz replied at 27-11-2019 02:26 PM
Penganjuran ni boleh tolak ke kalau sesebuah negara tu tak nak..

Tapi pun sapa yang pernah gi Man ...

ayooo..kat bangkok pun iols raser rimas x boley bayangkan manila mcm mana..

Quote sepiITUindah 27-11-2019 02:32 PM
boikot jer...pakat semua balik
Quote Skuau 27-11-2019 02:34 PM
Tetiba aku terfikir....MENGAPA TIMNAS SEPAK BOLA indon yg terkena?????......suratan,kebetulan atau CASH???
Quote buragazz 27-11-2019 02:45 PM
BicaraHatiku replied at 27-11-2019 02:30 PM
ayooo..kat bangkok pun iols raser rimas x boley bayangkan manila mcm mana..

Bangkok aku leh terima lahi.. walau pun bau hanyir menusuk hidung... euww
Quote be-keng 27-11-2019 02:52 PM
kahkahakah..mampuu gelak sajork
Quote Kurex 27-11-2019 02:54 PM
BicaraHatiku replied at 27-11-2019 02:30 PM
ayooo..kat bangkok pun iols raser rimas x boley bayangkan manila mcm mana..

jom pergi bengcock
Quote Themilo 27-11-2019 02:57 PM

jom la. iols dah beli tiket sept 2020. tassabar nak cikcur bangcock!
Quote Kurex 27-11-2019 03:05 PM
Themilo replied at 27-11-2019 02:57 PM
jom la. iols dah beli tiket sept 2020. tassabar nak cikcur bangcock!

tapi iols tak beli tiket lagi uols
Quote Artemesiaa 27-11-2019 03:18 PM
Belum majlis perasmian dah macam2 isu timbul lepas ni tah hapa isu lagi nak jadi
Quote BicaraHatiku 27-11-2019 03:20 PM
Themilo replied at 27-11-2019 02:57 PM
jom la. iols dah beli tiket sept 2020. tassabar nak cikcur bangcock!

Korang chur kat mane?

Lihat semua komen(126)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.265063s Gzip On
To Top