Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Menakutkan!" - Alor Setar Jadi Pulau, Muar Tenggelam, KLIA Tepi Laut Pada 2050

HakirRahman|7-11-2019 12:35 PM Komen: 18
Isu alam sekitar sekarang memang jadi bualan hangat. Banyak isu berlaku daripada pencemaran plastik dalam laut sehinggalah kepupusan binatang dan tumbuhan. Tetapi, yang paling menakutkan adalah isu pemanasan global yang menyebabkan suhu bumi naik dan ais di kutub mencair sehingga menyebabkan peningkatan air laut. 

Isu ini besar sebab kesannya dijangka wujud dalam tempoh yang kebanyakan kita akan rasa. Kajian dikeluarkan oleh sekumpulan penyelidik Rutgers University menunjukkan kebanyakan tempat di dunia akan terjejas. 

Memandangkan Malaysia adalah semenanjung dan pulau, negara kita memang terdedah kepada risiko tenggelam kawasan kerana air laut naik. 

Apa nasib Malaysia pada 2050? Foto: Google

Menurut kajian itu, antara negeri yang akan ditenggelami air laut adalah Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Negeri Sembilan, Terengganu, Pahang, Kelantan dan Sarawak. Sembilan negeri dalam Malaysia! 

Alor Setar jadi pulau. Foto: Google

Pada 2050, dijangkakan Alor Setar akan jadi pulau, kawasan Parit Buntar hingga ke Taiping tenggelam, Lebuh Raya Utara-Selatan Tenggelam, Bagan Datoh, Teluk Intan dan Kuala Selangor lenyap terus. 

Pelabuhan Klang tenggelam dan Shah Alam akan bertambah kecil. Malah, KLIA ketika itu terletak berhampiran pantai.

Pelabuhan Klang tenggelam. Foto: Twitter

Selain itu, Muar di Johor juga akan tenggelam. Begitu juga dengan Pekan, Pahang. 

Terengganu jadi pulau. Foto: Twitter

Manakala, Kuala Terengganu dan Kuching, Sarawak akan mengecil dan hanya menjadi kumpulan pulau. 

Pekan tenggelam. Foto: Twitter

Semua ramalan ini dilakukan berdasarkan model terkini peningkatan aras laut dan pemanasan global yang tepat. Tak lama lagi, 2050! Ke manalah kita hendak pergi kalau ia benar-benar berlaku? 

Menakutkan!  - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 16
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Bedah.Cun 9-11-2019 01:21 PM
Padan la dgm muka ngkaw. Sebok tarah bukit buat kuari, jual pasir. Pukimak punya bisnesnan sengkek cina. Babi punya org politik melayu. Fuk you

Lain-lain Komen

Quote TravellingBear 7-11-2019 12:38 PM
Edited by TravellingBear at 7-11-2019 12:40 PM

Eh thread dah ada...
Quote eizarz 7-11-2019 12:55 PM
KLIA tepi pantai..boleh feeling2 mcm kat venice..
Quote dubuk 7-11-2019 01:07 PM
simpan lah duit..
Quote sarah82 7-11-2019 01:21 PM
Sambung thread yg sedia ada la.. Kan dah ada..
Quote akulans 7-11-2019 01:48 PM
biar betul ni...alahai cmne ek..
Quote RatuDunia94 7-11-2019 01:59 PM
Abis tu singapore jd tukun terus ke?
Quote mizruncing 7-11-2019 02:02 PM
masa tu kete terbang dh wujud belum ek
Quote Mfzg89 7-11-2019 02:34 PM
RatuDunia94 replied at 7-11-2019 01:59 PM
Abis tu singapore jd tukun terus ke?

dahtu alep ajis camne?
Quote Mfzg89 7-11-2019 02:35 PM
guna alat tepat ye.. tapi kuasa Tuhan xde yg tau..
Quote MadameOnion 7-11-2019 02:57 PM

now baru i paham awat la menteri2 sibuk nak buat keta terbang..boleh selamatkan diri kalau malaysia tenggelam..dah tahap futurist menteri2 kita ni
Quote chetimor 7-11-2019 10:32 PM
suka gila kalau topik macam ni buat otak berfikir dari baca gosip ntah pepe {:run
Quote Supersirap 7-11-2019 10:39 PM
thanks for the info
Quote nusaraya 7-11-2019 10:40 PM
X apalah sebagian Tanah Melayu hilang ... yang paling penting Bangsa Melayu jangan ikuit musnah  menghilang ....
Quote cikkittydiva 7-11-2019 11:51 PM
dah gitu jual rumah harga yahudi mabuk ... kan nak tenggelam..
Quote LadyCarefree 9-11-2019 11:30 AM
Nice! Iols harap xyah 2050 la cepatkan sikit.
Quote Bedah.Cun 9-11-2019 01:21 PM
Padan la dgm muka ngkaw. Sebok tarah bukit buat kuari, jual pasir. Pukimak punya bisnesnan sengkek cina. Babi punya org politik melayu. Fuk you

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091119s Gzip On
To Top