Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Pergi Beli Nasi Goreng Ke?" - Suka 'Topup' Di Plaza Tol, Lelaki Membebel Pada Makcik

21-10-2019 01:32 PM Komen: 81
Seperti ada yang tidak faham-faham, tabiat mahu menambah nilai kad Touch N Go di plaza tol meskipun diumumkan tidak lagi beroperasi, namun pengguna masih berbuat demikian. 

Ini sekaligus menyebabkan pengguna lain terpaksa menunggu dan membuang masa semata-mata ingin menunggu giliran mereka menyentuh kad tersebut.

Kredit foto: FMT

Baru-baru ini satu rakaman video menunjukkan bagaimana karenah pengguna yang mahu menambah nilai kad Touch N Go mereka menjadi tular. 

Yang menjadi perhatian, si perakam yang nyata sekali tidak tahan dengan sikap pengguna di hadapannya, membebel dalam rakaman video berkenaan. 

Bukan nak pergi awal-awal topup. Cubalah jangan jadi orang yang menyusahkan orang. Cakap nanti marah, cakapkan nanti kata pemandu lori kurang ajar, katanya lelaki yang merakam kejadian itu. 


Tapi dia ni pun bengonglah, menyusahkan orang. Janganlah jadi macam ini menyusahkan orang. Eh mak cik ni pergi mana? Beli nasi goreng sekali ke? Sudah, hilang dah mak cik ini, jangan-jangan pesan nasi goreng tak? katanya lagi. 

Meskipun video berdurasi dua minit itu melucukan, namun ia membawa mesej kepada semua pengguna lebuh raya yang lain. Sentiasalah peka dengan baki kad anda dan tidak lagi menyusahkan orang lain. 

Apa pula pendapat anda? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 81
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote LadyCarefree 29-10-2019 08:13 PM
Lula2: Yela masalahnya banyak kot iklan bgtau takde topup di tol laluan keluar.I haritu pun sama punya panjang line kt tng tol ni dahlah battery smart tag ta ...


Kadang tu terlepas pandang ssbab kad tu  bukannya boleh nk check balance

Lain-lain Komen

Quote pumpkingirl 21-10-2019 01:34 PM
Dahla makan duit rakyat..menyusahkan rakyat pulak
Quote CatMiow 21-10-2019 01:38 PM
Ni betul2 menyusahkan orang...

Tak reti nak topup tempat lain kot...
Quote hatikudus 21-10-2019 01:44 PM
Siapa2 pun yg duk belakang mangkuk hayun tu mmg panas hati, melambatkan perjalanan org lain.

Bangang sangat tak reti2 top up, ikut jalan hutan jgn ikut hway
Quote sambaldurian 21-10-2019 01:46 PM
Sbnrnye ak x setuju gak xde org kt kaunter top up, ak hari2 gak le guna tol, at least area ak mmg ada mesin kiosk tng, so sng le ak top up. Yg org keje xde mesin kiosk, kena isi kt rnr and stesen minyak. Leceh gak le. Kdg2 stesen minyak offline le. Lgpun ape guna tenaga kerja ramai2 kt msia ni, hired jela jaga tol. Klu risau user guna duit palsu, sediakan mesin pengimbas.
Quote salmon-suki 21-10-2019 01:59 PM
Xleh ke kalau buat satu lane khas utk y nak t.up sahaja?pstu guna kad sahaja,or paywave utk beli topup tng nih?y nak cepat guna lane lain laa..tgk highway tu pun ada jugak lane y tanda pangkah je manjang..haa gitcheww cadangn aiolzs{:smile
Quote febreze 21-10-2019 02:03 PM
ataupun buat reload terminal self service sblom palang tol
Quote Lula2 21-10-2019 02:06 PM
salmon-suki: Xleh ke kalau buat satu lane khas utk y nak t.up sahaja?pstu guna kad sahaja,or paywave utk beli topup tng nih?y nak cepat guna lane lain laa..tgk hig ...


Yela masalahnya banyak kot iklan bgtau takde topup di tol laluan keluar.
I haritu pun sama punya panjang line kt tng tol ni dahlah battery smart tag takde.
Terpaksalah queue disebabkan org tak fhm psl takde topup ni. Terpaksalah org plus tu bukak kaunter 1. Be responsible la sikit
Quote Lula2 21-10-2019 02:08 PM
sambaldurian: Sbnrnye ak x setuju gak xde org kt kaunter top up, ak hari2 gak le guna tol, at least area ak mmg ada mesin kiosk tng, so sng le ak top up. Yg org kej ...


Laluan masuk ada reload kan?
Laluan keluar yg takde. Masa masuk kenapa tak topup? Takde cash? Then withdraw kt stesen minyak topup la sekali.
I rasa banyak kot reminder plus psl takde reload ni.
Quote akuMNdia 21-10-2019 02:13 PM
kalau topup guna T&G e-wallet tu mmg tak boleh detect ke bila touch kat tol?
Quote roti_banjir 21-10-2019 02:15 PM
sejenis perangai ignorant sbb fikir dia ada duit, tanpa mempertimbangkan org lain. .
Quote damian_lee 21-10-2019 02:16 PM
I wish one day touch n go boleh top up guna mobile
boleh utilize NFC technology ke apa ....
easier ....

paham susah sbnrnya nak buat online ...
sebb touch n go card to memang "offline mode" .....

tapi kannn ... orang2 ni kena belajar untuk manage dia punya balance properly
bukan x terpangpang balance ..... time lepas guna sebelum tu .... saja jer sejenis "takpe ...."

walaupun aku jarang bayar tol ... tapi aku selalu guna touch n go untuk parking n LRT
baki mesti xleh kurang dr RM20 ... malas nak pegi guna tiket parking .. cari machines autopay lagi ...
better gunna touch n go
Quote duradanis 21-10-2019 02:24 PM
damian_lee replied at 21-10-2019 02:16 PM
I wish one day touch n go boleh top up guna mobile
boleh utilize NFC technology ke apa ....
easie ...

yang penting nk jalan jauh tu siap2 la topup touch & go tu.. RFID yg diperkenalkan sekarang guna touch n go ewallet pun tak smua tol ada rfid. susah juga.
Quote damian_lee 21-10-2019 02:27 PM
Edited by damian_lee at 21-10-2019 06:38 AM
duradanis replied at 21-10-2019 06:24 AM
yang penting nk jalan jauh tu siap2 la topup touch & go tu.. RFID yg diperkenalkan sekarang guna t ...

better xyah .... buat touch n go tambah nilai ...
pastu sapa yang panggil untuk assitant ... kenakan extra charge .... sebagai service and bantuan .... (suggestion je)

mungkin cara mcm tu jer nak disiplinkan orang2 ni
Quote duradanis 21-10-2019 02:36 PM
damian_lee replied at 21-10-2019 02:27 PM
better xyah .... buat touch n go tambah nilai ...
pastu sapa yang panggil untuk assitant ... kena ...

oh i buat free pula tak ada caj apa2. kecewa ny patut setiap tol dh ada baru la dia war2 kan pasal rfid ni.
Quote Lolalala 21-10-2019 02:36 PM
7e, 99speedmart, stesen minyak, kedai serbaneka level 5 rumah aku pun ado topup touch&go.
Lagi satu jenis yg pakai tinted mahal tapi signal Smart Tag tu x tembus. Dah jadi vongok x reti bukak tingkap reverse sikit dan tala la balik smart tag tu. Eeeeee nak pasang tinted silalah mention nak yg boleh lepas Smart Tag.
Quote Modngengade 21-10-2019 03:16 PM
akuMNdia replied at 21-10-2019 02:13 PM
kalau topup guna T&G e-wallet tu mmg tak boleh detect ke bila touch kat tol?

T&G wallet utk toll yg open..meaning harga sama jer..mcm toll KESAS, SILK  ..tapi kalau yg harga x fix  mcm PLUS highway x leh pakai T&G wallet

Quote JohnnySins 21-10-2019 03:17 PM
bila nak guna teknologi AI? wakakakakakka
Quote danieladam 21-10-2019 03:21 PM
Releven lagi ke pondok tol ni?

Dlu ingat rfid tu boleh lalu terus tol x payah slow. Last2 sama je mcm smart tag, kena slow kereta, baru boleh detect. So kenapa nak tuka smart tag kepada rfid?

Ingatkan mati2 la nak buat mcm sistem gantri singapore tu. X payah nak berenti2 kat tol. Hawau betol.
Quote arm_band 21-10-2019 03:29 PM
hahahah kelakor komen pakcik drebar lori ni......

Lihat semua komen(81)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.304520s Gzip On
To Top