Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

"Saya Banyak Pegang Watak Utama, Nak Bayar Biarlah Berbaloi" - Didie Alias Merajuk?

25-11-2019 09:47 AM|Oleh: ameenarara| Komen: 22

Isu bayaran kepada pelakon sering menjadi isu berbangkit dalam industri seni kerana ada sahaja selebriti merungut bayaran yang ditawarkan tidak setimpal.

Isu ini juga terpaksa diharungi pelakon Didie Alias yang dikatakan merajuk dalam bidang lakonan disebabkan tawaran bayaran yang tidak seiring dengan bakatnya dalam industri.


Foto: Instagram Didie Alias

Didie jarang keluar di skrin televisyen kerana tidak mahu menerima tawaran sekadar tangkap muat sahaja.

Menurutnya, dia telah banyak memegang watak utama sebelum ini dan bekerja dengan seikhlas hati.




Tambahnya lagi dalam HLive, dia tidak meletakkan bayaran tinggi pada pihak produksi, namun sekali lagi menegaskan bayaran itu biarlah sesuai dengan bakat serta pengalaman dirinya dalam industri.

Masalah bayaran tidak setimpal ini sampai bila pun tidak selesai jika pihak yang sepatutnya melindungi hak selebriti ini tidak ambil endah. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 22
Komen

Previous : Belum Tutup Pintu Hati, Fauziah Latiff Masih Mengharapkan Jodoh Baru

Next       : Nasir Bilal Khan Tolak 20 Tawaran Lakonan, Tengok Tajuk Drama Nak Termuntah!

Komen Terbaru

Quote salamon 27-11-2019 08:31 PM
No wonder la byk drama slalu ade muke2 baru .mungkin bayaran murah kot.nk amek retis senior
or letop xmampu.hanya production fofuler jah berani amek retis rate tggi ni

Lain-lain Komen

Quote lovelytouch 25-11-2019 09:56 AM
Akaq wonder how much yg diorg nak dan berapa yg diorg ditawarkan? Kalau nak dibayar rm1000 per episod tp mintak rm3k phuiiii yachh!
Quote balakkampung 25-11-2019 10:09 AM
tapi lakonan didie best...natural...layak la nak demand pon...
Quote Themilo 25-11-2019 10:11 AM
lovelytouch replied at 25-11-2019 01:56 AM
Akaq wonder how much yg diorg nak dan berapa yg diorg ditawarkan? Kalau nak dibayar rm1000 per episo ...

3k per episode consider cheap comparing with her experience & how many shot per day. biasanya sehari tah berapa ratus kali take. scene yang sama, scene yang lain.
Quote Boomibulat 25-11-2019 10:28 AM
Ada job nk demand..x de job merempan..
Quote Zeatyisaac 25-11-2019 10:36 AM
Dia takpe tak kerja pun, husband dia cikgu. Tak berlakon pun ada income. Anak2 pasti bagi sedikit sorang memandangkan dia seorang ibu yang baik. Salute her for that.
Quote RatuDunia94 25-11-2019 10:54 AM
Bidang hiburan ni mama ada bayaran tetap n garis panduan.. harga ikut suka sama suka.. mostly production yg baru2 mmg akan bg bayaran ciput sbb jimat kos.
Quote Ladybird910 25-11-2019 12:53 PM
Kalau dah retis hot dorg byr smpi 5k per episod..30 episod dah 150k.mana xlari bajet..Hot mmg hot tp kayu jati..pastu sembang ckp bajet ciput..haha.baik finas buat skim tangga gaji mcm gomen utk retis veteran2 ni..

1 award local range bpe..international range bape..kekekek {:laugh
Quote Kurex 25-11-2019 01:13 PM
RatuDunia94: Bidang hiburan ni mama ada bayaran tetap n garis panduan.. harga ikut suka sama suka.. mostly production yg baru2 mmg akan bg bayaran ciput sbb jimat  ...

mama mana ni @RatuDunia94
Quote adelea 25-11-2019 01:19 PM
Themilo replied at 25-11-2019 10:11 AM
3k per episode consider cheap comparing with her experience & how many shot per day. biasanya seha ...

klu artis ngetop cam mira filzah , uqasha , emma semua tu berapa harga mereka per episode ?

so curious nak tau range
Quote RatuDunia94 25-11-2019 01:54 PM
Kurex replied at 25-11-2019 01:13 PM
mama mana ni @RatuDunia94

Typo.. nk tulis MANA
Quote Kurex 25-11-2019 02:24 PM
RatuDunia94 replied at 25-11-2019 01:54 PM
Typo.. nk tulis MANA

i ingat didi ni orng panggil dia mama
Quote Bergosip 25-11-2019 03:05 PM
Pihak Finas ke Seniman boleh lah buat peraturan baru. Bayaran ikut gred lakonan. Pandailah2 Finas/Seniman berbincang dengan pihak penerbit, produksi dan etc.

Video Micheal ang haritu pon ada mention harga hero dan heroin muda mahal. Macam mana pelakon2 baru ni boleh letak harga yang mahal dan dipersetujui dengan pihak yang lain. Nak kata ramai follower, cuba tengok view video dorang . Tak selari dengan nilai follower yang ada. Follower berjuta tapi view video puluh ribu je. Cuba compare dengan artis korea atau US ke. Follower berjuta dan ada view video berjuta juga. Tu baru nampak selari dengan nilai follower. Lepastu kalau rajin usha follower tu, ramai yang tak active dan business account. Buatlah garis panduan harga per episode, per CF and etc.
Quote Orix 26-11-2019 11:50 AM
lovelytouch replied at 25-11-2019 09:56 AM
Akaq wonder how much yg diorg nak dan berapa yg diorg ditawarkan? Kalau nak dibayar rm1000 per episo ...

3k utk level didie alias pun dikira murah yach! sheols deserve 5k ke atas per episode dgan lakonan mantap sheols....
Quote zach2008 26-11-2019 02:55 PM
Edited by zach2008 at 26-11-2019 02:57 PM

Dia ni selalu masuk sarawak buat event. Beberapa tahun kebelakangan Ni mmg Tak mis tour sarawak
Quote Begbiru 26-11-2019 04:29 PM
satu lg....most genre drama TV skrg mcm ala-ala je... takde yg pelbagai...sbb tu jenis2 watak pun lebih kurang je...

watak hero + heroin..
watak mak bapak hero + heroin
watak kawan baik (cheerleaders) hero + heroin
1 watak antagonis...

itu je yg telan belanja brp ratus ribu dah...blom lg team produksi

kalau nak buat drama lain genre pulak...mcm seram ke, merempit ke...nak tambah kos props lak.
drama penyiasatan etc... akal rakyat malaysia tak sampai kesitu lg walaupun mengadap siri CSI tu bagai nak rak.
Quote September14 26-11-2019 04:33 PM
Xde masa iols nk fkir mslh korg ni.. smua org pun ada prob yg sama situasi je bbeza.. so pndai2 la cr duit ye
Quote lovelytouch 26-11-2019 08:44 PM
Orix replied at 26-11-2019 11:50 AM
3k utk level didie alias pun dikira murah yach! sheols deserve 5k ke atas per episode dgan lakonan ...

Deserve kee?? Occayyy
Quote gigahertz 27-11-2019 12:42 AM
Edited by gigahertz at 26-11-2019 04:44 PM
Kurex replied at 25-11-2019 06:24 AM
i ingat didi ni orng panggil dia mama

u nak tahu sesuatu tak ? mak i punya kakak. ada cucu. cucu dia tu kahwin dengan adik dide alias.masa wedding tu hari nasib baik tak di pakainya baju lady gaga tempoh hari kalau tak mmg
i x ngaku sedara oh ya. cucu kakak mak yang kahwin dengan adik didie alias ni tengah pregnant. baby boy kalau tak salah. tu hari masa raya mmg jumpa adik didie alias tu. jenis kurus tinggi putih2. muka ada iras iras didie alias sikit.
Quote Noraniza_Iblis 27-11-2019 05:03 PM
kebanykan artis2 tua ni merempan sbb suke compare
payment yg artis2 muda dpt..
nyahhh... Malaysia pnye industry hiburan ni,ko ingt mcm Hollywood ke??
cukup je la..ko g yendon, haram sorg kenal...so?? jgn la fefeeling sgt...
tgh ko larat lg ni..jgn la demand sgt..
nnt tkde job taw merempan..
aku tk rase..kalau low bajet sgt pun..
die bayo ko rm100 1 scene.. kurang2 pun rm500..

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.160952s Gzip On
To Top