Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Budak 6 Tahun Lumpuh Dipaksa Guru Tarian Buat Split

Oleh: LilRose|25-10-2019 01:20 PM Komen: 43
Hancur luluh hati ibu melihat impian anak menjadi penari terkubur selepas lumpuh akibat cedera dalam kelas tarian.


Kredit foto: AsiaOne

Kanak-kanak berusia 6 tahun yang hanya dikenali sebagai Tongtong itu cedera selepas guru tariannya menolak kakinya secara paksa untuk membuat gerakan split.

Lapor media tempatan seperti dipetik AsiaOne, kejadian berlaku di Henan, China pada 6 Oktober lalu.


Kredit foto: Youtube

Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan Tongtong berbaring di atas lantai dan gurunya menolak kaki kirinya ke atas kepala.

Sejurus melakukan split itu, Tongtong dilihat masih mampu berjalan walaupun tertatih dan tidak stabil.


Kredit foto: Youtube

Namun, sebaik dia duduk, kanak-anak itu dilihat cuba beberapa kali untuk berdiri tetapi gagal menggerakkan kedua-dua kakinya.

Guru-guru yang menyedari keadaan Tongtong bergegas memberi bantuan sebelum membawanya ke hospital di mana doktor mengesahkan kanak-kanak itu mengalami kecederaan saraf tunjang.


Kredit foto: Youtube

Sejak kejadian, Tongtong yang sudah dua tahun menghadiri kelas tarian tidak lagi mampu berjalan.

Berkata kepada media, ibu Tongtong yang dikenali sebagai Li memaklumkan doktor ada memberitahu supaya tidak terlalu berharap.

"Mereka kata, peluangnya sangat tipis untuk sembuh melainkan berlaku keajaiban," katanya.

Katanya, pada hari kejadian Tongtong mungkin sudah mengalami kecederaan kecil ketika melakukan pergerakan melentikkan badan.

Keadaannya mungkin bertambah buruk selepas dia dipaksa melakukan split.


Kredit foto: Youtube

Sementara itu, jurucakap akademi seni tarian itu berkata, perkara itu tidak mungkin berlaku dalam latihan asas jika kanak-kanak berkenaan tidak memiliki masalah kesihatan tertentu.

"Pihak akademi telah menanggung kos perubatan awal kanak-kanak itu atas dasar simpati, namun sukar bagi kami untuk terus menampung kos perubatannya kelak," jelasnya.

Difahamkan, Li mengakui pihak akademi sangat membantu pada awalnya, tetapi mereka berhenti melawat Tongtong dan tidak lagi menjawab panggilannya apabila keadaan kanak-kanak itu tidak menunjukkan sebarang perubahan positif. - CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
15
Terkejut
4
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 43
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote GigaMom 31-10-2019 05:46 PM
Ini lah yg warga prc banggakan
Kau bayangkan hidup kau kalau kau kat prc sana
Mungkin x lembik jambu cam skg

Lain-lain Komen

Quote sarah82 25-10-2019 01:51 PM
Jatuh terduduk pun sakit ni kan pulak kena paksa kaki lipat mcm tu.. Kesiannya
Quote fliphair8 25-10-2019 02:02 PM
perfection punya pasai....giler
Quote armin 25-10-2019 02:13 PM
Gila. Salah cikgu tu la paksa2 kenapa bodoh
Quote girlfridayz 25-10-2019 02:14 PM
aduh.. siannye in split seconds je boleh berubah nasib budak tu. tak sangka pulak sampai bleh lumpuh. mula2 elok berjalan, pastu tetibe je lumpuh. dahla muka tak nampak macam sakit pun.
aku sebagai mak yang train sendiri anak buat split mulela terasa.. huhu nasib baik Allah lindung.
Quote chicozinn 25-10-2019 02:26 PM
aku rasa ramai je budak2 kat PRC kena dera cmni..sbab aku penah baca kat website mana tah pasal hardcore training atlit kanak2 utk sukan..no wonder la dorang ni boleh jadi juara sbab dari kecik da kne dera hardore cmni..cuma kes budak ni dia xbernasib baik so terpaksa la tanggung sakit cmni...kesian dia ni..hmmm
Quote CatMiow 25-10-2019 02:45 PM
chicozinn: aku rasa ramai je budak2 kat PRC kena dera cmni..sbab aku penah baca kat website mana tah pasal hardcore training atlit kanak2 utk sukan..no wonder la ...


Mungkin pernah ada kes,  tapi tak kena dedahkan.

Sebab dorang ni mmg training hardcore punya.

Pernah tengok kat yt budak belajar jalan jadi peragawati...  Instructor tu marah budak 8-9 tahun,  mcm marah org besar je.
Quote sapeka 25-10-2019 02:46 PM
kesian
buat sesuatu besderhana la
Quote grizz 25-10-2019 02:54 PM
musnah impian budak tu..heharap la bole berjln blek..
skolah tu pon cm lepas tgn gak..huhuhu
Quote mdhelmi 25-10-2019 03:01 PM
bawa pegi urut
setel
Quote batmana 25-10-2019 03:12 PM
patut cari cikgu tu, pastu tarik kaki dia smpai lumpuh
Quote susukambingbest 25-10-2019 03:17 PM
Ksiann. Dr cctv tu dpt bygkn tulang budk tu lari msa ckgu dia buat tu. Trus ckgu dia benti. Msti ckgu dia da tau tu tp buat2 cam xde pape.
Quote mizruncing 25-10-2019 03:17 PM
sekolah cina mmg ticer dorg tegas sikit kan. tak kira la tarian ke, pembelajaran ke. plan jgk nk msk kan ank kat taska mandarin tp dgr byk kes n ticer sejenis yg suka trjerit2 terus cancel nk anta. tgk la dh besar cket nti
Quote buapakperut 25-10-2019 03:34 PM
kesian ..realitinye prc mcm tu la, budak 3_4 tahun dah dilatih buat akrobatik yang ekstreme2. yang masuk olimpik pun. tu pasal gymnast dorang muda2 dan terrer2. rejim latihan yang keras sangat untuk acara yang berlangsung tak sampai seminit
Quote MissLana 25-10-2019 03:34 PM
Kesiannyaa dah lumpuh nak g kencing pun tak boleh apatah lg nak keje
Quote Artemesiaa 25-10-2019 04:01 PM
Badannya belum cukup lembut untuk dileturkan sampai macam tu mana tak mendatangkan kecederaan.  Tahap kertahanan badan setiap individu itukan berbeza.  
Quote anony-mous 25-10-2019 04:08 PM
Kesiannya. Pity both budak tu n cikgu tu. cikgu tu mesti xsangka nk jd mcm tu n guilty gila2. Rasanya pernah baca mmg kene paksa / train mcm tu. ni mesti sbb yg part last dia tolak kaki tu
Quote anony-mous 25-10-2019 04:09 PM
CatMiow replied at 25-10-2019 02:45 PM
Mungkin pernah ada kes,  tapi tak kena dedahkan.

Sebab dorang ni mmg training hardcore punya ...

Hmm patut la perangai diaorang end up jd mcm skg. Patut la yg mana sekolah SK , perangai elok sikit mcm ada keperimanusiaan lg. Yg SJKC mcm setan. Agknya dri kecik dah kene maki hamun
Quote Malaysia.Doom 25-10-2019 04:09 PM
Quote Cumi2 25-10-2019 04:26 PM
Alaaa...sian nya....

Lihat semua komen(43)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.313263s Gzip On
To Top