Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Ah Cheng Laksa Tak Halal, Ada Darah Babi? Dengar Dulu Penjelasan Jakim

31-10-2019 10:12 AM Komen: 208
Kredit foto: Google

Kecoh! Tular berkenaan status halal premis makanan Ah Cheng Laksa di media sosi@l. Warganet mendakwa premis makanan tersebut menggunakan ramuan yang tidak halal dan tidak sesuai dikunjungi oleh pelanggan khususnya yang beragama Islam.


Menurut Bahagian Hab Halal Jakim premis makanan Ah Cheng Laksa masih belum menjadi pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia. 

Walau bagaimanapun, central kitchen bagi premis makanan berkenaan yang didaftar atas nama Ah Cheng Laksa Sdn Bhd di lokasi Taman Perindustrian USJ 1, Subang Jaya, Selangor telah dipersijilkan HALAL.

Pensijilan halal yang diperoleh oleh central kitchen tidak bermakna seluruh rangkaian outletnya telah dipersijilkan halal kerana bagi permohonan premis makanan berangkai, terdapat syarat-syarat khusus pensijilan halal yang perlu dipenuhi.


Bacaan lanjut seperti berikut:

Loading FB Post...


Betul ke ada darah b@bi ?

Pihak Ah Cheng Laksa sendiri turut mengeluarkan kenyataan rasmi  serta membuat laporan polis usai perkara ini menjadi tular.



 Kredit Foto - FB Ah Cheng Laksa

Tak pasti jangan kongsi!

Apa yang dipaparkan dalam Internet ataupun media sosial tidak semestinya benar belaka. Oleh itu, pengguna Internet perlulah bijak menilai dan menganalisis sesuatu maklumat yang diterima, celik fakta serta menentusahkannya dengan sumber rasmi terlebih dahulu.

Dalam pada itu, pengguna juga perlu berhati-hati dalam memilih premis makanan yang dikunjungi dan memastikan premis berkenaan mempunyai Sijil Pengesahan Halal yang sah demi menjamin makanan yang halalan toyyiban (halal dan baik).

Untuk mengetahui produk dan premis makanan yang memiliki Sijil Pengesahan Halal Malaysia, sila layari Portal Halal Malaysia di www.halal.gov.my. Semakan juga boleh dilakukan melalui aplikasi telefon pintar Verify Halal.- CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
4
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 208
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote akakdendeng 5-11-2019 10:05 AM
serikandi_gurl replied at 1-11-2019 03:53 PM
Jangan salah cakap kak. Kat sini kite komen camni pun ada yg hentam nk komen kak. Marah tul depa.  ...

ooo sorry lah ek....akak kasi pendapat je...

Lain-lain Komen

Quote helicornia 31-10-2019 10:16 AM
pening la.bukan makanan tu dr central kitchen ke?central kitchen ada sijil halal kan
Quote tupaiterbang 31-10-2019 10:22 AM
Quote serikandi_gurl 31-10-2019 10:25 AM
Camtu senang je. Dah tahu ni kan. Boleh timbul was2 kalau makan. So elakkan la. Kite cuba cari laksa yg pemiliknya muslim.
Quote aechae 31-10-2019 10:26 AM
Tnjuk lh nama pemilik fb tu...nk tgk sket rupa nya..
Quote kasibiman 31-10-2019 10:26 AM
Aku yakin pembuat viral ni jenis nak dpt express pass ke syurga.

Tapi padanlah muka lepas ni queue dia jadi ke belakang sbb pitenah fesbuk selagi Tak remove, tetap berterusan sbg pitenah. Serata donia pulak tu.
Quote taikor 31-10-2019 10:26 AM
Tak yah explain lah Ah Cheng. Damage done. Itu jer. Kalo buat non-muslim only, orang marah. Ko buat mesra muslim pon orang dengki. Kempen BMF ma...

Kpd yg nak boikot tu boikot lah. Sendiri nak limitkan pilihan terpulang lah
Quote Asdan 31-10-2019 10:28 AM

buat la perisa sintetik atau dari herba, rasa darah harimau singa kucing tikus ular naga jerung dll
Quote krustykrab 31-10-2019 10:29 AM
Kot ye pun nk promote bmf jgn la sampai memfitnah...mohon yg kata tokey kedai tu sendiri mengaku kt dia sila tampilkn diri anda utk penjelasan...jgn nnt ujung ujung ckp " aku share je maklumat"...mohon ah cheng laksa saman je pembuat fitnah dan kesemua tukang share...
Quote aechae 31-10-2019 10:29 AM
helicornia replied at 31-10-2019 10:16 AM
pening la.bukan makanan tu dr central kitchen ke?central kitchen ada sijil halal kan

Mcm tu lh yg jakim jwb pn...central kitchen dh halal certified...cuma nya utk meyakinkn lg premis mknan ni stiap premis kna apply halal asing sbb nnt yg di tgk keadaan kt premis tu sndri...pekerja jga kbersihan ke x, ada suntikan typhoid ke x, pest control sume...
Dlm kata lain sumber mkn tu halal dh xda darah babi ke apa...ni yg buat cite ni msti baca news kt suratkhabar thn bila ntah yg kdai jual mi kari kt penang letak drh babi...adaptasi dr ctu lh kot buat cite ni
Quote lwyl 31-10-2019 10:32 AM
Di akui sendiri oleh tokeh Cina

Seumur hidup saya tak pernah tengok mak saya guna darah babi dalam masakan. Resipi apa yang perlukan darah babi? Saya nak tahu.
Quote bintangct 31-10-2019 10:34 AM
Aku penah sekali mkn ah cheng laksa ni dulu2.. tak sedap.. iols rasa tulang ikan pun byk dlm tu.. sedap lg laksa nyonya colors
Ckp pasal central kitchen ni.. iols ada tnya kiosk bungkus kaw2 pasal halal.. dia hnya reply central kitchen dia halal tp xde pun tunjuk sijil halal. Iols was2 so tak jadi la nk mkn.. patut la kat kiosk xde logo halal sb jakim ada procedure yg lain plak
Quote Muntz 31-10-2019 10:36 AM
Aku try Ah Cheng Laksa arituh ok lah. Nak kata sedap sangat takder jugak.
Quote pearl.silver 31-10-2019 10:36 AM
Nape tutup nama pemilik fb penyebar fitnah tu?
Mkn babi haram
Sebar fitnah halal
Quote bintangct 31-10-2019 10:37 AM
aechae replied at 31-10-2019 10:26 AM
Tnjuk lh nama pemilik fb tu...nk tgk sket rupa nya..

Ayat dlm fb tu cliche.. setakat bercerita mcm tu je eh suka hati mak pak dia je nak ckp apa.. bukti apa pun xde
Dulu viral starbucks tak halal pon iols tak heran sb jakim clearly said halal
Quote ziezot 31-10-2019 10:44 AM
Mudah benor buat fitnah. Saman je. Biar serik nak fitnah lg.
Walaupun central kitchen halal tapi pekerja setiap francais dorang kebanyakan non muslim. Masih rase was2 nak pegi.
Quote whadda 31-10-2019 10:49 AM
saman je pembuat fitnah tu
Quote c===8 31-10-2019 10:53 AM
minah ni kalau kena saman mau makan tak abis

gua geli betul bila org yg mkn di kedai dia tak mkn digelar kebulor
Quote Buritan 31-10-2019 10:54 AM
krustykrab replied at 31-10-2019 10:29 AM
Kot ye pun nk promote bmf jgn la sampai memfitnah...mohon yg kata tokey kedai tu sendiri mengaku kt  ...

Bab ni aku tak suke.. ckp je produk mulayu bagus.. tak payah kondem..
Quote meow_tompok 31-10-2019 11:04 AM
Ah Cheng laksa bukak franchise, aku kenal pemilik ah cheng laksa cawangan Ampang Point adalah org melayu muslim. Adakah anda nak apply juga kempem BMF pada cawangan tersebut?

Sekadar makluman sekian terima kasih.

Lihat semua komen(208)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.170346s Gzip On
To Top