Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Perarakan Berhala Di Arab Saudi, Nak Jadi Masyarakat Jahiliah Balik Ke?"

Shimmer Shine|4-11-2019 12:17 PM Komen: 249



Mengejutkan!

Apabila Negara Arab Saudi yang terletaknya pusat ibadat terbesar di dunia mengagungkan perayaan hantu (Halloween). 

Lebih teruk ialah perarakan patung atau berhala berwarna hijau, siap dengan tengkorak dalam saiz yang sangat besar! Ianya dipertunjukkan pada orang ramai seminggu sebelum halloween.


Bagaimanapun mengikut laporan France24, semua statue tersebut sebenarnya bersempena sambutan 'Riyadh Season Festival' untuk meraikan kepelbagaian budaya bagi menarik kedatangan pelancong asing ke negara itu.


Kredit foto: Twitter

Susulan kontroversi itu, kesemua 'demonic creatures' telah diarah agar dimusnahkan segera kerana ianya dianggap menggadai nilai keagamaan demi mencapai matlamat keduniaan.

Tidak hanya umat Islam di seluruh dunia, sebenarnya ramai rakyat Arab Saudi sendiri hairan dengan 'peralihan' kemodenan negara itu.

Twitter


Malahan warganet di Malaysia turut berkongsi rasa dukacita atas penganjuran yang sebenarnya boleh dielakkan jika memahami ajaran Islam sebenarnya.


Seram pula bila melihat deretan 'statue' yang menyerupai berhala. Ia seolah-olah mengimbau kembali amalan jahilliah masyarakat Arab sebelum kelahiran Rasulullah SAW. Mujurlah ia sudah dimusnahkan. Akan adakah lagi siri yang seterusnya? Minta dijauhkan ya. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
12
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 249
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote anisanim 11-11-2019 10:31 AM
negara Arab Sambut Holoween dohh... Kut ye nak jana ekonomi pelancongan pung jgn la sampai menggadai agama.. {:dot

Lain-lain Komen

Quote putericahaya999 4-11-2019 12:20 PM
Pelik lah nye
Quote djzara81 4-11-2019 12:26 PM
Nauzubillah. Makin jelas tanda2 nk kiamat. Yg kt Mesia ni pon geleng pala aku tgk anak2 kawan aku pakai costume halloween in the name of fun & socializing/interaction with communities.
Quote orgsepang 4-11-2019 12:31 PM
Apa dah jadi? Harap bukan kisah sebenar.
Quote Orix 4-11-2019 12:32 PM
kat serambi mekah pun byak berhala besar2 dekkkkkkkkk
Quote videcloset 4-11-2019 12:52 PM
they even have the biggest concert hall in the world. takut nya nak akhir zaman skrg ni
Quote zorrro_03 4-11-2019 12:58 PM
bila bangsa yahudi dibenarkan berleluasa.  serupa dengan yahudi asia di negara aku ni.  melampau2.  jahanam betul perangai..
Quote CiliPadiSedap 4-11-2019 01:01 PM
Orix replied at 4-11-2019 12:32 PM
kat serambi mekah pun byak berhala besar2 dekkkkkkkkk

serambi moscow ada baby leon omei2
Quote gingerbreaf 4-11-2019 01:02 PM
Tanda2 dajal akan keluar
Quote manjalara_01 4-11-2019 01:09 PM
djzara81 replied at 4-11-2019 12:26 PM
Nauzubillah. Makin jelas tanda2 nk kiamat. Yg kt Mesia ni pon geleng pala aku tgk anak2 kawan aku pa ...

org kat england eropah pun sederhana je sambut bukan mcm kat US..die org hardcore
kite yg ASIAN melayu muslim ni pulak nak over ..
Quote manjalara_01 4-11-2019 01:13 PM

The truth about Halloween...stay away from these pagan rituals...the devil has westernized his sins into modern day celebrations...may Allah keep us all away from the wrong path..and protect us inshallah..
Quote Lavender_Violet 4-11-2019 01:24 PM
Makin dah menyimpang Arab Saudi ni
Kawasan tanah Haram pun kafir dah boleh jejak
Semua atas alasan nak invite ramai pelancong datang ke Arab
Hingga mengenepikan nilai2 Islam
Nauzubillah...
Quote pakderis 4-11-2019 01:24 PM
sesuatu yang sangat menakutkan datang dari negara arab
Quote paz 4-11-2019 01:31 PM
Memang tak patut lah nak buat besar-besaran.

Bulan Halloween Paz enjoy tengok citer seram aja.
Quote jofizo 4-11-2019 01:32 PM
pelan2 masuk
Quote nobito 4-11-2019 01:34 PM
Edited by nobito at 4-11-2019 01:35 PM
zorrro_03 replied at 4-11-2019 12:58 PM
bila bangsa yahudi dibenarkan berleluasa.  serupa dengan yahudi asia di negara aku ni.  melampau2.   ...


Takda kaitan dengan Agama Yahudi.... Halloween Ada kaitan dengan Paganism di Eropah di Mana tabir dunia Manusia dan Dunia Jin, Setan dan Roh menjadi nipis.
Quote Kurex 4-11-2019 01:44 PM
orang kita pun sambut..  
Quote ninjago 4-11-2019 01:59 PM
kesian tgk org2 kita yg sama sibuk nak sambut halloween nie. did they know that halloween tu hari di mana setan2 & iblis2 jadi paling kuat energy dorg lagi2 bila disambut walau dengan apa niat sekali pun, tetap menyumbang tenaga tu kt iblis?? sama la jadiknya macam bersekongkol or menyembah iblis laknatullah.

even ada rumah  yg siap carve and letak halloween pumpkin kat rumah lagi kt M'sia nie, did they know it's a symbol that you welcome the demons to come inside??

nauzubillah.. semoga kte semua beroleh hidayah sebelum kembali.
Quote ninjago 4-11-2019 02:03 PM
when you learn and understand about the akhir zaman events, you won't be shocked seeing all these happening in Tanah Arab.. kedatangan dajjal dah terasa sgt2 makin dekat. nervous jugak nak hadap tahun 2020 ke depan nie.. coz para ulama' pun dah start bersuara pasal thn 2020 ke depan sbg titik2 event besar kiamat akan bermula
Quote cmf_shalom 4-11-2019 02:08 PM
agak dahsyat gak la..

Dalam masyarakat barat sendiri-terutama dalam konteks agama xtian, all saints day ini sebagai hari vs kepada hari hantu-hantu pagan ini...

Lihat semua komen(249)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.124734s Gzip On
To Top