Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Akibat Nafas Berbau, Remaja Ini Sanggup Cabut 'Braces' Guna Pengetip Kuku!

4-11-2019 10:19 AM|Oleh: intan| Komen: 16

Mungkin sudah tidak tertahan dek kerana buka mulut saja nafas 'berbau longkang', seorang remaja bertindak membuang pendakap gigi tiruan menggunakan pengetip kuku.

Walaupun sudah banyak kempen kesedaran mengenai bahaya pemasangan 'braces' palsu kepada umum, namun masih ada yang berdegil mahu memasang pendakap gigi mungkin kerana harganya yang lebih murah tanpa memikirkan kesan sampingannya.

Kisah ini dikongsi seorang doktor gigi di laman Facebook beliau iaitu Dr Azila Mohd Kasim. Seorang pesakit beliau telah menceritakan pengalamannya yang terpaksa membuka pendakap gigi tiruan tersebut menggunakan pengetip kuku kerana tidak tahan mulutnya yang berbau busuk dan gusinya yang semakin membengkak.

Sekadar gambar hiasan

Hanya pasang di rumah yang diubahsuai dari flat menjadi klinik



Remaja itu menceritakan dengan lebih lanjut mengenai prosedur pemasangan pendakap gigi tersebut yang hanya dilakukan di sebuah rumah. Menurutnya lagi, selepas beberapa hari dipakai, mulutnya semakin berbau dan gusi semakin membengkak. 

Akhirnya, remaja tersebut terpaksa membuka 'bracket' gigi itu menggunakan pengetip kuku.


Last-last cabut pakai pengetip kuku


Malah, individu yang menggelarkan dirinya sebagai doktor gigi itu hanya menampal bracket tersebut menggunakan gam sehingga meleleh sampai ke gusi. Malah, bayaran permulaan dikenakan hampir RM1,000 untuk satu sesi.  

Setiap bulan, remaja tersebut dikehendaki datang untuk servis dan dikenakan caj tambahan sebanyak RM150. Jika ada wire atau bracket tercabut, caj ekstra dikenakan pula!


Bayar hampir ribuan ringgit



Nasib baik remaja itu cepat tersedar mengenai fake braces tersebut dan membuangnya cepat-cepat. Beliau berkongsi pengalaman ini kepada orang ramai supaya tidak cepat terpengaruh dan terpedaya dengan sindiket pendakap gigi palsu ini.

Jika ingin membuat rawatan gigi, dapatkan rawatan di hospital dan klinik yang berdaftar sahaja ya! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 16
Komen

Previous : Ramai Keliru Kenyataan Bahaya Bersukan Waktu Malam Boleh Bawa Maut. Ini Fakta Sebenar!

Next       : "Stresnya Badan Naik!" - Keluarga Dan Rakan-Rakan Memang Boleh Buat Kita Gemuk!

Komen Terbaru

Quote Supersirap 11-11-2019 07:34 AM
Tolong jangan cari penyakit, jumpa doktor yang diiktiraf sahaja

Lain-lain Komen

Quote Catpaw 4-11-2019 10:25 AM
Tak sanggup nak baca, geli
Quote fifie_olin 4-11-2019 10:50 AM
menda la nk ctk tp ambik mur2
sdhnya  ko yg seksa
ngeri tgk gigi ko dek
Quote ashk4nn 4-11-2019 10:51 AM
aku baca post ni sambil ngilu gigi..
Quote haryatie 4-11-2019 10:55 AM
ngeri nya la
x sanggup nak tengok
knpa x gi jumpa doc jerk
Quote shark_eow7 4-11-2019 11:25 AM
yerrr... sakitnya.. tengok gigi yg tercabut tu aduhhhh
Quote MissLana 4-11-2019 12:04 PM
dekkkk hakak pakai kt klinik gigi pun harga mcm tu jgk lebih kurang. depo 1k monthly installment rm200. knp bodoh sgt dekkk adoi. sakitnyaa tgk pic tu. sedia ada pakai braces mmg sakit tgk kau pakai fake lg gerun dekk. riki2 la dulu klinik tu kt mana, location or review dulu
Quote videcloset 4-11-2019 12:13 PM
omggg gross nya. kenapa lah tak survey betul2 bfore this?>
Quote Kurex 4-11-2019 12:34 PM
dulu kurex nak buat braces original dari klinik sebab gigi tak cantik (bagi kurex) sebab ada gigi telingkih.. sekarang ni, lantak biarkan sebab ramai orang puji
Quote CinnamonR 4-11-2019 02:40 PM
Eiii..seram tengok....
Quote any42 4-11-2019 06:27 PM
tmpt operasi pun bkn btul klinik gila berani jejak msuk smata hrga murah.   luar biasa bodohnya ni. klau xckup duit kumpul la dlu smpai mmpu jgn ambik jln mudah.
Quote Artemesiaa 4-11-2019 06:33 PM
Nak sangat yang murah tampa tauliah mendapat sudah.  Impikan jadi elok tapi hasilnya terus jadi lebih buruk.
Quote diss69 4-11-2019 10:28 PM
Xsnggup nengok gmbr tu, ngeri...
Quote ReginaGeorge 4-11-2019 11:37 PM
Buat braces kena buat one time payment ke? Bukan sikit-sikit?
Quote Victorioussss 5-11-2019 12:34 AM
fifie_olin: menda la nk ctk tp ambik mur2sdhnya  ko yg seksangeri tgk gigi ko dek



Gambar tu dari google chuols

Iols minat dengan text budak tu
"Nasib baik saya cepat sedap"

Quote duri_durians 5-11-2019 09:31 AM
budak2 skrg berani lain macam..

lepastu cepat terpengaruh... dulu2 susah nak tengok orang pakai braces. sekarang pi mana bersepah. diaa biasa pakej braces, spek bulat, shawl kaler pastel.
Quote Supersirap 11-11-2019 07:34 AM
Tolong jangan cari penyakit, jumpa doktor yang diiktiraf sahaja

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076247s Gzip On
To Top