Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Anak Sukarno Didakwa Hina Islam, Bandingkan Bapa Dengan Nabi Muhammad

19-11-2019 12:32 PM Komen: 28
Anak perempuan presiden pertama Republik Indonesia Sukarno didakwa menghina Nabi Muhammad apabila membandingkan bapanya dengan Rasulullah SAW.

Memetik CNN Indonesia, individu bernama Irvan Noviandana membuat laporan polis berhubung kenyataan Sukmawati Soekarnoputri itu.

"Secara peribadi, saya sebagai seorang muslim merasakan nabi saya, junjungan saya, yang mengenalkan saya kepada Allah itu telah dihina," katanya ketika ditemui di balai polis daerah Metropolitan Jakarta.

Katanya, tindakan Sukmawati itu adalah tidak wajar kerana walau sebesar manapun sumbangan seseorang, ia tidak akan boleh dibandingkan dengan seorang nabi.


Kredit foto: Kastara.ID

Dalam laporannya semalam, Irvan mendakwa Sukmawati melakukan penghinaan terhadap agama Islam.

Irvan turut menyediakan bahan bukti berupa video di Youtube yang menunjukkan Sukmawati mengeluarkan kenyataan merendahkan Nabi Muhammad.

Dalam potongan video yang dimaksudkan itu, Sukmawati berkata, "Mana lebih bagus Pancasila (asas negara) atau al-Quran? 

"Sekarang, saya mahu bertanya kepada semua. Yang berjuang di Abad ke-20 ialah nabi yang mulia Muhammad atau Ir. Sukarno untuk kemerdekaan?" ujarnya.

Sukmawati bagaiamanpun mendakwa video tular itu sudah diedit dan ada yang ditokok tambah.

"Saya tidak membandingkan dan tidak ada kata jasa," nafinya kepada CNN Indonesia.

Jelasnya, video itu dirakam ketika dia berucap di sebuah forum anak muda yang membincangkan isu nasionalisme, menolak radikalisme dan memberantas terorisme.

"Saya hanya bertanya, siapa yang berjuang untuk kemerdekaan. Nabi yang mulia Muhammad atau Sukarno. Titik. Tapi diberitakannya, siapa lebih berjasa," katanya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
8
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 28
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote LadyCarefree 1-12-2019 09:08 PM
brownstone replied at 24-11-2019 04:48 AM
Pluralisme memang dah bertapak lama kat Indonesia..

Except few sultanate yg betul2 follow Islam ...

Aceh yg spray cat kt jeans wanita. Naik motor kena duduk ngiring. Blablablabla

Lain-lain Komen

Quote Asdan 19-11-2019 01:37 PM

mana boleh bandingkan atau samakan, tiap manusia ada tugas tersendiri, kita manusia biasa, buat cara sebagai manusia biasa, tak perlu tiru cara kehidupan manusia pilihan, betul tak ?
Quote Asdan 19-11-2019 01:40 PM

sukarno suruh rakyat lawan penjajah, tapi dia pernah menyerah diri pada penjajah,

indonesia bukan merdeka dgn darah, tapi jepun bagi merdeka, betul tak ?
Quote gaara_X 19-11-2019 02:17 PM
indon...dari segenap aspek pun kita dah boleh agak camna dia punya pemikiran....
Quote Modngengade 19-11-2019 04:23 PM
cikki ni agama apa?
Quote abas8888 19-11-2019 04:42 PM
adakah ini hasil pluralisasi agama?? mula2 semua agama sama..last2 politik lebih baik dpd agama...
Quote monsterwife 19-11-2019 04:46 PM
Duit banyak tak nak repair gigi ke?
Quote hitam_manis 19-11-2019 04:59 PM
Indog memang bodoh.
Quote hitam_manis 19-11-2019 05:00 PM
Indog memang bodoh.
Quote bondeh 19-11-2019 05:13 PM
yindon dari rakyat marhaen sampai ke orang politik otak sinting. titik.
Quote ctaz 19-11-2019 05:25 PM
thread kesukaan munafikun nih....
ramai la yg akan berkuntum dlm ni....
Quote matbad 20-11-2019 01:54 AM
Aku geram dgn apps cari ni..
Lps update dah mcm syial xbleh nk bkk..
Kna bkk link melalui browser saja..
Ehh ehh
Quote pyropura 20-11-2019 03:11 AM
gaara_X replied at 19-11-2019 02:17 PM
indon...dari segenap aspek pun kita dah boleh agak camna dia punya pemikiran....

Kan... Yg tak hina islam pun tetap dihukum atas public pressure, macam kes Ahok tuh
Quote unguaurora 20-11-2019 07:52 AM
Nak dibandingkan dgn individu yg hidupnya pd zaman yg berbeza...apooo!
Quote Zona2020 20-11-2019 09:00 AM
Bodoh bangat..
Quote QueenIsolde 20-11-2019 09:33 AM
Pluralisme dh bjaya kt indon..next target Malaysia and Brunei..mgkin sng nak achieve kt Malaysia sbb muntri2 atasan pun sumenya bfahaman liberal..moga Allah membantu kita
Quote EJALTI 20-11-2019 12:01 PM
Indonbabu  jongos caprut kepam berkerak dan tolol goblok berpisah teda...
Quote Lagubestbest 21-11-2019 01:39 AM
Daddy dah lama arwah pun masih nak tunggang nama daddy lagi. Nama sendiri tak cukup wangi ke ape?
Quote L211 24-11-2019 03:41 AM
indonesia merdeka sbb bayar sejumlah wang kat Belanda.. hahahah konon berjuang.. pundek dia laaa kantoiii  saja..
Quote brownstone 24-11-2019 05:43 AM
Asdan replied at 19-11-2019 01:40 PM
sukarno suruh rakyat lawan penjajah, tapi dia pernah menyerah diri pada penjajah,

indonesia buk ...

Jepun dah kalah beb waktu tu...tunggu belanda datang aje....

Kalau Jepun dah bagi Indo merdeka siap2, jepun pun boleh bagi Malaya merdeka drpd bagi balik kat british.

Diorang berjuang guna buluh runcing segala kot...4 tahun (1945-1949)...
Kita? Melambai2 sambut British balik kat Bangunan sultan abdul samad.

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.148834s Gzip On
To Top