CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

"Isu Lupa Tambah Nilai Tak Patut Jadi Alasan Tentang Tindakan PLUS" - Jacob George

11-11-2019 11:21 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3345| Komen: 37

Description: "Isu terlupa tambah nilai tidak sepatutnya jadi alasan."
"Isu terlupa tambah nilai tidak sepatutnya jadi alasan."

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam, Datuk Dr Jacob George berkata demikian ketika mengulas sikap masyarakat yang menentang langkah PLUS menamatkan perkhidmatan tambah nilai di lorong tol lebuh raya syarikat konsesi itu.



Kredit foto: Malaysia Gazette

Memetik Malaysia Gazette, Jacob menegaskan langkah itu sepatutnya disokong, bukan ditentang memandangkan ia selari dengan amalan pengendali lebuh raya di peringkat antarabangsa.

Jelasnya, kebanyakan lebuh raya di luar negara tidak mengalami kesesakan kerana mereka tidak melakukan aktiviti tambah nilai di lorong-lorong lebuh raya seperti di Malaysia.

Tegasnya, tindakan itu tidak sewajarnya dijadikan isu memandangkan PLUS juga menyediakan banyak kemudahan tambah nilai.

“Rakyat Malaysia perlu lebih berdisiplin dalam soal ini. Operasi lebuh raya di Malaysia bukan baru, sudah lama.


“Jadi isu terlupa untuk tambah nilai tidak sepatutnya jadi alasan untuk menentang tindakan PLUS jika langkah itu membawa kebaikan kepada majoriti.

“Isu tambah nilai sangat remeh untuk diberi perhatian,” katanya. - CARI
1

Bagus
1

Marah
1

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (3 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kasibiman 11-11-2019 11:24 AM
The only constant is change.

Resistance to change makes you a dinosor.

Dinosor = pupus.


Capiche?
Quote c===8 11-11-2019 11:25 AM
luarnegara boleh tambah nilai secara online tak?
Quote Modngengade 11-11-2019 11:33 AM
Edited by Modngengade at 11-11-2019 11:35 AM

Kelly ni baru keluar bertapa dari Gua Batu Cave kah? Saper kater kat negara maju x guna  cash utk byr toll?

Ni kat Jepun:
The use of most expressways is subject to tolls, which can be paid at manual toll gates by cash or credit card or by passing through automatic ETC (electronic toll collection) gates. The use of ETC gates requires an ETC card and a car that is equipped with an ETC card reader.

ETC tu mcm SMART TAG tapi system dia bukan mcm SMART TAG yg sgt pprt.

Ni kat Singapore:
You can pay the toll charges by inserting a NETS CashCard or a CEPAS-compliant stored value card into the card reader installed at the immigration booths. Motorists are advised to familiarise themselves with toll payments when using the checkpoints.


Ni kat Germany:
Payment can be done after registration by an automatic system Toll Collect, over the internet or through terminals located directly on the motorway sections. For drivers of motorcycles, cars and trucks to 7,5 tons and buses passage of motorway sections in Germany for free.

Tgk, payment boleh buat online dan ada pay terminal kat tepi jalan.



Ni kat France:
On most autoroutes, you take a ticket when you enter the highway, and pay the toll when you exit. Look for a toll gate marked by a green downward-pointing arrow. The green arrow means all types of payment are accepted, including euro cash, credit/debit cards, and télépéage (electronic transponder).

Boleh guna cash, debit card or credit car.
Quote kasibiman 11-11-2019 11:51 AM
Modngengade replied at 11-11-2019 11:33 AM
Kelly ni baru keluar bertapa dari Gua Batu Cave kah? Saper kater kat negara maju x guna  cash utk by ...

Apa pulak Singapore pakai cash?

It's card based mcm touch n go.
Quote Modngengade 11-11-2019 11:55 AM
kasibiman replied at 11-11-2019 11:51 AM
Apa pulak Singapore pakai cash?

It's card based mcm touch n go.

Ada aku  tulis  Singapore guna cash ke sister? ko baca sampai habis x apa aku tulis?

Quote azhardanil 11-11-2019 01:12 PM
Modngengade replied at 11-11-2019 11:33 AM
Kelly ni baru keluar bertapa dari Gua Batu Cave kah? Saper kater kat negara maju x guna  cash utk by ...

Betul boleh bayar cash, tapi itu pilihan terakhir..Orang yang bijak akan pilih bayar without cash. Bukan lebih mudah ke..? Bagi aku ni masalah sikap. Kalau kite dah tau nak travel, kita kena check semua benda yg patut termasuk kad touch n go.. Ni masalahnya, semua memilih untuk tambah nilai di tol sebab tau di tol boleh tambah nilai. Orang kite ni tak pernah fikir orang lain nak cepat, die hanya pikir kesenangan die untuk tambah nilai. Sikap tu yang kena ubah...
Quote pokaibanktokyo 11-11-2019 01:14 PM
Setakat bagi alasan lupa saja...memang minta diludah le
Quote Modngengade 11-11-2019 01:20 PM
azhardanil replied at 11-11-2019 01:12 PM
Betul boleh bayar cash, tapi itu pilihan terakhir..Orang yang bijak akan pilih bayar without cash. ...

Boleh jer guna cashless system sister, tapi make sure reader SMART TAG berfungsi dgn efisiennyer....jika sekadar  kdg2 boleh read  kdg2 tak boleh read baik humban jer dlm longkang...pastu perbanyakkan kaedah utk top up kad touch n go...top up online ker....kat negara2 maju boleh jer byr toll dgn debit card n credit card...byk alternatif kan....rengsa la dgn system yg tahap pprt ini

Quote msdummy.2018 11-11-2019 01:22 PM
Modngengade replied at 11-11-2019 01:20 PM
Boleh jer guna cashless system sister, tapi make sure reader SMART TAG berfungsi dgn efisiennyer.. ...

thank you momod....sebab suarakan hati i selama ni...puas i nk beritau...tutup lorong tnilai topup touch n go....tapi reader xbc ewallet....apa ker bangang?
Quote sarahmirza 11-11-2019 01:27 PM
I dulu suka top up touch n go kt plaza tol sbb malas nak keluar kereta berjalan ke kaunter....

Tapi bila dah takde lorong tambah nilai, okay aje sambil2 masuk petronas i pergi kaunter touch n go dan top up terus rm500 .... Dah masuk 7 bulan dah tak habis lagi duit dlm touch n go tu...

Takde masalah pun... Kalau satu kesenangan itu hilang, kita sesuaikan diri untuk terus menyenangkan kita.... Kata kuncinya.. Berubah!
Quote Modngengade 11-11-2019 01:28 PM
msdummy.2018 replied at 11-11-2019 01:22 PM
thank you momod....sebab suarakan hati i selama ni...puas i nk beritau...tutup lorong tnilai topup ...

kan....kutip toll tu pun dah menyusahkan org....ni lagi nk menambah kesusahan org dgn sistem bodoh yg tahap negara pprt

Quote huJanBaTu 11-11-2019 01:33 PM
smart tag dh ok.. reader sistem kt palang tol tu yg bangang.. pui!!
tu je aku nk komen.. apa cikai sangat pakai lah style erp mcm singapore is better.. tayah plaza tol bagai.. tapi tu la tanak invest
Quote msdummy.2018 11-11-2019 01:39 PM
Modngengade replied at 11-11-2019 01:28 PM
kan....kutip toll tu pun dah menyusahkan org....ni lagi nk menambah kesusahan org dgn sistem bodoh ...

dia boleh tutup lorong topup  dgn 3 syarat:
1. hapuskan caj tmbhn bila reload kat tempat lain
2. sediakan bnyk kiosk top up sndr kat R&R
3. make sure sma reader kat tol boleh bc E-WALLET

aku masih xfhm knp sma org nk komplen bab kena disiplin top uplah, planning topuplah, kalo touch n go xnk selesai mslh 3 kat atas tuh...smpi kiamat pun org akan ungkit issue nie...bengong!
Quote becir 11-11-2019 01:51 PM
France boleh byr Guna cash or cc. Tapi lagi best Sana tak byk toll MCM Klang valley
Quote kucingitam 11-11-2019 02:29 PM
sarahmirza replied at 11-11-2019 01:27 PM
I dulu suka top up touch n go kt plaza tol sbb malas nak keluar kereta berjalan ke kaunter....

T ...

kesian kat org2 kampung nak guna tng sesekali masuk highway, kata deme..

balik2 petik nama org kg macam org kg tu tak tau isu semasa sgt.

sendiri yang tak kg pun xmo berubah, pi reload kat stesen minyak.


alasan kena cas 50 sen..aduhai...


Quote ally9970 11-11-2019 03:01 PM
Kad TnG kalau kau perasan ada 2 provider, satu dr Rangkaian Segar dan satu lagi PlusMiles
Smart tag pun ada lebih dari satu provider, tiap kali tukar baru, provider pun bertukar
Smart tag, touch n go, RFID semua owner lain2...belum lg cerita PLUS RFID yg nak di kenalkan sedikit masa lagi

Quote ally9970 11-11-2019 03:09 PM
Buat sementara ni pun, nak reload e-wallet TnG via credit atau debit kad pun dihentikan sementara (sampai bila tak tau...), kalau nk reload kena beli reload pin..

Sistem mostly outdated, mcm mana?...

Aku tak pernah reload Tng lebih dari rm50, kenapa? Sbb aku tak percaya utk bayar in advance utk sesuatu servis yg aku belum guna. Kalau letak rm500 kat bank pun ada gak interest/pulangan...
Quote sarahmirza 11-11-2019 04:15 PM
kucingitam replied at 11-11-2019 02:29 PM
kesian kat org2 kampung nak guna tng sesekali masuk highway, kata deme..

balik2 petik nama org  ...

Itulah....
Kalau tak nak reload banyak2, make sure bila ke petrol pam yg ada kaunter touch n go,  terus la reload sikit2...

Yang jadi masalah orang Msian ni....
Gagal merancang..


Quote Nt-ViruS 11-11-2019 04:20 PM
belajar untuk berubah. live and learn

Lihat semua komen(37)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-1-2022 03:39 AM GMT+8 , Processed in 0.078961 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top