Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

'Nak Melayu Je Tolong' - Pemuda Cina Sedih Dihalang Bantu Mangsa Kemalangan

15-11-2019 10:26 AM Komen: 28
Selama ini, kita sering berbangga dengan amalan tolong menolong di antara masyarakat, tidak mengira kaum dan agama. 

Bagaimanapun, baru-baru ini seorang pemuda Cina yang juga Responder Komuniti meluahkan rasa kecewa kerana dihalang menghulurkan bantuan kepada seorang mangsa kemalangan hanya kerana beliau bukan Melayu.


Kredit foto: FB

Menceritakan kejadian itu di Facebooknya, Ooi Shou Wayne berkata, ketika memberikan bantuan kepada seorang mangsa kemalangan yang cedera teruk di Alor Setar, dua orang awam tidak membenarkannya untuk menghampiri mangsa.


Kredit foto: FB

'Woi you budak Cina kah? Kamu datang sini buat apa? Sini tak perlu tolong, kamu baliklah!

'Saya mahu yang Melayu sahaja yang bantu. Saya sudah call ambulans.

'Kita tunggu pihak ambulans. Tak payah tujuk hebat dekat sini. You orang Cina niat semua tak baik. Tak nak balik, nanti saya belasah you baru tau,' kata dua orang pemuda yang cuba menghalang Ooi.


Kredit foto: FB

Bagaimanapun, perbuatan dua orang pemuda yang kurang ajar tersebut telah ditegur beberapa orang awam yang berada di tempat kejadian dan membenarkan Ooi menjalankan tugasnya.

Perkongsian Ooi mendapat reaksi pelbagai daripada netizen dan ramai yang memuji dan memberikannya semangat.


Kredit foto: FB


Kredit foto: FB

Kredit foto: FB

Meluahkan rasa kecewanya, Ooi berkata sebagai Anak Malaysia, beliau tidak akan membiarkan kejadian itu melunturkan semangatnya untuk terus memberikan bantuan. Syabas dan tahniah kepada Ooi. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
6
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 28
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote shroom_5 18-11-2019 11:23 PM
sarahmirza replied at 18-11-2019 03:18 PM
Tak....
Punca sebab dia dari sekolah dlm kelompok melayu, belajar pun tak berapa pandai, kerja pu ...

Setuju.. Org yg dah biasa bergaul xrasis camtu

Lain-lain Komen

Quote Kurex 15-11-2019 10:39 AM
kalau orang nak tolong tu terima je la..
Quote kucingitam 15-11-2019 11:00 AM
bodoh punya melayu..harap yang cakap gitu perlukan bantuan darah dan harap dia minta darah melayu je..bila tak dapat darah melayu, dia mati sebabtak cukup darah..
Quote tripleid 15-11-2019 11:21 AM
hasil asuhan ameno selama 60 tahun..tahniah
Quote ziezot 15-11-2019 11:23 AM
Eh benaknye...kalau ko yg accident, doc cina yg rawat, elok dibiarkan je sakit.
Quote Sham143 15-11-2019 11:27 AM
Edited by Sham143 at 15-11-2019 11:42 AM

Apa punya sakai mentaliti melayu tu.. Lebih baik tinggal dalam hutan berkawan dgn beruk..Sesuai sangat tu..
Quote justchu 15-11-2019 11:29 AM
Mentaliti racist gila punya sampai dah ada emergency pun nak kira kaum.
Quote kentel 15-11-2019 11:32 AM
hasil brainwash politaik umngok lobaiuntut
Quote Meiizu 15-11-2019 11:42 AM
terus dia trauma nak tolong...lepas ni sampai ke tua laaa dia bedendam dgn melayu sebb sekor budak malay ngookkkk ..orang dah nak tolong tu bagi lah
Quote Skuau 15-11-2019 11:44 AM
kentel replied at 15-11-2019 11:32 AM
hasil brainwash politaik umngok lobaiuntut

ada terfikir...mungkin dia pernah kena/selalu kena dgn kaum ni....yg 'menjadikan perangainya sebegitu'....???????
Quote kentel 15-11-2019 11:48 AM
Skuau replied at 15-11-2019 11:44 AM
ada terfikir...mungkin dia pernah kena/selalu kena dgn kaum ni....yg 'menjadikan perangainya sebeg ...

tak....isu dia jadi camni bila tak pernah berkawan/takde kawan berlainan bangsa je..pastu mudah pulak termakan ayat2 politaik parlimen
Quote Sangkar_Emas7 15-11-2019 11:57 AM
Buat malu org melayu je...racist teruk la kau ni. Org tga accident sakit teruk, kau sempat lg nak main perkauman.

Tak kira la pernah kene ke ape...habis igt org melayu lain tak kene diskriminasi ke? lg2 kat tmpt kerje ni. Tp jgn la pukul sama rata.

Nmpk level pemikiran kau kat mana. Yg politician sibuk guna MO perkauman keagamaan, boleh laa nak tepuk tgn skrg. Tengok ape kau dah duat. Haaa...tepuk!
Quote Skuau 15-11-2019 12:49 PM
Sangkar_Emas7 replied at 15-11-2019 11:57 AM
Buat malu org melayu je...racist teruk la kau ni. Org tga accident sakit teruk, kau sempat lg nak ma ...

kaum lain tak pernah pon ckp..bg malu kaum dia...kalo kaum depa buat hal.depa hanya kata..'saya tak camtu'....cukuplah ko sekadar berkata cam depa gak...'saya tak camtu'@itu pon kalo ko Melayu.
Quote Catpaw 15-11-2019 01:17 PM
Alah diorang pun sama je,nak dengan org diorang gak
Quote Nt-ViruS 15-11-2019 02:42 PM
ada video ke tak, setakat cerita budak 12 tahun boleh cerita.
Quote kucingTomey 15-11-2019 03:09 PM
aku boleh cerita aku tolong org cina eksiden lepas tu ade dua org cina tak nak aku tolong sbb aku melayu,....pastu aku punya status ade pulak org gi share dekat satu laman forum seperti cari malay forum ni...then ade pulak org tak berapa panjang akal komen..." ni sume asuhan pakatan hanceng selama 18 bulan"
saya  boleh buat
Quote anony-mous 15-11-2019 06:06 PM
Rugi melayu xbuat cerita mcm ni, terbalikkan je cina ke melayu. Nk tgk apa komen2 org cina. Sbb biasanya cina dia buat xtau berita mcm ni. Melayu je baik hati yg sggup hina kaum sendiri

Quote anony-mous 15-11-2019 06:06 PM
Rugi melayu xbuat cerita mcm ni, terbalikkan je cina ke melayu. Nk tgk apa komen2 org cina. Sbb biasanya cina dia buat xtau berita mcm ni. Melayu je baik hati yg sggup hina kaum sendiri

Quote SyaJoyah 15-11-2019 06:13 PM
Bangang la ni...duk pikiaq nk rscist lagi time2 susah
Quote Psfzi 15-11-2019 06:26 PM
Racist nya... tgh ktitikal pn sempat lg

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.212012s Gzip On
To Top