Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Gara-gara Ribuan Mesej 'Flat-Earthers', Angkasawan Negara Sekali Lagi Bersumpah Bumi Ini Bulat

18-10-2019 12:30 PM Komen: 92
Angkasawan Negara, Datuk Dr.Sheikh Muszaphar (Dr.SM) mendedahkan beliau sudah penat menjawab banyak persoalan masyarakat yang masih mempersoalkan bentuk bumi. 

Memberitahu Malay Mail, Dr. SM mendedahkan kini ramai mereka yang percaya bumi rata menggunakan teknik baru untuk bertanyakan kepadanya iaitu menggunakan 'sumpah atas nama Allah'. 


Kredit Foto: IG / Malay Mail


Sebagai contoh Dr.SM berkata soalan yang ditanyakan ialah 'Dr.SM sila bersumpah atas nama Allah bahawa bumi ini bulat, jika tidak bersumpah saya andaikan Dr SM menipu dan Allah akan menghukummu'.

Sebagai bukti, Dr. SM memuatnaik screenshot salah satu daripada mesej yang diterimanya di Instagram dengan kapsyen yang panjang.


Kredit foto: IG

Kredit foto:



'Kepada semua yang masih percaya bumi ini rata, saya menerima ribuan mesej daripada anda malahan ada yang berani meminta saya bersumpah dengan nama Allah, walaupun sudah jelas penerangan saya selama ini tapi masih ramai yang tidak percaya' kata Dr. SM

'Jadi di hari Jumaat yang mulia ini, saya sekali lagi ingin membuat kenyataan untuk anda semua; Dengan nama Allah saya bersumpah bahawa Bumi berbentuk sfera sepertu mana dilihat oleh saya di Angkasa' tulis beliau.


Kredit foto: IG


'Saya harap sumpah ini akan menjernihkan persoalan semua'katanya lagi.

Beliau turut meluahkan kekesalan berdebat dengan golongan yang tidak berpendidikan kerana tidak memahami asas-asas ilmu.


Kredit foto: Viva.co.id


Persoalannya, sejauh mana sumpah Dr.M ini akan menyakinkan golongan flat-earthers ini? Baru-baru ini, angkasawan UAE, Hazza Al Mansour  turut dihujani persoalan yang sama daripada penduduk negaranya sekembalinya daripada angkasa lepas.- CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 92
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote lwyl 21-10-2019 04:58 PM
esbok replied at 21-10-2019 02:44 PM
Awal2 dulu aku pun fikir benda sama. Apa punya soalan lah. Sehinggalah aku tahu org terdekat aku,  ...

Kan? Ingat manusia semakin cerdik

Lain-lain Komen

Quote TuntungReturn 18-10-2019 12:35 PM
matahari mengelingi bumi atau bumi mengelilingi marahari?
Quote Kurex 18-10-2019 12:37 PM
Lainnya muka dia ni...
Quote adelea 18-10-2019 12:41 PM
seriusss dowhhhh
masa kecik2 cikgu ajar alam cakerawala and alam dan manusia korang tidor ke dlm kelasss

Seriusss laaaa
wpun aku bukan pernah jadi angkasawan
tak pernahh ke bulan
tapi aku yakin bumi mmg bulat berputar pada paksinyaaaaa

klu bumi ni flat, tell me mana 4 penjuru tu Setann Sohaiii oii ...

Quote ohnoLia 18-10-2019 12:48 PM
Edited by ohnoLia at 18-10-2019 12:50 PM
Kurex replied at 18-10-2019 12:37 PM
Lainnya muka dia ni...


Dia bakal jadi mcm john stamos atau tom cruise atau josh duhamel atau christian bale...  hensemnya berkekalan sampai tua....
Quote Asdan 18-10-2019 12:50 PM

agama & sains tak boleh campur, banyak bertentangan, agama kata ada 7 lapis langit, tapi sains tak ada, betul tak ?
Quote Kurex 18-10-2019 12:52 PM
ohnoLia replied at 18-10-2019 12:48 PM
Dia bakal jadi mcm john stamos atau tom cruise atau josh duhamel atau christian bale...  hensemn ...

Alaaa... Keanu reaves tak masuk sekali ke? Micheal murray tak de ke..
Quote Kurex 18-10-2019 12:56 PM
Asdan replied at 18-10-2019 12:50 PM
agama & sains tak boleh campur, banyak bertentangan, agama kata ada 7 lapis langit, tapi sains tak ...

Kau dah masuk ke agama yg kau nak?soalan aku yg kau tak pernah jawab..
Quote jalfa 18-10-2019 12:57 PM
Apo dilayan geng antivaksin like sohai tu..membuang masa je doc
Quote whadda 18-10-2019 01:18 PM
patutnye SM ni tag sekali nama sohailaksa di hujung statement dia tu
Quote justchu 18-10-2019 01:19 PM
Tak habis lg

Jangan ko sibuk nk kisahkan bumi tu bulat ke leper ke patsegi ke kalau kampung ko pun tak lepas keluar lg dikkk...sibuk buat apa la..
Quote arm_band 18-10-2019 01:27 PM
makan minum anak bini sendiri pun berterabur, sibuk pulak flat earthers ni nak desak2 orang sumpah bumi ni bulat....
Quote Rogue98 18-10-2019 01:52 PM
Bentuk lempeng lah kan kalau flat.... Bulan matahari n planet lain pun flat. Senang nak lukis atas kertas pun flat.
Quote KIM.K 18-10-2019 01:58 PM
Dr.SM shouldn't make lots of provocative comments. Doctor these days make few too many public opinions

Geng miskin bandar je bitter dengan genius. You make less than people, that's where all the critics come from
Quote sambaldurian 18-10-2019 01:58 PM
Klu bumi flat pun kenapa , harga tol minyak boleh turun ke. Boleh jln kaki dr malaysia ke uk ke. X faham ak ngan org gini
Quote hiswife 18-10-2019 02:07 PM
Kurex replied at 18-10-2019 12:52 PM
Alaaa... Keanu reaves tak masuk sekali ke? Micheal murray tak de ke..

Keanu reeves never gets old yach.. So does Tom Cruise. Dua2 feveret i.. Kurex jangan kacau k
Quote hiswife 18-10-2019 02:09 PM
Mesej dr sheikh kemain berjela in English. Ingatkan educated.. Sekali percaya bumi ini rata #languageisnotameasureofintelligence
Quote JohnnySins 18-10-2019 02:13 PM
Asdan replied at 18-10-2019 12:50 PM
agama & sains tak boleh campur, banyak bertentangan, agama kata ada 7 lapis langit, tapi sains tak ...

dah5....pi pakai seluaq...wakakakakkaakakakaka
Quote lwyl 18-10-2019 02:14 PM
Tak rasa bodoh tanya soalan macam ini?
Quote Kurex 18-10-2019 02:16 PM
hiswife replied at 18-10-2019 02:07 PM
Keanu reeves never gets old yach.. So does Tom Cruise. Dua2 feveret i.. Kurex jangan kacau k

Dah terlentang lama dah dekat dada deols... Siap guling2 atas perut deols

Lihat semua komen(92)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.206032s Gzip On
To Top