Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Nabi Pun Larang Isteri Bodyshaming, Masuk Neraka 70 Tahun Dalamnya" - Da'i Wan

SakuraJo|30-10-2019 12:58 PM Komen: 23
Isu bodyshaming nampaknya masih lagi menjadi perdebatan hangat di kalangan warganet.

Ada yang berkongsi bagaimana mereka menjadi mangsa dan menghadapi mulut-mulut 'puaka' ini, dan ada juga pihak yang menganggap si mangsa sebagai memberi reaksi berlebihan.

Kononnya si mangsa ini 'play victim' dan tidak terbuka dengan kritikan. Pelbagai lagi pandangan lain terhadap isu bodyshaming ini. 

Foto: Carian internet

Namun, bagaimana pula dari sudut agama Islam, adakah bodyshaming ini dilihat satu isu ringan mahupun sebaliknya?

Penceramah bebas, Da'i Wan Dazrin tampil mengingatkan semua pihak yang perbuatan tersebut sememangnya dilarang agama.

Menerusi rakaman video di Twitter, Wan Dazrin berkata perbuatan itu dilarang Nabi Muhammad, malah kepada isteri baginda yang mengaibkan madunya.

Aishah bercerita tentang tubuh badan Sufiah yang pendek lalu Rasulullah bersabda: 'engkau mengeluarkan kalimah maka jika diletakkan di dalam laut, maka berubahlah rasa airnya'.

Ia menunjukkan Rasulullah tidak menyukai apa yang dikatakan Aishah, kongsinya menerusi video tersebut. 


Bukan itu sahaja, menurut Wan, menghina badan orang lain juga boleh menyebabkan seseorang itu diheret ke lembah neraka yang keluasannya 70 tahun perjalanan, seperti sabda Nabi Muhammad.

"Cakaplah benda yang baik-baik. Kalau tiada, lebih baik diam, tambahnya.

Warganet nampaknya bersetuju dengan perkongsian tersebut dan turut mengkritik tindakan para pelawak misalnya yang menjadikan bodyshaming sebagai modal mereka.


Kredit foto: Twitter

Apa pula pendapat anda? - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 23
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote TOPwind 1-11-2019 10:25 PM
bila jumpa yg gemok kedempol larikan diri atau sembunyi je

nanti tak pasal2 masuk neraka 70 tahun

yg ambil kerja tu sila hati2 yg hodoh atau gemok

takut kastemer pulah masuk neraka 70 tahun.

yg hitam pulak kena mohon kerja orang tak nampak


nanti orang tu pulak masuk neraka 70 tahun.

Lain-lain Komen

Quote Perawankota 30-10-2019 01:09 PM
Cakap yg baik2, fikir yg baik2..
Body shaming p on leh buat org depression
Quote Kurex 30-10-2019 01:25 PM
@renko suka topik ni kan...
Quote Gingerly 30-10-2019 01:29 PM
Bukan setakat body shaming, yangjuga komen negatif, buli cyber, fitnah orang samada dalam pengetahuan atau luar pengetahuan pun, sikit masa mendapat balasan. Sedar tak sedar saja.
Jangan buat main hukum balasan oi. Jaga tangan jaga mulut jaga hati. Ngerii{:thief
Quote Psfzi 30-10-2019 01:33 PM
Tp kadang2 kena tegur jugak, supaya bole diperbaiki
Quote iloveselangor 30-10-2019 01:46 PM
Edited by iloveselangor at 30-10-2019 01:49 PM

Meols pun kena body shaming dengan forummer si Sarah tu...Ang memang tak beriman.

Screenshot_2019-10-30-00-27-05-124_com.android.chrome.png
Quote renko 30-10-2019 01:52 PM
Kurex replied at 30-10-2019 01:25 PM
@renko suka topik ni kan...

apa?
neraka
bukan kau menghampiri ke
Quote Kurex 30-10-2019 01:58 PM
renko replied at 30-10-2019 01:52 PM
apa?
neraka
bukan kau menghampiri ke

Orang yg bodyshaming ni golingan apa?

Aku syak kau sebenarnya pompuan.. Tu yg kau berani dgn aku sorang tapi dgn orang lain kau kecut..

Dari komen2 kau ni boleh tau kau tersangatlah pprt orangnya....

Bukan standart aku nak guna perkataan kesat macam kau setiap masa..

Buang masa la renko layan pengecut macan kau..
Quote renko 30-10-2019 02:00 PM
Kurex replied at 30-10-2019 01:58 PM
Orang yg bodyshaming ni golingan apa?

Aku syak kau sebenarnya pompuan.. Tu yg kau berani dgn ak ...

wauuuu kalau lelaki
xmain bontot
simple as that
sembang kemas lah kau gay kurek bontot
dasar laknat
Quote Kurex 30-10-2019 02:06 PM
renko replied at 30-10-2019 02:00 PM
wauuuu kalau lelaki
xmain bontot
simple as that

Mengaku pun kau pompuan..

Dari sini dah tau kau jenis pompuan yg kurang kawan..
Quote Artemesiaa 30-10-2019 03:07 PM
Sebab tu jangan gigih nak mengata orang lain kadang diri sendiri pun belum perfect mana lagi pun
Quote tagas 30-10-2019 03:40 PM
btw

bodyshaming tu haper

brand baru bodyshop ke
Quote RatuDunia94 30-10-2019 05:38 PM
Hello.. syanie, bob kuman, enot terlebih dahulu di body shamingkan ummah malaysia..
Quote seramado 30-10-2019 08:36 PM
Insafla mereka ni
Quote aijinmisaki 31-10-2019 01:24 AM
Tak setuju dengan bodyshaming tapi still nak kata yang da'i wan ni poyo nak mampos
Quote sarah82 31-10-2019 08:38 AM
iloveselangor replied at 30-10-2019 01:46 PM
Meols pun kena body shaming dengan forummer si Sarah tu...Ang memang tak beriman.

Contoh seorg yg beriman gitu.
Screenshot_20191030_014005.jpg
Quote polluxsstar 31-10-2019 08:53 AM
it hurts inside. T_T
Quote iloveselangor 31-10-2019 09:11 AM
sarah82 replied at 31-10-2019 08:38 AM
Contoh seorg yg beriman gitu.

Ni thread pasal body shaming....jangan nak offtopic.

Meols akan Jaja body shaming uols tu.
Quote salmon-suki 31-10-2019 09:22 AM
Body shaming ni dari dulu lg,sejak drpd budak2 lg..even mak2 pak2 budak pun duk body shaming org..gemuk salah,kurus salah,putih salah,hitam salah..

Igt y body shaming org tu perfect sgt ke?rasa insecure dan dengki sgt?
Quote sarah82 31-10-2019 09:37 AM
iloveselangor replied at 31-10-2019 09:11 AM
Ni thread pasal body shaming....jangan nak offtopic.

Meols akan Jaja body shaming uols tu.

Hahahahaa.. Sentap la bugis.doom.. Bila mengata orang tak ingat dah diri tu beriman.. Dah kena diri sendiri. Tiba2 pakai jubah agama kononnya kena body shaming.. Meh kita tgk org yg beriman kononnya tu.

Contoh tulisan dari org yg mengaku beriman gitu.. MUNAFIK tahap gaban

Screenshot_20191027_004701_com.opera.browser.jpg
Screenshot_20191024_192008.jpg
Screenshot_20191024_191818.jpg

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.213360s Gzip On
To Top