Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Orang Singapura Kata Rakyat Malaysia Cari Kerja Di Sana. Tapi Cara Diorang Isi Minyak, Dah Lupa?"

Shimmer Shine|14-11-2019 11:39 AM Komen: 24


"Kutuk orang Malaysia cari keja sana, perangai Singapore lagilah lepas isi minyak, goyang-goyang kereta, apo?"

Yt

Rentetan seorang Youtuber dari Athens merantau ribuan kilometer ke Malaysia dari hentian Singapura semata-mata untuk menikmati nasi lemak agak mencetus rengsa dalam kalangan rakyat Singapura. 

Ada pula yang memberi komen ianya sekadar nasi lemak, tetapi lebih penting ialah rakyat Malaysia yang mencari makan di sana.

Twitter

Ianya mengundang kemarahan rakyat Malaysia lalu menyatakan banyak manfaat Malaysia yang orang Singapura nikmati sebenarnya. Bekalan air, bercuti dan membeli barangan di Malaysia yang lebih murah, namun itu seperti tiada apa-apa kepada mereka.

Yt

Lebih memalukan ialah perangai segelintir rakyat Singapura mengoyangkan kereta selepas mengisi minyak. Dah kenapa?

Kononnya perbuatan tersebut mampu menyingkirkan 'buih' minyak supaya tangki mereka lebih penuh tetapi dengan kadar lebih murah!


Bagaimanapun, menurut warganet lain, isu ini tidak akan habis kerana masing-masing memerlukan antara satu sama lain. Jadi, mengapa perlu dipersoalkan kekurangan Singapura dan Malaysia?


Mungkin ada yang bersikap natural dalam hal ini, namun nyata perangai rakyat Singapura bila berada di Malaysia umpama kacang lupakan kulit, anda setuju? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
7
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
7
Komen: 24
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote HannahMontana 17-11-2019 08:08 PM
Teringat Njaib jual tanah yg Malaysia miliki di dalam Singapore ,tempat  KTM masuk keluar  .

Lain-lain Komen

Quote Psfzi 14-11-2019 11:47 AM
Haha.. gado jgn x gado
Quote Kurex 14-11-2019 12:14 PM
pernah masuk sekali je singapore ni,  aku rasa, malaysia jugak yg best
Quote Abg_Zek 14-11-2019 12:34 PM
Memang semua orang pasti memuji tanahair sendiri...biasa la tu...tapi jangan la kondem negara orang lain pulak.

Sebenarnya takda apa yang bestnya Singapore ni dan orang Malaysia yang kerja disana semata2 kerana nilai duit yang lebih tinggi...kalau nilai duit sama jer...rasanya takda sapa yang nak pegi punn
Quote pumpkingirl 14-11-2019 01:11 PM
Sape minah ni..cleaner pilipin mnyamar sinkaporkean ke..
Quote pokaibanktokyo 14-11-2019 01:16 PM
Yeah malaysians go to singapore to take jobs away from lazy singaporeans whose menfolk are amahs on wheels
Quote pokaibanktokyo 14-11-2019 01:18 PM
Abg_Zek replied at 14-11-2019 04:34 AM
Memang semua orang pasti memuji tanahair sendiri...biasa la tu...tapi jangan la kondem negara orang  ...

Lelaki singapura jadi jongos cuci jamban di kediaman ekspat dari malaysia. Begitulah hinanya rakyat singapura
Quote pokaibanktokyo 14-11-2019 01:21 PM
Edited by pokaibanktokyo at 14-11-2019 05:24 AM

So what if malaysians find jobs there ? Singaporean men still clean toilet bowls of malaysian expats homes there. And singaporean women still come to malaysia to become prostitutes. You dont see malaysian men becoming amahs anywhere like singaporean men
Quote pokaibanktokyo 14-11-2019 01:22 PM
Pelancong dan pelacur singapura amat dialu alukan
Quote ImNotHere 14-11-2019 01:23 PM
Bodoh.. padahal org ko melambak nak kawen dgn org sini sbb x mampu dgn taraf hidup sana.. kawen dgn janda anak bederet pun x kisah asalkan dapat dok malaysia.. sedar ke x?
Quote Mfzg89 14-11-2019 01:36 PM
Alep ajis jgn lupa.
Quote Meiizu 14-11-2019 02:32 PM
ImNotHere replied at 14-11-2019 01:23 PM
Bodoh.. padahal org ko melambak nak kawen dgn org sini sbb x mampu dgn taraf hidup sana.. kawen dgn  ...

laaaa siyes spore dah start buat? ingatkan indo, bangla, paki jerrrr
Quote ImNotHere 14-11-2019 02:38 PM
Meiizu replied at 14-11-2019 02:32 PM
laaaa siyes spore dah start buat? ingatkan indo, bangla, paki jerrrr

Hahahahaha
Quote buragazz 14-11-2019 03:06 PM
Singaporean ni dah kenapa.. dah jadi cam hendon pulak... nak memoyo konon semua bagus..

Tapi kan aku cam dah pernah komen tajuk thread ni.. ke dalam mimpi.. Dejavu sangat...
Quote anony-mous 14-11-2019 03:07 PM
Dari perbuatan tu sah2 singapork lg hina. Melayu acah2 moden xnk ajar anak ckp melayu. Lps tu sembang mcm kaya sgt, ye la duit dia tggi 3 kali ganda. Tp isi minyak smpai goyang2 kereta. Hina betul singapork ni. Kita yg diaorang pggil miskin ni xde pulak aku nmpk goyang2 kereta isi minyak.

Kita pergi indon xjakun bawak balik brg basah murah ke apa. Tp singapork punya tahap hina masuk jb borong sakan mcm la jb tu jauh sgt. Tu belum cerita tunjuk kaya pakai ferrari tp race dkt malaysia lepas tu dah mmpos menyusahkan polis kita nk kutip serpihan mayat
Quote MadameOnion 14-11-2019 04:27 PM
tapi kat sana ada singapore lychee.........
Quote sarahmirza 14-11-2019 07:54 PM
Singaporean yang shopping grocery, kain baju dan isi minyak kereta di Malaysia adalah dari golongan miskin tegar...
Lama dah orang buat tanggapan begitu..
Masih tak sedar ke?

Quote addved 14-11-2019 08:50 PM
So what kalau Malaysian kerja kat Singapore? Macam la takde Singaporean yang kerja kat UAE or Sausi or UK. Jangan jadi narrow minded boleh tak.
Quote justchu 15-11-2019 11:33 AM
Dah kalau mcm tu duduk lah terperuk tempat masing2 takyah jalan sana sini


apa punya isu..
Quote kaishi 15-11-2019 01:34 PM
ape benda punya minded la

jangan lupe gak mcmana driver spork masuk msia bawak kereta cam haram! lom lg yg msuk mall kitai baju mcm ape, sama level dah dgn prc

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.150033s Gzip On
To Top