Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

'Inilah Kebodohan Wanita Melayu' - Penjual Online Dikecam Kurang Ajar, Rasis

26-10-2019 09:12 AM Komen: 60
Sebagai seorang penjual, adalah menjadi kemestian untuk sentiasa melayan pelanggan dengan berhemah bagi memastikan reputasi terjaga. 

Penjual yang tidak beretika akan dipulaukan pelanggan dan menyebabkan perniagan mereka mengalami kesannya.


Gambar Hiasan / Twitter

Bagaimanapun, prinsip itu nampaknya tidak diguna pakai oleh seorang peniaga wanita online di Carousell yang bukan sahaja melayan bakal pelanggan dengan kurang ajar, malah turut mempamerkan sikap rasis.


Kredit foto: Twitter

Menerusi perkongsian seorang pengguna Twitter bernama Bella @Bellanasyaz, peniaga itu dikatakan marah apabila Bella menyatakan keinginan untuk melihat dahulu peti sejuk yang dijualnya sebelum membuat keputusan.

'Kau ingat ini kedai ke? Nak datang tengok bagai,' kata peniaga itu menolak permintaannya.



Kredit foto: Twitter

Apabila Bella memberitahu bahawa menjadi amalan biasa untuk pembeli di portal Carousell untuk melihat barangan sebelum membeli, malahan kesanggupannya untuk datang melihat sendiri, penjual itu bertambah berang.

'Go waste someone else time, ini bukan perabot, bodoh tu simpan sikit.

'Just because kamu lelaki jangan rasa kamu boleh berlagak,' tambah peniaga itu yang menyangka Bella seorang lelaki.



Kredit foto: Twitter

Bagaimanapun, apabila mengetahui Bella seorang wanita Melayu, peniaga itu semakin galak menghina dan menunjukkan sikap rasisnya.

'Woman? Aiyoo...  kalau macam ini kebodohan perempuan Melayu, patutlah lelaki selalu bodohkan korang,' katanya lagi.



Kredit foto: Twitter
Kredit foto: Twitter

Bella kemudian memutuskan untuk tidak meneruskan urusniaga dengan penjual tersebut.

Netizen yang membaca perkongsian Bella mengecam sikap peniaga itu yang bukan sahaja kurang ajar, tetapi rasis.


Kredit foto: Twitter


Bella akhirnya membuat laporan kepada admin Carousell dan maklumat terkini mengatakan pihak Carousell akan mengambil tindakan terhadap peniaga tersebut. 


Kredit foto: Twitter

Semoga insiden ini menjadi pengajaran buat peniaga-peniaga lain supaya sentiasa menjaga tutur kata ketika berurus niaga.


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
9
Terkejut
2
Sedih
3
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 60
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote DayangKirana 29-10-2019 11:09 AM
sheols keje PR line tapi bahasa..ya ampunnn!
Mulut takde filter ke aci?

Lain-lain Komen

Quote Kurex 26-10-2019 09:46 AM
Rentung ke tu? Ke leluhur tanah besar?
Quote Sang_Pencinta 26-10-2019 09:49 AM
Kurex replied at 26-10-2019 09:46 AM
Rentung ke tu? Ke leluhur tanah besar?

Bukan Chinese ni, fasih sangat BM, wajah Indian tapi nama macam Serani
Quote yanieray 26-10-2019 09:56 AM
stupid racist lady! Melampau betul kurang ajar dia, mesti set2 betina murahan ni, baru lepas kena cerai agaknya pui
Quote Chairman 26-10-2019 10:02 AM
br lepas kene tinggal dgn pakwe melayu kot..ekekeke
Quote gummiebear 26-10-2019 10:14 AM
Kau dah kenapa Samantha?
Quote missDollie 26-10-2019 10:54 AM
Samantha Philips konon.. Pungkoq pun rentung..
Quote HannahMontana 26-10-2019 10:59 AM
dia dutch cina ke ?
Quote misuke 26-10-2019 11:06 AM
dah betina ni nape. meroyan ke laki kena curi
Quote Acikgomen 26-10-2019 11:10 AM
HannahMontana replied at 26-10-2019 10:59 AM
dia dutch cina ke ?

Hahahhahahahahah
Quote RatuDunia94 26-10-2019 11:29 AM
Entah2 bapok india..
Quote miss_strangers 26-10-2019 11:33 AM
Mungkin dia crush kat jejanz melayu..pastu jejanz melayu reject sbb jejanz Malay Tu prefer pempuan Malay..Tu dia revenge kot
Quote salmon-suki 26-10-2019 11:46 AM
Depression kot tu..

Baguslaa dah report kt carousell..so far alhamdulillah,aiolzs xjumpa seller y sombong cmni...y ada cuma seller y kureng faham English..aiolzs tny lain dia reply lain..aduhaii..
Quote fliphair8 26-10-2019 12:18 PM
Semek malay ni pun, hakak jual all my furniture and electrical appliances kat rumah lama siap buat appmt to view lagik....datang tgk benda ok..bayar and schedule nak amik bila....senang jek...dlm seminggu kosong umah....hak dia nak tengok laaa....sebab bijik ni habis malay women kena chop bodo....
Quote Rogue98 26-10-2019 12:36 PM
Dah sentap meroyan pulak.
Sekarang dia pulak yg nampak bodoh.
Good job Bella for exposing this woman.
Quote munchkin 26-10-2019 12:48 PM
Peti ais rm200. Hmmm kalau aku pun tak layan lah nak tengok tengok. Boleh je hantar vid. Zaman sekarang canggih. Tapi baik2 lah ckp.

Aku dulu jual mesin jahit murah. Dia datang collect kat tempat aku.sebelum datang dia nego. Sebab serius aku turunkan harga dahlah murah harga aku offer. Aku siap test depan dia. Sekali dia kata boleh lagi murah tak. Aku rasa macam nak hamput je kat situ. Husband dia pun dah tegur. Kan awak dah minta discount dah setuju sebelum nak datang. Muka masam sebab husband dia backing aku. Aku politely ckp no. Sebab kalau cik tak jadi ada bbrp org tengah tunggu. Sebab cik offer pertama jadi saya lock utk cik. So ambil juga. In the end muka masam. Nasib husband dia reasonable. Apologize.
Quote imransulaiman 26-10-2019 01:08 PM
Baguslah tularkan peniaga tu! Baru padan muka dia! {:good
Quote sfrnna 26-10-2019 02:03 PM
Tetiba plak meroyan benda kecik macam ni. Datang bulan ke apa.. hmm
Quote chilly 26-10-2019 02:04 PM
ada fb Samantha Philip tu tak? Kehkehkeh
Quote chilly 26-10-2019 02:06 PM
chilly replied at 26-10-2019 02:04 PM
ada fb Samantha Philip tu tak? Kehkehkeh

Okay aku dah sempat stalk wakakakak

Lihat semua komen(60)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.287427s Gzip On
To Top