Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Bonek Mengganas - Layak Ke Indonesia Jadi Tuan Rumah Bola Sepak Piala Dunia B-20?

natrahn|1-11-2019 04:39 PM Komen: 18
Kredit Foto - Jawapos
Liga Indonesia sememangnya sarat dengan kontrovesi sama ada melibatkan perlawanan liga domestik dan juga perlawanan melibatkan skuad kebangsaan mereka. 

Terdahulu, penyokong Indonesia membuat onar ketika perlawanan kempen kelayakan menentang Malaysia di mana penyokong lawan yang hadir ke Stadium Gelora Bung Karno dibaling batu dan air kencing.

Kredit Foto - Says.com

Terbaharu, perlawanan Liga 1 2019 antara Persebaya Surabaya menentang pasukan PSS Sleman bertukar tragedi apabila penyokong merusuh dan memusnahkan fasiliti Stadium Gelora Bung Karno.

Menurut laporan media, penyokong Persebaya bertindak liar setelah pasukan itu kalah dengan skor 2-3 dengan pasukan lawan. Ini merupakan kekalahan kali ketiga berturut-turut dalam Liga 1. 



Para penyokong Persebaya yang digelar Bonek merusuh dan membakar padang serta papan iklan. Kekacauan turut berlaku di luar stadium sebagai tanda protes dan juga tidak berpuas hati dengan prestasi yang ditampilkan oleh pasukan kesayangan mereka.


Ekoran insiden itu, keputusan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) yang memilih Indonesia sebagai tuan rumah temasya Piala Dunia B-20 pada 2021 nanti kembali menjadi sorotan di mana ramai pihak melahirkan kebimbangan mengenai tahap keselamatan di stadium berkenaan.

Semoga insiden seperti ini tidak akan berulang ketika temasya Piala Dunia B-20 tahun sedang berlangsung kelak. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 18
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote nusaraya 14-11-2019 01:36 AM
Edited by nusaraya at 14-11-2019 01:41 AM
damian_lee replied at 13-11-2019 08:39 AM
Ajet deep la ko ni

Tapi hati stress ... sbb memang sampah pun perangai penyokong indonesia

Makanya ... Malaysia .. sebagai negara yang bertamadun tinggi  dan pusat sekaligus pengasas tamadun alam melayu nusantara sejak 2800 tahun yang lalu ... sebaiknya mengajarkan adat sopan santun bangsawan high class society kepada mereka ... sehingga mereka akan jauh lebih baik bertamadun dari level sekarang ....Malaysia memeng Pantas menjadi Maha Guru bagi Indonesia ... ...:

Lain-lain Komen

Quote Kurex 1-11-2019 06:04 PM
Boleh caya ke negara kelas ketiga tu?
Quote nusaraya 1-11-2019 07:59 PM
Edited by nusaraya at 1-11-2019 08:01 PM

Yup...memang selayaknya Malaysia ...negara yang paling maju, kaya raya dan bertamadun  serta high class level yang pantas menjadi tuan rumah   .... bukan Indonesia....negara kecil dan miskin itu serta pprt pula...

Tetapi sayangnya malaysia X ikut
atau enggan mengajukann diri pada saat itu ..

Mungkin ada yang tahu mengapa Malaysia X mencalunkan diri selaku host ?
Quote mujer_in_espejo 1-11-2019 08:55 PM
Dari dulu pun memang kerja merusuh ja penyokong dorang ni sampai ada yg mati kena sula pun fanatik sgt. Dorg dah anggap  bola ni mcm agama.

PSSI dorg senyap jak xda tindakan wlu dah smpi kes2 bunuh. Aim dorg jadi tuan rumah ja.. tapi bab2 kawal penyokong longgar

Baru2 ni kena denda oleh FIFA sbb serang pemain kita. Tapi tu netizen boleh pula pakat gelak sbb denda murah giler (katanya lah)   
Quote nusaraya 1-11-2019 10:28 PM
Edited by nusaraya at 1-11-2019 10:31 PM
mujer_in_espejo replied at 1-11-2019 08:55 PM
Dari dulu pun memang kerja merusuh ja penyokong dorang ni sampai ada yg mati kena sula pun fanatik s ...

Mengapa X ada protes dari Malaysia ? Padahal ... wols yakin rakyat dan kerajaan Indonesia  akan terkencing-kencing ketakutan dan meminta belas kasihan serta bersujud .... jika Malaysia bertindak melakukan aksi balas dendam ......
Quote hitam_manis 1-11-2019 11:15 PM
nusaraya replied at 1-11-2019 10:28 PM
Mengapa X ada protes dari Malaysia ? Padahal ... wols yakin rakyat dan kerajaan Indonesia  akan te ...

Indog sial
Quote hitam_manis 1-11-2019 11:16 PM
Indog memang keturunan bodoh abadi.
Quote Pamelaloba 2-11-2019 08:44 PM
Hauknya perangai indon
Quote nusaraya 3-11-2019 02:12 PM
Edited by nusaraya at 3-11-2019 02:13 PM
hitam_manis replied at 1-11-2019 11:16 PM
Indog memang keturunan bodoh abadi.


Yup...makanya kau jangan mengakui nenek moyang kau dari tanah leluhur...akan memalukan diri sendiri. Lebih baik kau mengaku bahwa bangsa Melayu di Malaysia beza species dengan Melayu Nusantara lainnya....mereka adalah speces Homo Sapiens....sedangkan kau species Homo Malaynesis ..yang lebih maju dan cerdik pandai..
Quote hitam_manis 3-11-2019 04:42 PM
nusaraya replied at 3-11-2019 02:12 PM
Yup...makanya kau jangan mengakui nenek moyang kau dari tanah leluhur...akan memalukan diri send ...

Indog sial
Quote kenarikelabu 7-11-2019 12:53 PM
Boleh pulak diorg ketawa riang ria sambil melepak santai2 lepas buat huru hara bakar stadium.
Quote haruslah 8-11-2019 08:24 AM
report fifa pon xde tindakan
PSSI pon bangang
mmg tiap2 tahun kalau event besar jadi gini
janji untong masyukkkkk
Quote natrahn 8-11-2019 08:51 AM
haruslah replied at 8-11-2019 08:24 AM
report fifa pon xde tindakan
PSSI pon bangang
mmg tiap2 tahun kalau event besar jadi gini

erm..itu lah... moga tak jadi macam ni lah..
Quote nobito 9-11-2019 09:33 AM
Diorg eksport asap masuk dalam stadium ke?????
Quote nusaraya 10-11-2019 03:12 PM
Edited by nusaraya at 11-11-2019 12:49 AM
haruslah replied at 8-11-2019 08:24 AM
report fifa pon xde tindakan
PSSI pon bangang
mmg tiap2 tahun kalau event besar jadi gini

Yup... Selain bola sepak tampaknya Malaysia harus menjadi"MahaGuru" di bidang sukan badminton kepada Indonesia.  Expertise dan kuasa Malaysia di bidang sukan pasti sangat dialu-alukan jika bersedia menjadi "Guru" bagi Indonesia yang tampak terlalu bodoh dan lemah di semua cabang sukan ...

Akhirnya Aaron-Wooiyik "AJAR" Juara Dunia

Quote natrahn 10-11-2019 07:43 PM
nusaraya replied at 10-11-2019 03:12 PM
Yup... Selain bola sepak tampaknya Malaysia harus menjadi"Guiru" di bidang sukan badminton kepada  ...

Bagus...tahniah team Malaysia
Quote cHimo 12-11-2019 10:48 PM
Bila penyokong ndeso berkumpul gitu la jadinya... habitatnya spesis ndeso yang belum dikenal pasti tahap akalnya
Quote damian_lee 13-11-2019 08:39 AM
nusaraya replied at 1-11-2019 11:59 AM
Yup...memang selayaknya Malaysia ...negara yang paling maju, kaya raya dan bertamadun  serta high cl ...

Ajet deep la ko ni

Tapi hati stress ... sbb memang sampah pun perangai penyokong indonesia

Bukan first time ... sampai ada yang hilang nyawa sebab perangai penyokong macam ni

Kalau salah satu keluarga ko yang jadi mangsa kebabian penyokong macam ni
Nak juga tau ko masih boleh feeling deep macam ni tak?

Goblok tak bertempat la kau ni
Quote nusaraya 14-11-2019 01:36 AM
Edited by nusaraya at 14-11-2019 01:41 AM
damian_lee replied at 13-11-2019 08:39 AM
Ajet deep la ko ni

Tapi hati stress ... sbb memang sampah pun perangai penyokong indonesia

Makanya ... Malaysia .. sebagai negara yang bertamadun tinggi  dan pusat sekaligus pengasas tamadun alam melayu nusantara sejak 2800 tahun yang lalu ... sebaiknya mengajarkan adat sopan santun bangsawan high class society kepada mereka ... sehingga mereka akan jauh lebih baik bertamadun dari level sekarang ....Malaysia memeng Pantas menjadi Maha Guru bagi Indonesia ... ...:

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.298721s Gzip On
To Top