Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

'Anj*ng, Anak Haram' - Ada Pihak Sunting Wikipedia 'Malaysian Chinese' Dengan Kata-kata Kesat

8-11-2019 12:30 PM Komen: 9
Sekiranya anda ingin mencari maklumat mengenai kaum Cina Malaysia, muka surat pertama dalam carian adalah Wikipedia berkaitan 'Malaysian Chinese' 

Bagaimanapun, nampaknya ada pihak tertentu yang menyunting laman Wikipedia itu dengan kata-kata kesat.


Kredit foto: Carian Google / Sekadar Hiasan


'CINA ANJ*NG HARAM, JIKA TAK PUAS HATI JUMPA AKU S*ALLLLLLLL' kata tulisan tersebut.



Kredit foto: Twitter


Menurut portal World of Buzz, kata-kata kejian itu mungkin bertujuan untuk mewujudkan ketegangan antara kaum di negara ini.

Untuk makluman, Wikipedia adalah laman yang boleh disunting secara bebas oleh orang ramai.

Bagaimanapun, pihak yang tidak bertanggungjawab itu kini hampir dikenalpasti berikutan siasatan netizen yang mengenalpasti IP yang digunakannya.

Kredit foto: Twitter


Hari ini, Wikipedia tersebut juga telah disunting semula kepada kandungan asal dan kata-kata kesat itu telah dipadamkan. Kata-kata kesat itu juga tidak lagi muncul dalam carian Google 'Malaysian Chinese'.

Kredit foto: Twitter


Walaupun tujuan sebenar pihak itu tidak diketahui tetapi perbuatan seperti itu tidak sepatutnya dilakukan dalam mengekalkah keharmonian di antara kaum. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 9
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Supersirap 9-11-2019 10:47 AM
Jangan cuba nak jadi key warrior dengan tulisan busuk ini, bila sudah kena tangkap baharu nak rasa bersalah

Lain-lain Komen

Quote white_musk 8-11-2019 12:32 PM
Baik melayu atau cina, sikit sikit terhina.
Malaysian ini sememangnya hina apakah?
Quote ReginaGeorge 8-11-2019 01:26 PM
Cyber trooper???
Quote grizz 8-11-2019 01:29 PM
white_musk replied at 8-11-2019 12:32 PM
Baik melayu atau cina, sikit sikit terhina.
Malaysian ini sememangnya hina apakah?

hati tisu..nk wt cmne..

Quote natrahn 8-11-2019 01:34 PM
ip ada....senang nak trace
Quote minguk 8-11-2019 02:08 PM
habislah kena dakwa. tinggalkan IP
Quote Melorqe 8-11-2019 04:27 PM
bukan ke bulan lepas ada orang yg tukar maksud melayu, kutuk mcm2 kat situ
takde pulak aku tengok orang meroyan
kena kat kaum sendiri meroyan pula ye?
Quote palmolive 8-11-2019 04:35 PM
acah2 jumpa aku...phuiiikk
Quote Psfzi 8-11-2019 07:55 PM
Trace je la sapa yg buat...
Quote Supersirap 9-11-2019 10:47 AM
Jangan cuba nak jadi key warrior dengan tulisan busuk ini, bila sudah kena tangkap baharu nak rasa bersalah

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.174145s Gzip On
To Top