Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Dia Adalah Tuhan Bagi Saya" - Pengikut Ayah Pin Masih Taksub?

Pink Lily|21-11-2019 10:35 AM Komen: 48
Pengikut Ayah Pin mencecah ribuan orang pada tahun 2002. 
Menerusi sebuah video yang dikongsi oleh Ustaz Ahmad Iqram Mohamad Noor di laman Facebooknya, didapati para pengikut Ayah Pin yang mengasas Kerajaan Langit suatu ketika dahulu masih taksub dengan lelaki itu.

Ayah Pin yang pernah menggemparkan negara dengan ajarannya yang diwartakan sebagai ajaran sesat oleh JAKIM, telah meninggal dunia pada tahun 2016 akibat pelbagai penyakit. 

Namun pengikut Ayah Pin yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama dilihat masih percaya dengan 'kesaktian' Ayah Pin, sehingga masih ada yang menganggap warga emas itu sebagai tuhan. 


Video yang berdurasi 7 minit itu juga menyaksikan ritual yang dilakukan penganut Hindu, ketika memuja Ayah Pin sebagai tuhan sewaktu riwayatnya dahulu. 

Markas ajaran Ayah Pin yang berpusat di Besut, Terengganu ini dikelilingi oleh pelbagai replika seperti teko (bernilai RM45 juta), tempayan, payung, bulan sabit dan lain-lain, yang merupakan simbolik kepada ajaran agama-agama yang ada di Malaysia. 

Markas Kerajaan Langit dihancurkan pada 2005. Kredit Foto: Berita Semasa
Menurut kepercayaan Kerajaan Langit, Ayah Pin merupakan penjelmaan semula Nabi Isa (Jesus), Buddha, Shiva dan Nabi Muhammad. Pengikutnya juga percaya bahawa Ayah Pin akan kembali sebagai Imam Mahdi dan dianggap sebagai Raja Langit, serta objek yang tertinggi pengabdian untuk semua agama. Ayah Pin dipercayai mengamalkan sihir untuk mendapatkan kepercayaan para pengikutnya. 

Semoga kisah Ayah Pin ini menjadi pedoman dan moga akidah kita sentiasa terpelihara. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 48
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote najib888 23-11-2019 12:47 PM
Malaysia punya ajaran sesat dahsyat. Kebanyakkan ajaran2 lain hanya ngaku sebagai imam mahdi, Wakil messiah, orang kanan tuhan.. tapi ajaran sesat Malaysia trus ngaku Tuhan.
Ayah Pin.. Tuhan Kahar zoo negara.. dajjal pun tak se-daring depa ni.. dajjal dtg bukan terus nak ngaku dia Tuhan.. Mula2 dia ngaku sbgai Messiah..
lepas dah dpt crowd.. baru ngaku Tuhan 3-in-1.

Lain-lain Komen

Quote Kurex 21-11-2019 10:40 AM
nasib baik dah takde, kalau tak boleh bergaduh dgn kerajaan pee esh
Quote Bunggah 21-11-2019 10:46 AM
Ok la jugak. Dia nak unite semua agama. Tak payah bergaduh. Hidup di dunia pon sementara sahaja. Buat ape gaduh2?{:laugh
Quote nononcrux 21-11-2019 10:49 AM
aku suka ikuti perkembangan kisah ni & tertanya-tanya kenapa masih ade org percayakan ayah pin?
Quote awanysss 21-11-2019 10:56 AM
nononcrux replied at 21-11-2019 10:49 AM
aku suka ikuti perkembangan kisah ni & tertanya-tanya kenapa masih ade org percayakan ayah pin?

rasa aku dia ni ade some power.. org2 dia percaya tu kesaktian dia.. tp org2 tak percaya dia ckp tu sihir la ape la..
aku tgk dokumentari pasal dia pun aku impress.. bukan biasa2 beb dia dulu.. tp tu la, hal hal akidah ni tak boleh buat main..
Quote MadameOnion 21-11-2019 11:34 AM
teringat dedulu siap beli vcd ayah pin..serammm..siap ada lagu tema lagi..lagu pun seram..depa kata mus may yg nyanyi..betui ke? tapi suara mmg seakan mus may
Quote nadie90 21-11-2019 11:44 AM
Replika teko bernilai RM45 juta...habis ranap mcm tu ja....ka ad spa2 angkut teko tu?
Quote tripleid 21-11-2019 11:56 AM
masa kebumi ayah pin dulu ada jadi benda2 pelik mcm cite dlm mastika x..kalo x jadi apa2 makna nya beliau di jalan yg benerrr lah khenn??
Quote kucingitam 21-11-2019 12:02 PM
dia dikebumikan di perkuburan islam ke caner..
Quote chicozinn 21-11-2019 12:35 PM
aku masih kenot brain acaner ayoh pin ni boleh dpat ramai pengikut...
Quote ifanonline 21-11-2019 12:38 PM
ayah pin ni pernah gang bang bersama isteri2 beliau...ayah pin bergusti dgn 4 bini serentak
Quote DayangKirana 21-11-2019 12:56 PM
takde ke testimonial bekas2 pengikut ayah pin ni?
nak jugak tau, ape hebatnye ayah pin smpai orang masih taksub walaupun dah berbelas tahun berlalu.
Quote Fly_over 21-11-2019 01:19 PM
gila la.. mual tgk vid tu
Quote nourie 21-11-2019 01:32 PM
MadameOnion replied at 21-11-2019 11:34 AM
teringat dedulu siap beli vcd ayah pin..serammm..siap ada lagu tema lagi..lagu pun seram..depa kata  ...

Wahh.... ada lagu tema seriously? Simpan lagi ke VCD nye?
Quote Zona2020 21-11-2019 02:18 PM
Bunggah: Ok la jugak. Dia nak unite semua agama. Tak payah bergaduh. Hidup di dunia pon sementara sahaja. Buat ape gaduh2?{:laugh

Kalau kau islam jatuh murtad.. Tak reti gi megaji tya ustaz..jgn jd lembu mgikut saja..
Quote Zona2020 21-11-2019 02:20 PM
awanysss: rasa aku dia ni ade some power.. org2 dia percaya tu kesaktian dia.. tp org2 tak percaya dia ckp tu sihir la ape la..aku tgk dokumentari pasal dia pun ...


Apa lah punya otak kau ni.. Dri penulisan kau ni melayu islam..mana aqidah kau..
Quote whadda 21-11-2019 02:23 PM
MadameOnion replied at 21-11-2019 11:34 AM
teringat dedulu siap beli vcd ayah pin..serammm..siap ada lagu tema lagi..lagu pun seram..depa kata  ...

memang dulu ade video dokumentari ayah pin ni.. pastu hujung2 video tu masa bergambar ramai2 ade nampak muka mus may ni
Quote whadda 21-11-2019 02:24 PM
awanysss replied at 21-11-2019 10:56 AM
rasa aku dia ni ade some power.. org2 dia percaya tu kesaktian dia.. tp org2 tak percaya dia ckp t ...

ape power yang dia boleh buat
Quote awanysss 21-11-2019 02:26 PM
whadda replied at 21-11-2019 02:24 PM
ape power yang dia boleh buat

mcm aura la.. bukan magic.. kau g la bukak video2 pasal dia.. nnti tahu
Quote Simunggu 21-11-2019 02:26 PM
dia sendiri mati kena strok...strok lagi hebat dari Tuhan..

Lihat semua komen(48)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.279966s Gzip On
To Top