Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Hidup Mati Bukan Untuk Dimainkan, Allah Boleh Tarik Nyawa Bila bila Je" - Syed Saddiq

29-10-2019 11:47 AM Komen: 22
"Saya kenal ramai YB dari Barisan Nasional (BN) dan PAS yang umurnya lebih tua dari 66 tahun. Tidak pernah sekali terfikir bila nyawa mereka akan ditarik."


Foto: IG

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata demikian menerusi Twitter sebagai reaksi kepada kenyataan Datuk Hasni Mohammad yang mengulas usia calon Bersatu bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai, semalam.

Kata Menteri Belia dan Sukan itu, soal hidup dan mati bukan perkara untuk dimainkan kerana Allah SWT boleh tarik nyawa pada bila bila masa.


Foto: Twitter

Pada majlis pelancaran jentera BN untuk PRK, Pengerusi Perhubungan Umno Johor itu berkata, "Calon mereka saya kira 66 tahun, tahun depan 67 tahun, saya harap kita tiada PRK lagi. Penat PRK ni.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengumumkan bekas imam yang juga Ketua Bersatu Bahagian Tanjung Piai, Karmaine Sardini sebagai calon Pakatan Harapan (PH) bagi PRK itu.

Memetik Harian Metro, PRK yang akan diadakan pada 16 November ini adalah berikutan kematian penyandang kerusi itu, Datuk Dr Md Farid Md Rafik, 42, yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 21 September lalu. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 22
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote nobito 1-11-2019 02:54 AM
Kalau sihat lagi okey la.....kalau dah macam2 penyakit tu bagi la org lain jadi calon.

Kang Membazir Duit nak buat PRK

Lain-lain Komen

Quote jureencute 29-10-2019 11:50 AM
perlu ke ckp mcm tu umat bn...attack benda yg ada substance sket ler..
Quote Asdan 29-10-2019 11:54 AM

Allah sudah tentukan bila kita mati, jadi bukan bila bila tarik nyawa, betul tak ?
Quote Kurex 29-10-2019 12:20 PM
Mohon @renko bagi penjelasan utk @Asdan
Quote matchstick 29-10-2019 01:37 PM
aku masih x boleh move on dgn tweet sadiq pasal royalti minyak tu..
Quote Rogue98 29-10-2019 02:11 PM
Betul lah tu penat PRK ni. Cost lagi. Kalau mmg dah biasa jadi MP x per lah. Ni tiba2 umur dah 66 nak jd MP. Tgk jer lah menteri2 kita yg x berapa cerdik tu. Sepanjang umur jd pembangkang tiba2 jd menteri bila umur dah 50 tahun ke atas hancur negara terus. Otak dah tepu.
Quote lemak_masin 29-10-2019 02:18 PM
Yg muda pun boleh mati dulu gak.. .. agak2 laa kalu nak kempen pun..
#asal bukan pan&dap&pkr...
hakak ok jeee calun mana2..
Quote Orix 29-10-2019 04:30 PM
jureencute replied at 29-10-2019 11:50 AM
perlu ke ckp mcm tu umat bn...attack benda yg ada substance sket ler..

sejenis otak tak berkembang mcm tu la.... sama la jugak dgan pas, isu pemakaian patuh syariah para atlet duk sibuk di bangkitkan. punya la byak lagi isu penting kt malaysia ni, asyik la sibuk dgan pemakaian org..... i cannot brain lgsg.... somehow iols tgok pemain bola kelantan n terengganu semua pakai seluar pendek, xdak plak puak2 PAS ni nk tarbiah n suruh depa pakai seluar panjang ka hapa.... bila tang perempuan gymnas ke sukan renang ke sibuk lak nak pmpuan ttup aurat
Quote mdhelmi 29-10-2019 04:33 PM
nasib baik masa cakap tu xtersungkur time tu jugak
Quote damian_lee 29-10-2019 04:35 PM
Bukan pestime kan .... wakil rakyat meninggal

Rasanya ada valid point bila usia perlu di max kannnn
And rasanya perlu gak untuk saringan kesihatan

Selain saringan record jenayah bagai
Quote jureencute 29-10-2019 05:34 PM
Orix replied at 29-10-2019 04:30 PM
sejenis otak tak berkembang mcm tu la.... sama la jugak dgan pas, isu pemakaian patuh syariah para ...

mmg byk isu lain yg boleh diketengahkan..tapi kalau benda tu mmg x syariah compliant tak salah kalau nak tegur pun.. isu pasal statement org ni pasal umur ni x sama dgn isu atlet yg pemakaian x patuh syariah
Quote chicozinn 29-10-2019 05:52 PM
yg psal arwah dr farid tu pun arwah bapak dr tu pun dlu meninggal sakit jntung time usia muda gak..nk buat cmne da ajal..gittuhh
Quote HannahMontana 29-10-2019 06:21 PM
Saja BN PAS bagi sentap Bersatu.

Ada saddiq  minta maaf bila salah  komen fasal royalti minyak Terengganu ?


Ada dia minta maaf ?

Tp bila dia sentap dia akan bersuara sungguhpun sumbang suaranya ,kembang kempis hidungnya.Pandai sebut Allah swt, bab Adib, bab Melayu kena hentak dgn cina di highway sampai mati ,yg lain2 melibatkan Melayu Saddiq ni diam .

Bagi sentap BERSATU terus Saddiq sentap  ketap-ketap bibir !

Saddiq ni semua benda dia nak bunyi. Haram betul !
Quote Orix 29-10-2019 07:11 PM
jureencute replied at 29-10-2019 05:34 PM
mmg byk isu lain yg boleh diketengahkan..tapi kalau benda tu mmg x syariah compliant tak salah kal ...

in sports, there is no way gymnast n renang akan ada syariah compliant, even kalau ada pun akan tetap ketat sendat....... anyway, takde org akan kebulur, mati pun kalau atlet2 tu pakai pakaian tak syariah compliance, so whats the issue smpai nak di-isu-kan?

same goes dgan isu umur dan mati ni..... xkan ade org tahu bila someone akan mati, so whats the issue ??
Quote famri7 29-10-2019 07:17 PM
Ummah bn sejak bila waras? Minda terbantut allah tullah dr dulu lg cyst..Sadik move on jah.
Quote jureencute 29-10-2019 08:50 PM
Orix replied at 29-10-2019 07:11 PM
in sports, there is no way gymnast n renang akan ada syariah compliant, even kalau ada pun akan te ...

benda salah xkan nak cakap betul. org nak terima atau tak tu terpulang. kalau rasa pakaian gimnas tu mmg takkan syariah compliant sampai bila2 yg islam x perlu la dekatkan diri utk benda yg x selari dgn hukum syarak.

mcm isu umur ni pulak mmg statement tu unnecessary.

2 diff issues
Quote kucingTomey 29-10-2019 09:26 PM
Orix replied at 29-10-2019 07:11 PM
in sports, there is no way gymnast n renang akan ada syariah compliant, even kalau ada pun akan te ...

banyak je isu pas bawak......dekat terengganu isu pantai isu bantuan pada kaum cina....hari2 pas sebut......nak list kang penuh satu page ni.....
Quote Orix 29-10-2019 10:59 PM
jureencute replied at 29-10-2019 08:50 PM
benda salah xkan nak cakap betul. org nak terima atau tak tu terpulang. kalau rasa pakaian gimnas  ...

true. so ummah isele semua x perlu la main bola sepak bagai.. sah2 bola sepak kena pakai seluar pendek tak gitu? di peringkat FIFA pn kena berseluar pendek.

idok le pulak selama ni puak2 lobai pas pertikai. tiba2 tang gymnast sebab perempuan tiba2 nak syariah compliance... dasar gender discrimination n dabel standard....

Quote jureencute 30-10-2019 06:34 AM
Orix replied at 29-10-2019 10:59 PM
true. so ummah isele semua x perlu la main bola sepak bagai.. sah2 bola sepak kena pakai seluar pe ...

tak nampak pulak pas dabel standard masa tegur.

Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb

Syed Saddiq patut beri galakan atlet tutup aurat bukan persoalMenteri Belia dan Sukan tak boleh terikat budaya bertentangan Islam

ainulillia

11 months ago

GOMBAK,19Rabiulawal1440H,SelasaC Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sepatutnya memberi galakan kepada atlet untuk menutup aurat, bukan sebaliknya.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Syed Saddiq sebagai seorang menteri beragama Islam wajar memberi sokongan terhadap arahan kerajaan Terengganu yang berlandaskan perintah Allah.

Umat Islam kalau beri pandangan kena dalam kerangka sebagai seorang muslim. Kalau benda itu selama ini tidak betul, kita kena perbetulkan.

Apa masalahnya kalau mereka tutup aurat, kita mampu buat bukan tak mampu. Sebagai menteri beragama Islam beliau sepatutnya beri galakan. Dia tak boleh terikat dengan budaya yang bertentangan pandangan Islam, katanya.

Semalam, Kerajaan Terengganu mengumumkan akan mula melaksanakan konsep pemakaian patuh syariah bagi atlet sukan negeri ini bermula tahun depan.

Sebagai permulaan, semua pemain bola sepak beragama Islam yang bernaung di bawah Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) dikehendaki memakai pakaian menutup aurat atau patuh syariah ketika beraksi dalam sebarang kejohanan, termasuk di dalam dan luar negeri pada musim depan.

Sementara itu, Syed Saddiq pula mengatakan bahawa pakaian sukan pilihan atlet perlu dihormati.

Syed Saddiq berkata, arahan itu membimbangkan kerana katanya, masa depan sukan seperti gimnastik, renang dan bina badan akan terjejas.

Sementara itu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula melihat arahan itu tidak memberi sebarang masalah untuk dilaksanakan.

Malah katanya, kelab bola sepak luar negara seperti England dan Perancis tidak mengenakan halangan untuk pemain beragama Islam mengamalkan ajarannya.

Artikel berkaitanJuruteknik, pemandu teksi didakwa sokong LTTELelaki didakwa miliki item pengganas LTTEJumlah mangsa banjir meningkat 2,371 di seluruh negara2 Adun DAP didakwa sokong LTTE

Leave a Comment

UtamaBeritaDuniaPilihanKata PedangKolumnisPendapatLain-lain

ismaweb.net 2019

Quote jureencute 30-10-2019 06:37 AM
Orix replied at 29-10-2019 10:59 PM
true. so ummah isele semua x perlu la main bola sepak bagai.. sah2 bola sepak kena pakai seluar pe ...

if thats what you think then its up to you. kita tegur benda yg betul je. kalau berbeza pendapat pun ada adab2 dia bila berbicara. tak perlu hina dan perli mcm tu. yg baik kita ambil positif.

Tutup aurat tak jejas prestasi atletSELASA, 5 MARCH 2019 @ 7:30 AM

Agama Islam bersifat universal dan tidak mengehadkan individu Muslim yang menutup aurat untuk bersukan.

Pemakaian mengikut syariat dalam kalangan atlet menjadi antara topik yang hangat dibincangkan dan hal itu bukan lagi sesuatu yang aneh.

Atlet lawan pedang Muslimah pertama dari Amerika, Ibtihaj Muhammad dan peluncur ais Zahra Lari dari Arab Saudi pernah menggegarkan persada sukan dunia kerana tampil mewakili negara masing-masing dengan imej bertudung pada 2016 dan 2017.

a { color: #000000 }body { margin: 0; background: transparent; }#google_image_div {height: 250px;width: 300px;overflow:hidden;position:relative}html, body {width:100%;height:100%;}body {display:table;text-align:center;}#google_center_div {display:table-cell;vertical-align:middle;}#google_image_div {display:inline-block;}.abgc {position:absolute;z-index:2147483646;right:0;top:0;}.abgc amp-img, .abgc img {display:block;}.abgs {display:none;position:absolute;-webkit-transform:translateX(110px);transform:translateX(110px);right:16px;top:0;}.abgcp {position:absolute;right:0;top:0;width:31px;height:15px;padding-left:10px;padding-bottom:10px;}.abgb {position:relative;margin-right:16px;top:0;}.abgc:hover .abgs {-webkit-transform:none;transform:none;}.cbb {display: block;position: absolute;right:0;top:0;cursor: pointer;height: 15px;width: 15px;z-index: 9020;padding-left:16px;}.btn {display: inline-block;border-radius: 2px;-moz-box-sizing: border-box;-webkit-box-sizing: border-box;box-sizing: border-box;box-shadow: 0px 0px 2px rgba(0,0,0,0.12), 0px 1px 3px rgba(0,0,0,0.26);cursor: pointer;font-size: 0.7em;margin: 0 1px 0.4em 1px;}@media (max-width: 375px) and (min-height: 100px) {.btn {display: block;width: 90%;max-width: 240px;margin-left: auto;margin-right: auto;}}#spv1 amp-fit-text>div {-webkit-justify-content: flex-start;justify-content: flex-start;}.btn > span {display: inline-block;padding: 0.5em 0.6em;line-height: 1em;}#sbtn {background-color: #FFFFFF;color: #9E9EA6;text-decoration: none;}#sbtn:hover,#sbtn:active {background-color: #F5F5F5;}#rbtn {background-color: rgb(66,133,245);color: white;}#rbtn:hover,#rbtn:active {background-color: #3275E5;}#mta {position:absolute;top: 0;left: 0;font-family: Arial, sans-serif;font-size: 12px;font-weight: 400;line-height: 1em;}#mta input[type="radio"] {display: none;}#mta .pn {right: -300px;top: -250px;width:300px;height:250px;position: absolute;-moz-box-sizing: border-box;-webkit-box-sizing: border-box;box-sizing: border-box;background-color: #FAFAFA;text-align: center;}#spv2 {display: -webkit-flex;display: flex;-webkit-justify-content: flex-start;justify-content: flex-start;-webkit-flex-wrap: nowrap;flex-wrap: nowrap;overflow: hidden;background-color: #FAFAFA;font-size: 0;}.sv #spv2 {-webkit-flex-direction: column;flex-direction: column;}.jm.sv #spv2 {-webkit-justify-content: center;justify-content: center;-webkit-align-items: center;align-items: center;}#spv2 * {-moz-box-sizing: border-box;-webkit-box-sizing: border-box;box-sizing: border-box;}#mta input[name="a"]:checked ~ #cbb {display: none;}#spv3 {opacity:1;}.amp-animate #spv4 {opacity:0;transition: opacity 0.5s linear 2.5s;}.amp-animate #spv3 amp-fit-text {opacity:1;transition: opacity 0.5s linear 2s;}#spr3:checked ~ #spv3 amp-fit-text {opacity:0}#spr3:checked ~ #spv4 {opacity:1;}#spr1:checked ~ #spv1,#spr2:checked ~ #spv2,#spr3:checked ~ #spv3,#spr3:checked ~ #spv4{right: 0px;top: 0px;}.ct svg {border: 0;margin: 0 0 -0.45em 0;display: inline-block;height: 1.38em;opacity: 0.4;}.ct {display: inline-block;line-height: 1.28em;color: rgba(0,0,0,0.4);text-align:center;padding: 0.3em;}.fct {padding: 1em;}#pct {display: block;font-weight: bold;padding: 1em 0.3em;}#ti {width: 300px;}#btns {width: 300px;}.fl {width: 300px;height:250px;}#si {position: relative;display: inline-block;margin-bottom: -0.15em;height: 1em;width: 1em;opacity: 0.4;}.sb {flex-shrink: 0;height: 50px;}.so {position: relative;z-index: 9110;overflow: hidden;display: inline-block;padding: 1px 5px;width: 96px;height: 50px;border: 1px solid #E0E0E0;background-color: #FFFFFF;cursor: pointer;}.so:hover,.so:active {background-color: #F5F5F5;}.so div {display: -webkit-flex;display: flex;-webkit-align-items: center;align-items: center;-webkit-justify-content: center;justify-content: center;width: 100%;height: 100%;}.so span {color: #4285F4;font-family: Arial, sans-serif;text-align: center;font-size: 12px;line-height: 14px;white-space: normal;}@media (min-height: 54px) {.sh.ss .so,.sv .so {box-shadow: 0px 0px 2px rgba(0,0,0,0.12), 0px 1px 3px rgba(0,0,0,0.26);border: none;}}.sv .so,.sh.ss .so {border-radius: 2px;}.sv .so {margin: 4px;}.amp-bcp {display: inline-block;position: absolute;z-index: 9;}.amp-bcp-top {top: 0;left: 0;width: 300px;height: 10px;}.amp-bcp-right {top: 0;left: 290px;width: 10px;height: 1000px;}.amp-bcp-bottom {top: 240px;left: 0;width: 300px;height: 10px;}.amp-bcp-left {top: 0;left: 0;width: 10px;height: 1000px;}.amp-fcp {display: inline-block;position: absolute;z-index: 9;top: 0;left: 0;width: 300px;height: 1000px;-webkit-transform: translateY(1000px);transform: translateY(1000px);}.amp-animate .amp-fcp {-webkit-animation: 1000ms step-end amp-fcp-anim;animation: 1000ms step-end amp-fcp-anim;}@-webkit-keyframes amp-fcp-anim {0% {-webkit-transform: translateY(0);transform: translateY(0);}100% {-webkit-transform: translateY(1000px);transform: translateY(1000px);}}@keyframes amp-fcp-anim {0% {-webkit-transform: translateY(0);transform: translateY(0);}100% {-webkit-transform: translateY(1000px);transform: translateY(1000px);}}body{visibility:hidden}

{"requests": {"reportNoLabelInstance": "https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/conversion/?ai=CA7opkL64Xe4R1ITCA9GNu-gK8ObE6Fm9ge25jgq_4R4QASCHlq8gYMurgIWYF6ABq62z8APIAQKpAifHG4rXCZA-4AIAqAMByANIqgSfAk_QHU_1N7LZOm6xNSn4v7NmwoPGDi5Fg1Pk4PKC1v0_GNDy87zLJXrWEUdKq_ImfvM69phaUD1a3UYU-ZuZepfcIxQz3vsZaG6T8s76fCTAixERApROLku7xAaFQioV1q8mYBEWIPVUH-kxKrFDc15zDawUbELjFrY7F74xpExlD2zGOG79knzOFh8eepF-xxxsKJTWeabYsYdq7gfViY_sZPGcWkWcswBxRi4GxmqLrGPS7sYkE9VXe705I9JPIMvJA6fyHJocK_YUOALgiRoaLWF4l02dQySSlVUuRQlne5XMwy5ph0UkRuyWCMnuRQltXGI2ZFyyb1QdBZHuNrx7QB1-WEMo7KO1_FGNC-IqZ0gFTuCwj8D5l-6-4qzawASx7KKSogLgBAGIBYKH9KgYoAYC2AYCgAe90swPqAeOzhuoB9XJG6gHk9gbqAe6BqgH2csbqAfPzBuoB6a-G6gH89EbqAfs1RvYBwGgCMTUPbAIAtIICQiA4ZBgEAEYHbEJUvuGCYffOfWACgPYEwqCFBQaEnd3dy5iaGFyaWFuLmNvbS5teQ&sigh=O-nOJ7o0Pb0&cid=CAQSKQDwy9IZu5WSxv5zfoOSnpkBKJKGNUDa2xEkiIW-DHcJff4FaZPsfrUy&cid=CAQSKQDwy9IZu5WSxv5zfoOSnpkBKJKGNUDa2xEkiIW-DHcJff4FaZPsfrUy&label=${label}","reportLabelInstance": "https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/conversion/?ai=CA7opkL64Xe4R1ITCA9GNu-gK8ObE6Fm9ge25jgq_4R4QASCHlq8gYMurgIWYF6ABq62z8APIAQKpAifHG4rXCZA-4AIAqAMByANIqgSfAk_QHU_1N7LZOm6xNSn4v7NmwoPGDi5Fg1Pk4PKC1v0_GNDy87zLJXrWEUdKq_ImfvM69phaUD1a3UYU-ZuZepfcIxQz3vsZaG6T8s76fCTAixERApROLku7xAaFQioV1q8mYBEWIPVUH-kxKrFDc15zDawUbELjFrY7F74xpExlD2zGOG79knzOFh8eepF-xxxsKJTWeabYsYdq7gfViY_sZPGcWkWcswBxRi4GxmqLrGPS7sYkE9VXe705I9JPIMvJA6fyHJocK_YUOALgiRoaLWF4l02dQySSlVUuRQlne5XMwy5ph0UkRuyWCMnuRQltXGI2ZFyyb1QdBZHuNrx7QB1-WEMo7KO1_FGNC-IqZ0gFTuCwj8D5l-6-4qzawASx7KKSogLgBAGIBYKH9KgYoAYC2AYCgAe90swPqAeOzhuoB9XJG6gHk9gbqAe6BqgH2csbqAfPzBuoB6a-G6gH89EbqAfs1RvYBwGgCMTUPbAIAtIICQiA4ZBgEAEYHbEJUvuGCYffOfWACgPYEwqCFBQaEnd3dy5iaGFyaWFuLmNvbS5teQ&sigh=O-nOJ7o0Pb0&cid=CAQSKQDwy9IZu5WSxv5zfoOSnpkBKJKGNUDa2xEkiIW-DHcJff4FaZPsfrUy&cid=CAQSKQDwy9IZu5WSxv5zfoOSnpkBKJKGNUDa2xEkiIW-DHcJff4FaZPsfrUy&label=${label}&label_instance=${labelInstance}&cbt=T6DYJuAKIMkIvYHtuY4KEIKH9KgYGKms2RAiCWxpbmt0ci5lZTIICAUTGNGsBxRCF2NhLXB1Yi0zMjkxNjg4NDIwNjgwNzM2SAhYAnAB"},"transport": {"beacon": false,"xhrpost": false,"image": true},"triggers": {"trackMute": {"on": "click","selector": "label[for='spr1']","request": "reportNoLabelInstance"},"trackReportAd": {"on": "click","selector": "label[for='spr2']","request": "reportLabelInstance"},"trackSurveyResponse": {"on": "click","selector": "label[for='spr3']","request": "reportLabelInstance"},"trackWhyThisAd": {"on": "click","selector": "#sbtn","request": "reportLabelInstance"}}}

Iklan ditutup oleh

Laporkan iklan iniMengapa iklan ini?

Kandungan dilitupi akaun

Iklan tidak sesuai

Tidak berminat dengan iklan

Iklan dilihat beberapa kali

Terima kasih. Maklum balas meningkatkan iklan Google

Iklan ditutup oleh

{"transport": {"beacon": true, "xhrpost": false},"requests": {"ampeos": "https://pagead2.googlesyndication.com/pcs/activeview?xai=AKAOjsuXiV0yPDQekK1470SS7xxRfNeVJG-S7Q1Zug7o7hhAk4sV7xBbM7izqkpKHtpk7dFgFKNS9ny_xfrd-zZYUG0uSu-7SvkZKObhgnB_e-85fq4KrLhtP-uF820XEQ&sai=AMfl-YRcL6Jd8ylKnXSN6186EX57SzeAyNVLujm1EtjIpmHgcvEBxU0SwN3BEOoNRR_3g12GvUVZf6qlKNyUn3iqU0ZV8OPHFgjOpHU&sig=Cg0ArKJSzKMpSeBPONaTEAE&cid=CAAScORo2S8MJSx_4tWcvF1QQnMzsjqtSRWJO9oUjwWD5oeZFzOxeUu434XEnMxZ1VH-cPqgA1YCblQRhlxk-X7eEOba1VYwf9Pq5TxyMWYYgQZUfvym2ZoHh6F4Qs8VLmCA1214t8l4jX4js4RJDkSS86Y&id=ampeos&o=${elementX},${elementY}&d=${elementWidth},${elementHeight}&ss=${screenWidth},${screenHeight}&bs=${viewportWidth},${viewportHeight}&mcvt=${maxContinuousVisibleTime}&mtos=0,0,${maxContinuousVisibleTime},${maxContinuousVisibleTime},${maxContinuousVisibleTime}&tos=0,0,${totalVisibleTime},0,0&tfs=${firstSeenTime}&tls=${lastSeenTime}&g=${minVisiblePercentage}&h=${maxVisiblePercentage}&pt=${pageLoadTime}&tt=${totalTime}&rpt=${navTiming(navigationStart,loadEventStart)}&rst=${navTiming(navigationStart)}&r=de&isd=${initialScrollDepth}&msd=${maxScrollDepth}"},"triggers": {"endOfSession": {"on": "visible","request": "ampeos","visibilitySpec": {"reportWhen": "documentExit","selector": ":root","visiblePercentageMin": 50}}}}

{"requests": {"convPing": "//googleads.g.doubleclick.net/pagead/conversion/?ai=CA7opkL64Xe4R1ITCA9GNu-gK8ObE6Fm9ge25jgq_4R4QASCHlq8gYMurgIWYF6ABq62z8APIAQKpAifHG4rXCZA-4AIAqAMByANIqgSfAk_QHU_1N7LZOm6xNSn4v7NmwoPGDi5Fg1Pk4PKC1v0_GNDy87zLJXrWEUdKq_ImfvM69phaUD1a3UYU-ZuZepfcIxQz3vsZaG6T8s76fCTAixERApROLku7xAaFQioV1q8mYBEWIPVUH-kxKrFDc15zDawUbELjFrY7F74xpExlD2zGOG79knzOFh8eepF-xxxsKJTWeabYsYdq7gfViY_sZPGcWkWcswBxRi4GxmqLrGPS7sYkE9VXe705I9JPIMvJA6fyHJocK_YUOALgiRoaLWF4l02dQySSlVUuRQlne5XMwy5ph0UkRuyWCMnuRQltXGI2ZFyyb1QdBZHuNrx7QB1-WEMo7KO1_FGNC-IqZ0gFTuCwj8D5l-6-4qzawASx7KKSogLgBAGIBYKH9KgYoAYC2AYCgAe90swPqAeOzhuoB9XJG6gHk9gbqAe6BqgH2csbqAfPzBuoB6a-G6gH89EbqAfs1RvYBwGgCMTUPbAIAtIICQiA4ZBgEAEYHbEJUvuGCYffOfWACgPYEwqCFBQaEnd3dy5iaGFyaWFuLmNvbS5teQ&sigh=O-nOJ7o0Pb0&cid=CAQSKQDwy9IZu5WSxv5zfoOSnpkBKJKGNUDa2xEkiIW-DHcJff4FaZPsfrUy&label=${label}"},"transport": {"beacon": false,"xhrpost": false,"image": true},"triggers": {"trackBC": {"on": "click","selector": ".amp-bcp","request": "convPing","vars": {"label": "blocked_border_click"}},"trackFC": {"on": "click","selector": ".amp-fcp","request": "convPing","vars": {"label": "blocked_fast_click"}}}} {"requests": {"pageview": "https://pagead2.googlesyndication.com/bg/Y127TbzHFt853-1VpJF27iywYTJTzUR5UBGBBrYp_xw.js&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"},"triggers": {"defaultPageview": {"on": "visible","request": "pageview"}}}{"filters":{},"options":{"startTimingEvent":"navigationStart"},"targets":{"landingPage":{"filters":[],"finalUrl":"https://linktree/kitsuiofficial?gclid=EAIaIQobChMI7pmDzsPC5QIVVIJwCh3Rxg6tEAEYASAAEgKxWPD_BwE","trackingUrls":["https://googleads.g.doubleclick.net/aclk?sa=l\u0026ai=CA7opkL64Xe4R1ITCA9GNu-gK8ObE6Fm9ge25jgq_4R4QASCHlq8gYMurgIWYF6ABq62z8APIAQKpAifHG4rXCZA-4AIAqAMByANIqgSfAk_QHU_1N7LZOm6xNSn4v7NmwoPGDi5Fg1Pk4PKC1v0_GNDy87zLJXrWEUdKq_ImfvM69phaUD1a3UYU-ZuZepfcIxQz3vsZaG6T8s76fCTAixERApROLku7xAaFQioV1q8mYBEWIPVUH-kxKrFDc15zDawUbELjFrY7F74xpExlD2zGOG79knzOFh8eepF-xxxsKJTWeabYsYdq7gfViY_sZPGcWkWcswBxRi4GxmqLrGPS7sYkE9VXe705I9JPIMvJA6fyHJocK_YUOALgiRoaLWF4l02dQySSlVUuRQlne5XMwy5ph0UkRuyWCMnuRQltXGI2ZFyyb1QdBZHuNrx7QB1-WEMo7KO1_FGNC-IqZ0gFTuCwj8D5l-6-4qzawASx7KKSogLgBAGIBYKH9KgYoAYC2AYCgAe90swPqAeOzhuoB9XJG6gHk9gbqAe6BqgH2csbqAfPzBuoB6a-G6gH89EbqAfs1RvYBwGgCMTUPbAIAtIICQiA4ZBgEAEYHbEJUvuGCYffOfWACgPYEwqCFBQaEnd3dy5iaGFyaWFuLmNvbS5teQ\u0026ae=1\u0026num=1\u0026cid=CAAScORo2S8MJSx_4tWcvF1QQnMzsjqtSRWJO9oUjwWD5oeZFzOxeUu434XEnMxZ1VH-cPqgA1YCblQRhlxk-X7eEOba1VYwf9Pq5TxyMWYYgQZUfvym2ZoHh6F4Qs8VLmCA1214t8l4jX4js4RJDkSS86Y\u0026sig=AOD64_1qW02MGb4nDRwNDwfP10RJRsiIyQ\u0026client=ca-pub-3291688420680736\u0026bg=_bg\u0026nb=_nb\u0026nx=CLICK_X\u0026ny=CLICK_Y\u0026act=1\u0026ri=1\u0026adurl=https://linktr.ee/kitsuiofficial%3Fgclid%3DEAIaIQobChMI7pmDzsPC5QIVVIJwCh3Rxg6tEAEYASAAEgKxWPD_BwE"],"vars":{"_bg":{"defaultValue":"","iframeTransportSignal":"IFRAME_TRANSPORT_SIGNAL(bg,bg)"},"_nb":{"defaultValue":"","iframeTransportSignal":""}}}}}" id="google_ads_iframe_1" style="border: 0px !important; margin: auto; padding: 0px !important; display: block; height: 250px; max-height: 100%; max-width: 100%; min-height: 0px; min-width: 0px; width: 300px; transform: translate(-50%, -50%); top: 0px; left: 0px; position: absolute; bottom: 0px; right: 0px;">

Kemunculan pemain bola sepak Syahmi Safari yang menutup aurat ketika mewakili Skuad Harimau Malaya menentang Thailand pada separuh akhir AFF Piala Suzuki 2018 turut mendapat sambutan yang hangat dalam kalangan peminat bola sepak.

Keberanian menonjolkan identiti mereka sebagai Muslim, sekali gus melawan persepsi masyarakat yang berbeza membuktikan agama Islam bersifat universal dan tidak mengehadkan seseorang untuk bersukan.

Kerajaan Terengganu juga mula mengorak langkah ke hadapan apabila mengumumkan kehadiran atlet negeri itu beraksi di arena sukan lengkap berpakaian mengikut syariat bermula pada 2019.

Meskipun menerima beberapa pandangan berbeza, ketegasan pihak kerajaan Negeri Terengganu bahawa syariat Islam perlu diambil serius walau ketika bersukan sangat dikagumi.

Pegawai Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAIJ), Luqmanul Hakim Abd Rahman, berkata peraturan yang dikenakan Terengganu perlu diraikan dan menjadi peringatan kepada atlet yang lain.

Firman Allah SWT: Dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan - apabila Allah dan Rasul-Nya menetapkan keputusan tentang sesuatu perkara - (tidak harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. Dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan Rasul-Nya maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang jelas nyata. (Al-Ahzaab: 36)

Luqmanul Hakim berkata, ayat terbabit jelas memberitahu bahawa tidak boleh ada umat beriman, baik perempuan atau lelaki mempersoalkan atau meletakkan sesuatu perkara sebagai pilihan sedangkan Allah SWT sudah menetapkan batas. Justeru, mahu atau tidak, kita harus patuh terhadap perintah Allah SWT.

Keterbatasan atlet dalam bersukan mengikut syariat Islam tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak menutup aurat.

Banyak jenama sukan meraikan tuntutan Islam dan berlumba-lumba untuk mengeluarkan pakaian yang sesuai dengan ketetapan Islam supaya memudahkan persembahan atlet.

Jika seluar pendek memudahkan atlet berlari, ada seluar panjang diperbuat daripada jenis kain yang sesuai untuk sukan dan memudahkan pergerakan. Jadi, tidak timbul isu sama ada pemakaian menutup aurat mengganggu persembahan mereka, katanya.

Islam tidak larang bersukan

Luqmanul Hakim berkata, penerapan pemakaian sukan mengikut syariat dalam kalangan atlet adalah satu langkah baik, namun pada peringkat dewasa, kemungkinan besar penerimaan itu agak membebankan pada mulanya.

Katanya, pendidikan sejak kecil memainkan peranan besar kerana mereka akan terbiasa dengan didikan yang diterap sejak kecil.

Perkara itu adalah perintah Allah SWT maka apabila hukumnya wajib, ketegasan dan paksaan itu perlu ada, katanya.

Sementara itu, Imam Besar Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya, Nor Azamir Alias turut menyokong pemakaian atlet mengikut syariat, malah menyifatkan keputusan itu sebagai satu perintah yang benar dan telus.

Kerajaan menetapkan peraturan bukan kerana mereka berkuasa, tapi bagi menguatkuasakan perintah Allah SWT.

Tiada larangan dalam Islam untuk umatnya bersukan malah sangat digalakkan. Namun ia hendaklah dipastikan tidak bercanggah dengan apa yang sudah tetapkan oleh Islam, katanya.

Beliau menegaskan, setiap hubungan sesama manusia mempunyai perbezaan batasan aurat. Hubungan seseorang bersama seorang mahram mempunyai batasan auratnya yang tertentu begitu juga hubungan suami isteri yang turut mempunyai batasan aurat tertentu dan kedua-duanya tidak boleh disamakan.

Jika kita faham konsep menutup aurat, ia bukan sekadar menutup kulit badan, tetapi menyembunyikan aurat terbabit.

Manusia mempunyai pelbagai sikap dan pandangan, maka penetapan batasan aurat ini untuk mengelakkan daripada sebarang fitnah tersebar luas sesama manusia, katanya.

Nor Azamir berkata, pemakaian mengikut syariat tidak akan menjejaskan persembahan seorang atlet. Firman Allah SWT: Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertakwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan. (Al-Araaf: 96)

Tambah Nor Azamir, menerusi ayat itu, Allah SWT menjanjikan keberkatan melimpah kepada hambanya yang beriman dan bertakwa serta mengikut suruhan-Nya. Malah, langit dan bumi sangat mensyukuri umat yang taat kepada Allah SWT.

Nor Azamir turut berkongsi sikap malu yang ada dalam diri Rasulullah SAW yang perlu dijadikan sandaran umat Islam.

Sahabat mengumpamakan sikap malu Nabi SAW melebihi rasa malu seorang anak dara sunti. Jadi, kalau kita faham aurat itu sebenarnya juga adalah aib kita.

Kalau kita malu dengan keaiban diri, maka itu tanda keimanan kita kepada Allah SWT tapi jika sebaliknya, maka kita cuma mendapat sanjungan manusia.

Kemenangan diperoleh atlet adalah kemenangan diredai Allah SWT jika mereka patuh peraturan, katanya.

Hak Cipta Terpelihara  2019 - BH Online
New Straits Times Press (M) Berhad (4485-H)

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.340820s Gzip On
To Top