Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Ramai Keliru Kenyataan Bahaya Bersukan Waktu Malam Boleh Bawa Maut. Ini Fakta Sebenar!

4-11-2019 11:30 AM|kalel| Komen: 9


Ramai antara kita lebih gemar untuk melakukan aktiviti sukan pada waktu malam, mungkin atas faktor kekangan waktu pada siang hari dan juga mungkin merasakan waktu malam lebih sejuk cuacanya berbanding siang.


Namun begitu, timbul kenyataan oleh seorang doktor menyatakan bersukan pada waktu malam boleh membawa kesan buruk kepada diri dan boleh menjadi pembunuh senyap.

Loading FB Post...

Adakah ini fakta atau sekadar mitos semata?

Menurut Dr. Afiq Rahim, seperti dipetik dari laman  Medical Mythbusters Malaysia, bersenam atau bersukan pada waktu malam boleh membantu seseorang itu mencapai kualiti tidur yang lebih baik, lagi-lagi bagi mereka yang insomnia.

Foto: Carian internet

Namun, adalah dinasihatkan agar seseorang itu mengelakkan senaman berat dan berintensiti tinggi untuk tempoh satu jam sebelum tidur. 

Malah, tidur yang berkualiti juga boleh mengurangkan risiko darah tinggi, masalah serangan jantung dan juga angin ahmar.

Justeru, tiada masalah untuk seseorang itu bersukan atau bersenam pada waktu malam.- CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 9
Komen

Previous : 'Sakitnya Kena Operate '- Kerana Vape, Lelaki Ini Dedah Belanja RM20,000 Bedah Tonsil

Next       : Akibat Nafas Berbau, Remaja Ini Sanggup Cabut 'Braces' Guna Pengetip Kuku!

Komen Terbaru

Quote izzah_mia 11-11-2019 10:10 AM
saya plak susah nak tido lepas bersenam waktu malam....

Lain-lain Komen

Quote LostStar 4-11-2019 11:54 AM
yes tq info.. risau juga baca kata sukan malam tak elok..

daku paling suka buat aktvt sokan malam dlm pkul 8 lebih 9 gitu.. lepastu balik rumah mandi manda.. tdoq dengan aman.. jangan ngadap phone.. kelak x boleh tidor.. ngadap tv atau baca novel.. confirm bangkit rasa segar bugar..  
Quote gigahertz 4-11-2019 12:11 PM
LostStar: yes tq info.. risau juga baca kata sukan malam tak elok.. daku paling suka buat aktvt sokan malam dlm pkul 8 lebih 9 gitu.. lepastu balik rumah mandi  ...
i pun plan nak bersukan malam. tapi apa sukan yang sesuai? i ingat 20 tahun kot i xde keluar peluh
Quote Kurex 4-11-2019 12:11 PM
orang yg kata macam tu rata2 adalah orang yg malas..
Quote PristineOne 4-11-2019 01:02 PM
gigahertz replied at 4-11-2019 12:11 PM
i pun plan nak bersukan malam. tapi apa sukan yang sesuai? i ingat 20 tahun kot i xde keluar peluh
...

Main chess sis...
Quote LostStar 4-11-2019 02:28 PM
gigahertz replied at 4-11-2019 12:11 PM
i pun plan nak bersukan malam. tapi apa sukan yang sesuai? i ingat 20 tahun kot i xde keluar peluh
...

start yg simple2.. aerobik dulu la.. kalau suh berlari tros sah x larat.. amek sejam aerobik plus tabata 15minit.. balik rumah sah pewaiii lepastu..

kalau daku jogging dan tabata, cuma hari rabu dan jumaat jek aerobik lepastu buat tabata sorg2.. kalau aerobik mlm tu terok sgt rasa, tabata tak buat dah..
Quote Perawankota 4-11-2019 02:50 PM
OK noted..............
Quote gigahertz 4-11-2019 03:51 PM
PristineOne replied at 4-11-2019 05:02 AM
Main chess sis...

main chess x keluar peluh sis. i nak beli basikal tapi harga basikal buat jantung i sakit
Quote mimienaa 9-11-2019 05:03 PM
Cuci Karpet

Thanks for sharing the article
Quote izzah_mia 11-11-2019 10:10 AM
saya plak susah nak tido lepas bersenam waktu malam....

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.859789s Gzip On
To Top