Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Seringkali Bawa Watak Datuk Dan Orang Kaya Sehingga Tercetusnya #Mustaphakamalquotes

24-10-2019 01:23 PM|Vanilla Thunder| Komen: 150

Seram, kan? Mustapha Kamal berkongsi wajahnya yan disolek oleh anaknya yang bergurau Foto- Gempak.com


Penonton drama Melayu tentunya sedar bahawa aktor Mustapha Kamal seringkali muncul di kaca televisyen dengan membawakan watak orang kaya yang berpangkat Datuk dan menjawat jawatan CEO sesebuah syarikat dalam kebanyakan drama Melayu. Jarang-jarang sekali kita melihat aktor tersebut memainkan watak golongan marhein apatah lagi sebagai orang kampung. Namun tidak dinafikan, aktor berusia 57 tahun itu sememangnya mempunyai karakter dan karisma untuk menjayakan watak golongan berada.


Apa yang kurang menyenangkan apabila wataknya sering melontarkan diolang yang sama dan klise’ dalam kebanyakan drama sehingga dapat dihafal oleh penonton lalu mencetuskan #MustaphaKamalQuotes. Mari kita saksikan kompilasi #Mustapha KamalQuotes seperti di bawah. Kredit kepada Facebook MGAG di atas kompilasi yang kelakar ini.


Ini juga menunjukkan bahawa industri hiburan mengalami ketandusan penulis skrip drama yang berbakat dalam menghasilkan skrip yang berkesan dan berkualiti.


FOTO- MGAG



Wataknya sering digambarkan sebagai seorang CEO syarikat ternama berpangkat Datuk atau Tan Sri (jangan lupa nama syarikat mesti dikuti dengan perkataan holding di belakangnya, contohnya Megah Jaya Holding). Yang paling menjengkelkan wataknya sering digambarkan sebagai seorang yang begitu sibuk sehinggakan apabila ada ahli keluarga atau sesiapa sahaja yang ingin mengadu masalah peribadi mereka kepadanya, dialog di atas akan  dijadikan sebagai alasan  untuk tidak melayan karenah si pengadu.


Walaupun sibuk, dia masih sempat meluangkan masa untuk bermain golf sambil berbincang soal bisnes jutaan ringgit dengan klien katanya!


FOTO- MGAG


Tatkala anak muda yang lain brhempas – pulas menghantar resume dan menghadiri temu duga demi mendapatkan kerja (termasuklah penulis), anaknya yang telah tamat belajar pasti akan disambut dengn dialog di atas. Yang geramnya anak si CEO langsung tidak serius dengan tanggungjawabnya ketika bekerja  malah sering datang lewat ke tempat kerja dan sibuk bermain cinta.


FOTO- MGAG


Dialog paling klise' adalah apabila si CEO menyerahkan bulat-bulat jawatan terpenting dalam syarikatnya kepada anaknya yang langsung tidak berpengalaman atas alasan dia mahu berehat setelah sekian lama bekerja. Setelah disuarakan cadangan tersebut kepada anaknya, anaknya lantas menolak dan memberi alasan dia tidak berminat kerana ingin mengejar cita-citanya sendiri tanpa dibayangi papanya.


FOTO- MGAG


Dialog di atas telah menjadi signature watak CEO dalam kebanyakan drama Melayu.  Sebagai peneraju syarikat, si CEO dengan sesuka hatinya membatalkan mesyuarat  tanpa notis apatah lagi mendapat persetujuan pihak lain demi mennyelesaikan masalah peribadinya. Bayangkan kerugian yang harus ditanggung syarikat terbabit dek kerenah si CEO. 


FOTO- MGAG


Si CEO sanggup mengorbankan kebahagiaan anak lelakinya lalu mengatur perkahwinan anaknya dengan anak perempuan rakan perniagaannya, Tan Sri X yang memiliki bisnes berbillion ringgit dengan harapan syarikat mereka dapat menjalinkan kerjasama perniagaan di masa hadapan. Maka anak lelakinya pun memberontak kerana sudah mempunyai teman wanita pilihannya yang sudah tentu bukan menjadi menantu pilihan keluarga lalu kisah seterusnya akan berkisar tentang perjuangan si anak CEO mempertahankan cintanya bersama kekasih hati sehinggalah drama tamat.


Oleh itu, kepada penulis skrip drama di luar sana, tolonglah hentikan gaya penulisan skrip ”kuat berangan” sebegini rupa. Tidak salah untuk mengangkat latar  syarikat korporat di dalam sesebuah drama namun biarlah selari dan bertetepatan dengan dunia realiti. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
6
Bosan
5
Komen: 150
Komen

Previous : "Tolong Jadi Lelaki Sejati" Tegur Isteri Kedua Amar Asyraf

Next       : Kak Ogy Marah Syafiq Kyle Tak Serius Berlakon!

Komen Terbaru

Quote axl_bach 30-10-2019 12:31 PM
cmf_premierleag replied at 24-10-2019 05:34 PM
Bangunan Mercu Mustapha Kamal kat damansara perdana tu dia punya kan?

Haah, mmg dia punya....in fact sykt MK Land tu dia lah owner tp ramai yg xtau

Lain-lain Komen

Quote ainashiqa 24-10-2019 12:59 PM
Hahahah {:laugh
Quote Xim 24-10-2019 01:04 PM
Hahaha watak ni sesuai sgt dia ni . Kalau digandingkn dgn marissa yasmin pn ngam
Quote claudya 24-10-2019 01:08 PM
“papa dah lewat. ada meeting harini”
Quote awanysss 24-10-2019 01:25 PM
claudya replied at 24-10-2019 01:08 PM
“papa dah lewat. ada meeting harini”

kan.. hari2 membazir sarapan..
yg bininye pun satu, tinggal berdua, buat sarapan mcm 20 org nak makan..
yg paling geram bila roti putih dia susun dlm pinggan.. keras la kang masuk angin..
Quote claudya 24-10-2019 01:27 PM
awanysss replied at 24-10-2019 01:25 PM
kan.. hari2 membazir sarapan..
yg bininye pun satu, tinggal berdua, buat sarapan mcm 20 org nak m ...

tau takpe. macam lah tak boleh amik sendiri dalam bungkusan tu. perlu ke susun dalam pinggan hahaha
Quote NekNgah 24-10-2019 01:38 PM
Hahaha..... kat office ni, elok aje anak Tan Sri, President of the company duduk sebelah qubicle saya.  Tak adalah nak berbilik bagai. Dah lima tahun belum lagi dapat position even Asst Manager.  

Drama Melayu semua boleh hahaha.........
Quote nordin84 24-10-2019 01:40 PM
mustapha kamal ni,scene dia makan ngan minum je hahaha..kenyang betul
Quote shernazz 24-10-2019 01:44 PM
Pasal.meeting cancel tu
Bila dhnkoje baru paham...
Meeting nak cancel.bukan mudah
Quote pearl.silver 24-10-2019 01:49 PM
3 je ke quote dia
Xcukup nk wat buku
Quote Annehamid 24-10-2019 01:52 PM
Ceo tak pernah nk cancel meeting. Kita je berdoa mintak meeting cancel hehe. Lagi satu org skarang meeting bawak laptop je tak bawak file hitam. Haha
Quote Cyempaka 24-10-2019 01:55 PM
Muda2 dulu salesman jual kete je.. Ada adik terencat plak tu. Dah tua jadi ceo. Alhamdulillah rezeki allah taala

Quote kucingitam 24-10-2019 02:05 PM
claudya replied at 24-10-2019 01:27 PM
tau takpe. macam lah tak boleh amik sendiri dalam bungkusan tu. perlu ke susun dalam pinggan hahah ...

ambil sendiri, pastu plastik selit bawah je..tak ikat balik...lol!

Quote kucingitam 24-10-2019 02:07 PM
Cyempaka replied at 24-10-2019 01:55 PM
Muda2 dulu salesman jual kete je.. Ada adik terencat plak tu. Dah tua jadi ceo. Alhamdulillah rezeki ...

mekanik la..bukan salesman..



Quote daunanijau 24-10-2019 02:14 PM
Hey pakcik ni hero macho malaya la 30 years ago
Quote daunanijau 24-10-2019 02:17 PM
awanysss replied at 24-10-2019 01:25 PM
kan.. hari2 membazir sarapan..
yg bininye pun satu, tinggal berdua, buat sarapan mcm 20 org nak m ...

Orang gaji pulak asyik makcik melayu name mak jah pakai baju kurung.. Bukanke nowadays orang dah pakai bibik2 atau any rachel, dora, joys dr filipins yg siap beruniform
Quote Boomibulat 24-10-2019 02:19 PM
Gmbr atas yg belah kanan tu knp..?ummah lemari jgk ke..
Quote MadameOnion 24-10-2019 02:21 PM
selalu drama melayu org kaya breakfast makan roti or bihun goreng..padahal ramai je org kaya2 breakfast kat luaq..minum latte, cappucino..mana sempat nak breakfast kat rumah..nak pegi meeting kan
Quote Kebabomb 24-10-2019 02:23 PM
claudya replied at 24-10-2019 01:27 PM
tau takpe. macam lah tak boleh amik sendiri dalam bungkusan tu. perlu ke susun dalam pinggan hahah ...

Kalau Company roti sponsor drama tu boleh lah tayang dengan plastic bagai.. no such thing as free marketing.. semua kena berbayar
Quote senahitam 24-10-2019 02:26 PM
aku penah tgk dia blakon jd orang kampung. mmg x sesuai dgn rupa n gaya dia. huhu

Lihat semua komen(150)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.124226s Gzip On
To Top