Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Filem Dia Pun Kualiti Rendah" - Ahmad Idham Dikecam Bila Gesa Kerajaan Tapis Netflix

18-11-2019 09:37 AM|Myeonir| Komen: 64

Kelmarin, heboh apabila keluar cerita yang Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) telah meminta supaya segala kandungan yang ditayangkan menerusi platform Netflix ditapis dahulu sebelum ditayangkan kepada penonton di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif FINAS sendiri iaitu Ahmad Idham telah meluahkan pendapatnya mengenai hal itu di Twitter. Menurutnya, ramai ibu bapa yang bimbang dengan kandungan yang boleh diakses oleh anak-anak mereka.

Kredit foto: Twitter
Pun begitu, ramai yang membangkang hasrat Ahmad Idham ini kerana platform Netflix sendiri mempunyai pilihan di mana ibu bapa boleh menetapkan kandungan apa yang boleh ditonton oleh anak mereka.


Tak kurang juga, ramai netizen yang mengutuk pelakon veteran itu kerana sering mengeluarkan filem mengarut mengenai rempit dan bohsia. Jadinya, dia tidak layak untuk mengkritik kandungan yang dipaparkan di Netflix.


Kredit foto: Twitter
Punyalah 'dalam' kajian warga Twitter sehingga mereka dapat mengesan bahawa Ahmad Idham ada menyukai beberapa entri lucah dan tidak senonoh di laman sosial itu.


Kredit foto: Twitter
Lagilah netizen cerca niat lelaki itu yang kononnya mahu menyediakan medium tontonan yang selamat untuk kanak-kanak tetapi dia tidak bertindak sedemikian.

Apa pula pendapat anda mengenai hal ini? -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
4
Bosan
1
0
0
Komen: 64
Komen

Previous : "Doakan Saya Bertemu Bidadari" - Awi Rafael Tak Sabar Tunggu Jodoh Dari Tuhan

Next       : Tajul Arif Dah Jadi Bapa, Kongsi Nama Anaknya Adriana Carissa

Komen Terbaru

Quote BoLapciOus 20-11-2019 03:13 PM
Aposit sebok dia ngan netflix..my sources of entertainment..drpd lyn cte dia yg xmenjana minda tu..i think dia yg ptut lyn netflix crik idea what netizen want..not same issue with2 rempit2..so outdated

Lain-lain Komen

Quote imanda 18-11-2019 09:41 AM
Edited by imanda at 18-11-2019 09:42 AM

amat deham nih mmg sesuatu n I penah tnampak dia like gambo separa nude kat twidder dulukala.
sian gak pokcik nih nk bsuara tp xcover sekali kantoi plak huhu
Quote cikatilia 18-11-2019 09:47 AM
haha dianadollxxx

ce tgk lagi kot panjang lagi list pornstar di follow pokcik berkenaan..

Quote lotionmilo 18-11-2019 09:52 AM
Dengar cite sebab dia nak keluarkan aflix
Quote one_aiman 18-11-2019 09:53 AM
netflix tu lagi orang nk tengok dari filem2 yg dia buat..so kecenderungan untuk anak2 muda terpengaruh tu lagi tinggi..filem mat deham tu awal2 lagi dah kena rejek ngan orang kita..macam less terpengaruh la
Quote Kurex 18-11-2019 10:06 AM
imanda replied at 18-11-2019 09:41 AM
amat deham nih mmg sesuatu n I penah tnampak dia like gambo separa nude kat twidder dulukala.
sian  ...

gayah ke dia
Quote Kurex 18-11-2019 10:07 AM
takkan la nak tengok filem gangster rempit bohsia...
Quote Melorqe 18-11-2019 10:08 AM
imanda replied at 18-11-2019 09:41 AM
amat deham nih mmg sesuatu n I penah tnampak dia like gambo separa nude kat twidder dulukala.
sian  ...

bukan dia saja weh
masa sebelum ig update apps diaorang, aku boleh nampak  orang yg aku follow like ig2 gambar tak senonoh.
dari rakyat marhaen, tuan punya sofa merah hinggalah ke tokey2 sykt besar.
tak senonoh gila. mesti baru belajar guna IG masa tu.
tapi sejak bulan lepas dah tak ada function utk stalk orang.
Quote Mfzg89 18-11-2019 10:22 AM
Era deham dah berakhir.. xde pekdah simpan sampah lama2... Insaflah deham oi...
Quote Bergosip 18-11-2019 10:52 AM
Teruk Ahmad Idham kena bash dekat twitter. Ramai suruh dia berhenti dari FINAS.

Rasanya Ahmad Idham ni tak ada account Netflix pon sebab tu dia tak tau yang Netflix ada kategori TV children show, Cartoon and etc. Dia pon tak tau yang Netflix bolen tapiskan content untuk children.

Ahmad Idham  kalau buat filem pon mesti eksploitasi wanita ex: filem rempit2 dia dulu. Pakai kemain seksi lepas tu asyik menyundal dalam filem. Terang2 secara langsung dan tak langsung potraitkan watak tu mengadakan hubungan seksual.

Sepatutnya FINAS berkerjasama dengan Netflix macam masukkan filem atau drama2 Malaysia dalam Netflix. Selalu nampak macam filem atau Astro Shaw yang collab dengan Netflix. Sekarang ramai dah langgan Netflix sebab lagi berbalaoi dan Netflix boleh kongsi account dengan beberapa orang lain. List filem, Tv series Netflix pon berlambak dan up-to-date.




Quote jijilaaa 18-11-2019 10:56 AM
dekat netfilic/iflix je la ak boleh layan cerita yamg rasa mcm dekat sgnat dgn real life kita.

nak layan cite MIG, mat deham ni. makin mengecut otak aku
Quote imanda 18-11-2019 11:16 AM
Kurex replied at 18-11-2019 10:06 AM
gayah ke dia

ohh maapkan I dgn word sesuatu itu.. bkn sesuatu gayah tu tp sesuatu yg jijiks la jugak bg I like gambo2 xsenonoh.
Quote dino 18-11-2019 11:24 AM
Bergosip replied at 18-11-2019 10:52 AM
Teruk Ahmad Idham kena bash dekat twitter. Ramai suruh dia berhenti dari FINAS.

Rasanya Ahmad Id ...

kenapa tak suruh tapis kandungan youtube.. kat utube byk kot movie2 tak bertapis... klau nudity yg bkn ke arah seks mmg lepas dlm utube

Quote dino 18-11-2019 11:25 AM
netflix ade movie melayu yg bagus.. mcm one two jaga
Quote cikatilia 18-11-2019 11:29 AM
Bergosip replied at 18-11-2019 10:52 AM
Teruk Ahmad Idham kena bash dekat twitter. Ramai suruh dia berhenti dari FINAS.

Rasanya Ahmad Id ...

filem dia aku masih dara tu jijik gila kot

scene diana amir vs farid kamil
sangap lobang ke sangap batang tah ayatnya


Quote Orix 18-11-2019 11:31 AM
mcm bodoh nak tapis2.... iols plg benciiiii ms tgok AADC2 n eiffel im in love diorg cut scene cemolot

kadang2 scene cemolot yg 5-6 saat tu meaningful for the whole story hurkeh !
Quote AshkieLa 18-11-2019 11:33 AM
baik ko control dulu tu citer2 kul 7 kat tv Msia.. dok peluk2.. basah2...atas katil, atas riba.. atas belakang antara hero heroin time maghrib2 tu... yihhhhhh

Msia ni tak berani buat adegan cium mulut terang terangan dalam lakonan je lagi...
yg meols ingat dulu amy search dgn nia zulkarnain je.. dalam citer isabella..
Quote stania83 18-11-2019 12:00 PM
filem netflix mmg banyak sgt nudity dan seks yg tade kaitan dgn plot. susah beno nak tgk kat living room. nak tengok kena tengok sorang sorang. sama je annoying dgn drama melayu pukul 7, sikit sikit seks aduii muak gilaaa.  
Quote Bergosip 18-11-2019 12:11 PM
dino replied at 18-11-2019 11:24 AM
kenapa tak suruh tapis kandungan youtube.. kat utube byk kot movie2 tak bertapis... klau nudity yg ...

Youtube pon ada Youtube for Kids. Mana2 video yang ada adegan 18+ dorang akan sekat sekiranya pemilik account under 18. Kalau pemilik account menipu umur, lepaslah. Kalau pihak Youtube scan lebih2 maklumat pemilik account , nanti ada orang saman Youtube pulak atas "hak privasi dan maklumat sulit".

Kalau jumpa video tak senonoh tapi tak ada restrict umur, maksudnya pemilik video tu tak maklumkan dekat Youtube yang content dia 18+ keatas and ada nudity. Kita boleh report and take down video tu.

Macam twitter, bersepah video seks. Konsep, youtube, twitter, IG. Kau yang cari keyword macam tu, video atau gambar macam tu lah yang kau ada dapat.
Lagi satu Youtube ikut algorithm masa nak recommend video kepada pengguna. Kalau pengguna selalu buat carian lagu-lagu contoh lagu jiwang 2000 dengan lirik dan etc. Bila dia bukak Youtube lagi sekali, recommendation dia penuh dengan lagu-lagu jiwang, lagu-lagu dengan lirik dan etc. Kalau kau selalu buat carian "filem 18+" , "uncut hot scene" . Nnti bila kau bukak Youtube selepas tu, penuhlah recommendation video2 tak senonoh.

Mungkin Ahmad Idham tak berani nak keluar kenyataan berbalah dengan pihak Youtube. Ye lah, jutawan CEO Youtube tu. Mungkin bagi Ahmad Idham, CEO Netflix orang yang biasa2 dan boleh dicaras.
Quote dino 18-11-2019 12:22 PM
Bergosip replied at 18-11-2019 12:11 PM
Youtube pon ada Youtube for Kids. Mana2 video yang ada adegan 18+ dorang akan sekat sekiranya pemi ...

youtube dah update undang2 baru.. stp video kena define sama ada made for kids. yg monetize for kids mmg akan effect.

ni kes settlement 170 juta sbb langgar hak privacy kanak2. yg refer pd kesalahan kutip data utk kanak2 bwh 13 tahun

effect die ad targetting utk channel khusus kanak2 mmg affected

dlm kes ahmad idham die just nak tunjuk die buat keje je... haha

Lihat semua komen(64)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.151400s Gzip On
To Top