Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

'Cecah RM300, Mengalahkan Konvo Universiti' - Majlis Graduasi Tadika Semakin Mahal

18-10-2019 02:51 PM Komen: 95
Bagi ibu bapa yang mempunyai anak yang sedang bersekolah, pasti menyedari kos persekolahan yang semakin tinggi. Ini termasuklah yuran, pakaian dan juga alat tulis. 

Bagaimanapun, antara yang paling membebankan ialah kos majlis hari graduasi bagi anak-anak yang baru menamatkan tadika atau pra-sekolah.


Kredit foto: FB
Kredit foto: FB


Baru-baru ini seorang ibu, Liyana Nazli telah berkongsi pendapat mengenai kos majlis graduasi pra-sekolah yang dikatakan membebankan kewangan ibubapa.

'Baru-baru ini saya dapat jemputan ke Majlis Graduasi anak yang tamat pra-sekolah hujung tahun ini, urut dada melihat jumlah bayaran yang perlu dibayar ibubapa' luahnya.

Menurut Liyana lagi, majlis itu diadakan di hotel besar dan makanan ditempah menyebabkan kosnya sangat mahal.


Kredit foto: Carian Google


'Ini belum kira untuk pakaian bertema, pakaian persembahan, bayaran fotografi professional dan laini-ain, RM300 pun tak cukup' tambahnya lagi.

Kerana anak-anak sudah bertungkus lumus untuk berlatih dalam persembahan, kehadiran ibu bapa semestinya wajib untuk tidak mengecewakan mereka.
Ramai netizen yang berkongsi sentimen yang sama dengan Liyana.


Kredit foto: Facebook

'Kehadiran ibu bapa wajib, bayangkan kos tambahan jika ada anak Tahun 6 yang juga nak bergraduasi' kata seorang netizen.

'Dulu graduasi Tadika KEMAS, tak sampai RM15, satu keluarga boleh datang' banding seorang lagi ibubapa.

'Entah dari mana budaya bermewah-mewah ni muncul, pelbagai kos tambahan, semakin lama semakin tinggi biaya' kata seorang lagi.


Kredit foto: FB
Kredit foto: FB

Yang pasti, ramai netizen mempersoalkan kos majlis graduasi masa kini yang semakin materialis sedangkan hanya sedikit nilai yang dipelajari daripada penganjuran majlis seperti ini. Apa pula pendapat anda? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 95
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote ninjago 8-11-2019 02:40 PM
meisapoya replied at 18-10-2019 06:42 PM
Mahal2 ye sekarang. Mungkin kalau i beranak nanti, ngajo sendiri je anak2 membaca, menulis time week ...

kalau betul2 commit boleh je u. skrg semua dihjg jari..kt bookstores pun ada workbooks tuk pre-school, naik ikut yg govt punya syllabus ke, nak ikut international punya syllabus ke semua ada.. boleh jadi guide for parents yg nak homeschool anak sebelum darjah 1.

Lain-lain Komen

Quote honeythebee 18-10-2019 03:26 PM
Tadika KEMAS pon dh buat kt hotel zaman skg ni sbb nk bersaing nmpak sama level swasta. Kdg2 bukan kehendak sekolah sgt. Parents yg suka banding2kan. Tadika sekian2 ada buat aktviti haji cilik, tadika sekian2 ada itu.. tadika sekian2 ada ini... plg cikai dia org mengata tbk kemas lah..  Aku tawulah sbb tmpt aku ada byk jenis tadika, yg hntr ke tadika ratus2 tu kdg2 bukan berkemampuan sgt, tp lbh kpd nk megah. Btw.. anak2 kalau x tadika tp parents mskkn kelas membaca pon dh cukup..
Quote Sang_Pencinta 18-10-2019 03:29 PM
Sebab nak bersaing2 ke apa ni? Konsert graduasi di dewan sekolah pun cukup
Quote Iris. 18-10-2019 03:31 PM
Nasib anak sorang je... Boleh lah hulur tanpa prejudice
Quote mizruncing 18-10-2019 03:54 PM
naseb taska anak meols tak kena byr. tapi kena cari pakaian itu ini utk persembahan masa konvo nti. klu kena bayar at the same time nk kena byr dah yuran sikit2 utk next year. pening jgk makkkkkk
Quote sapeka 18-10-2019 04:03 PM
perlu ke majlis konvo ni untuk tadika , sekolah rendah?
perlu ke?
hala tuju anak tu pon entah kemana2 lagi
konvo nak megah2

tadika konvo
darjah 6 konvo
tingkatan 3 konvo
perlu ke?

tingkatan 5 tu ok lah jugak konvo
kot2 lepas tingkatan 5 dah tak nak sambung belajar
merasa la jugak konvo


Quote krustykrab 18-10-2019 04:06 PM
honeythebee replied at 18-10-2019 03:26 PM
Tadika KEMAS pon dh buat kt hotel zaman skg ni sbb nk bersaing nmpak sama level swasta. Kdg2 bukan k ...

Itu la aku rasa budak pra ni patutnya belajar membaca dan mengira yg basic je...tp ye lah sbbsistem pendidikan kt msia ni kan berteraskn exam, sbb tu la parents pun makinberlumba2 nk masukknanak ke preschool yg mahal atas sbb nk diorg tak ketinggalanbila masuk std 1....
Mujur anak2 aku dulu masuk tadika yg affordable je....
Quote krustykrab 18-10-2019 04:07 PM
sapeka replied at 18-10-2019 04:03 PM
perlu ke majlis konvo ni untuk tadika , sekolah rendah?
perlu ke?
hala tuju anak tu pon entah kema ...

Zaman2 kita dulu sonang je, takde graduasi apo pun...kalau nk sgt graduate masuk kolej, uni...
Quote sfrnna 18-10-2019 04:50 PM
Sebaiknya masa daftar tu Ada tulis yuran konvo sekian..sekian macam Kat uni. Kan senang lagu tu..kalau konvo form 3 ke form 5 ke dah dewasa n paham kalau makpak xda duit. Budak2 ni mana la paham kan.
Quote honeythebee 18-10-2019 04:55 PM
sapeka replied at 18-10-2019 04:03 PM
perlu ke majlis konvo ni untuk tadika , sekolah rendah?
perlu ke?
hala tuju anak tu pon entah kema ...

Aku pon x tawu sape gatal2 mulakan tradisi ni..
Quote honeythebee 18-10-2019 05:04 PM
sfrnna replied at 18-10-2019 04:50 PM
Sebaiknya masa daftar tu Ada tulis yuran konvo sekian..sekian macam Kat uni. Kan senang lagu tu..kal ...

Citer pasal konvo ting 5. Terkejot aku, anak jiran siap amik MUA, photoshoot, beli kasot tumit tinggi+baju mahal, bayaran pon ratus2.. teringat zaman aku grad dlu.. kurung rm60, bawal rm10, mekap sndiri, photoshoot rasmi uni, bunga laki beli.. habis mjlis, pulang jubah, balik. zaman dh berubah..
Quote ikanmasin 18-10-2019 05:26 PM
anak kwn akk f5 3thn lepas konvo kat dewan sek jer tp yg
lulus jer lah bole join .yg gagal tak payah join kalau nak jg kene
merayu..kesian dgr gitu.akk ckp apa salah bagi jer lah semua
konvo sekali.penutup f5 kan.
Quote palmolive 18-10-2019 05:28 PM
kalo tak bayar takleh masuk darjah 1 kan?
transkrip pun xdapat..kesian
Quote sapeka 18-10-2019 06:26 PM
krustykrab replied at 18-10-2019 04:07 PM
Zaman2 kita dulu sonang je, takde graduasi apo pun...kalau nk sgt graduate masuk kolej, uni...

Tau xpe
Dah lebih2 sekarang ni
Quote sfrnna 18-10-2019 06:26 PM
honeythebee replied at 18-10-2019 05:04 PM
Citer pasal konvo ting 5. Terkejot aku, anak jiran siap amik MUA, photoshoot, beli kasot tumit tin ...

Kemaik dak2 sekarang. Zaman iols takda pun konvo2 form 5 ni
Quote sapeka 18-10-2019 06:27 PM
honeythebee replied at 18-10-2019 05:04 PM
Citer pasal konvo ting 5. Terkejot aku, anak jiran siap amik MUA, photoshoot, beli kasot tumit tin ...

Zaman sekarang berlumba lumba nak tunjuk kat orang
Quote sapeka 18-10-2019 06:30 PM
honeythebee replied at 18-10-2019 04:55 PM
Aku pon x tawu sape gatal2 mulakan tradisi ni..

Aku nyampah dok tgk depa upload gambaq convo tadika,darjah 6,tingkatan 3 semua bagai,cam bangga bebeno,walaupun result hampeh..nak je aku komen result cemerlang ke tu siap convo bagai..
Quote putriTS 18-10-2019 06:47 PM
Macam I pulak, mmg xde option nak masukkan anak kat KEMAS or prasekolah sbb ikutkan dorang, i x layak. Dah buat rayuan pun x lepas jugak. Walaupun anak sulung dah darjah 1 kat sekolah yg sama. Anak sulung i tu kat kelas PPKI, Autism. Ikut slip gaji, mmg la x layak, tapi monthly komitmen pun semput gak nak bayar tadika swasta ni. Ikatlah perut nak bagi anak sekolah.....tahun depan dia 6 tahun, monthly fees naik seganda almost RM500 sebulan. Sebab 6 tahun balik lambat sikit and ada lunch. Ikutkan, maybe ada tempat yg lebih murah, tapi guru besar skolah tu sgt baik hati. I lambat bayar yuran pun, boleh slow talk lagi bayar sikit2. So, rasa mcm terhutang budi pulak.
Quote Asdan 18-10-2019 07:10 PM

perkara ini salah & patut dihentikan, graduation ialah upacara terima ijazah, bukan sijil tadika
Quote meisapoya 18-10-2019 07:42 PM
Mahal2 ye sekarang. Mungkin kalau i beranak nanti, ngajo sendiri je anak2 membaca, menulis time weekend. Darjah 1 baru masukkan ke sekolah kebangsaan.

Lihat semua komen(95)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.202668s Gzip On
To Top