Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kursus Masscomm Sudah Tidak Lagi Relevan?

17-10-2019 04:03 PM Komen: 82
Situasi industri media cetak yang kurang mengizinkan pada masa ini memberikan tanda tanya kepada ramai pihak, adakah kursus Komunikasi dan Pengajian Media di universiti masih relevan atau sebaliknya.

Memetik laporan Malaysiagazette, Penasihat Media Kerajaan Pakatan Harapan (PH), Datuk A. Kadir Jasin berkata, beliau tidak dapat memberi jaminan penuntut yang mengambil jurusan media itu mendapat tawaran kerja dalam industri media cetak. 

Katanya lagi, penuntut disarankan menyambung kursus lain yang lebih menjamin masa depan kerjaya mereka. 

Kredit foto: The Star

Teruskan pengajian dalam bidang komunikasi, tetapi selepas itu sambung belajar kursus lain kerana tidak ada masa depan dalam industri media.

Kita tidak boleh bernostalgia lagi dengan media cetak. Saya sendiri pun setiap hari baca akhbar, tetapi sekadar muka hadapan, kemudian saya tutup, katanya. 

Kini, semakin ramai yang tidak lagi berminat membaca akhbar, ulasnya. 

Anda tidak pernah cuba untuk membentuk akhbar itu sebagai bahan bacaan, sebab itu anda tidak minat, tidak suka baca akhbar, katanya yang merupakan bekas Ketua Pengarang Kumpulan Akhbar New Straits Times (NSTP). - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 82
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Mulotkoyak 23-10-2019 11:34 PM
Dlm ni pun dh byk wartawan2 xbertauliah kite...kih3...contohnye iols...cume segmen je berbeza....gosip hiburan. Kalo gi alam sekitar bosan plak kn. Jg tepi kain lg best dr jg tepi parit tersumbat.

Lain-lain Komen

Quote white_musk 17-10-2019 03:41 PM
Kita mesti akui ada orang mengambil jurusan ini atasa sebab nak glamer
Quote yuki812 17-10-2019 03:52 PM
dulu bujang2 ikut bdk masscom..diorg mcm ada projek apantah..dpt lah pengalaman jd pelakon tambahan..lalu lalang je. senang keje..sehari dpt 150..jadi lah..
Quote CARI-MAMS 17-10-2019 04:03 PM
Situasi industri media cetak yang kurang mengizinkan pada masa ini memberikan tanda tanya kepada ramai pihak, adakah kursus Komunikasi dan Pengajian Media di universiti masih relevan atau sebaliknya.


Memetik laporan Malaysiagazette, Penasihat Media Kerajaan Pakatan Harapan (PH), Datuk A. Kadir Jasin berkata, beliau tidak dapat memberi jaminan penuntut yang mengambil jurusan media itu mendapat tawaran kerja dalam industri media cetak.


Katanya lagi, penuntut disarankan menyambung kursus lain yang lebih menjamin masa depan kerjaya mereka.


Kredit foto: The Star




Teruskan pengajian dalam bidang komunikasi, tetapi selepas itu sambung belajar kursus lain kerana tidak ada masa depan dalam industri media.

Kita tidak boleh bernostalgia lagi dengan media cetak. Saya sendiri pun setiap hari baca akhbar, tetapi sekadar muka hadapan, kemudian saya tutup, katanya.


Kini, semakin ramai yang tidak lagi berminat membaca akhbar, ulasnya.


Anda tidak pernah cuba untuk membentuk akhbar itu sebagai bahan bacaan, sebab itu anda tidak minat, tidak suka baca akhbar, katanya yang merupakan bekas Ketua Pengarang Kumpulan Akhbar New Straits Times (NSTP). - CARI
Quote zach2008 17-10-2019 04:10 PM
Mengapa mass comm ni hanya dikaitkan dengan media cetak.
Atau Kadir Jasin ni dari media cetak, jd dia kata begitu.

Mass comm ada byk benda lain lagi... dulu2 pun dah ada pengiklanan, komunikasi utk pembangunan, filem, penyiaran, media cetak, media elektronik. Dan sekarang mungkin teori komunikasi itu turut merangkumi media sosial sesuai dengan perkembagan teknologi. Yg nak pupus media cetak je.

Yg betulnya mereka perlu menguasai lbh dari satu bidang ilmu. Belajar komunikasi dan dlm masa yg sama mempunyai pengetahuan dlm ekonomi membolehkan mereka menjadi penulis yg baik berkaitan ekonomi.

Teori Peluru Ajaib mungkin dah tak sesuai lg utk media cetak/ elektronik. Tukar jadi Teori Peluru Kapur
Quote FussyPussy 17-10-2019 04:11 PM
Ni jurusan untuk budak2 yang lelakinya perasan handsome dan perempuannya perasan cantik tapi nak bina satu ayat yang lengkap dengan nahu dan tatabahasa yang betul pun tak mampu. Pasal general knowledge lagi ke laut. Dlm otak ingat masscomm tu muncul depan tv dgn masuk filem je...
Quote RatuDunia94 17-10-2019 04:43 PM
Dulu masa zaman2 iols study.. budak2 mascom ni mmg kerek2. X semua lah.. tp kebanyakannya.. sbb kononnya sebelah kaki dh kat dunia glamour..
Quote yayasbs 17-10-2019 04:48 PM
aku lebbih suka baca tulisan wartawan from forum cari ni..hahaha
Quote Mfzg89 17-10-2019 04:48 PM
kursus sampah.. bayar yuran mahal2 pastu pengarah universiti korg labur buat filem sampah..dahtu paksa korg bayor RM15 layan filem sampah kalau x nak fail ..fxck!
Quote R2D2 17-10-2019 04:51 PM
dulu memang la program ni glamour
grad je
boleh muka keluar TV
Quote Modngengade 17-10-2019 04:55 PM
kursus ni utk bimbo jah kan sis?
Quote ifanonline 17-10-2019 04:59 PM
bukan tak laku...tetapi masscom ni sebagai major...kena ambik minor seperti IT, Law, Business...maksudnya Masscom majoring in IT, Masscom majoring in business...baru laku...
Quote karlmax8 17-10-2019 05:19 PM
Kalau Minor business maybe boleh tapi nak ke company ambik half cooked executive yang tau sikit je pasal business instead yang memang core business? Boleh ke dorang buat financial report, ROI calculation, corporate analysis and market study?
Patutnya dia nasihat, kalau nak amik masscomm, biar jadi specialist, follow market trend, mass media bukan lagi TV, akhbar tapi internet. Jadi internet specialist yang provide service pada pengiklan, cara tarik viewer, generate money dari mass media.



Quote cmf_shalom 17-10-2019 05:30 PM
zach2008 replied at 17-10-2019 04:10 PM
Mengapa mass comm ni hanya dikaitkan dengan media cetak.
Atau Kadir Jasin ni dari media cetak, jd d ...

Teori peluru ajaib...Sah ko ni budak mass com..
Quote cmf_shalom 17-10-2019 05:31 PM
FussyPussy replied at 17-10-2019 04:11 PM
Ni jurusan untuk budak2 yang lelakinya perasan handsome dan perempuannya perasan cantik tapi nak bin ...

dengki...
Quote MFR_IN 17-10-2019 05:35 PM
karlmax8 replied at 17-10-2019 05:19 PM
Kalau Minor business maybe boleh tapi nak ke company ambik half cooked executive yang tau sikit je  ...

yurp setuju.perlu ubah subject ikot peredaran bukan hapus kos tersebut.

Quote jofizo 17-10-2019 05:36 PM
Kursus huha huha kat itm dulu....glamer, sosial...itulah dia
Quote dekmieDandy 17-10-2019 05:36 PM
sebab ramai sangat fokus nak jadi wartawan / journalist lepas grad

padahal company secretary tu pon biasa amek budak masscom jugak
Quote cmf_shalom 17-10-2019 05:37 PM
Edited by cmf_shalom at 17-10-2019 06:13 PM

komunikasi ni jangan dilihat bidang nak glemer...paper bagai...


kita ada komunikasi pembangunan, PR, etc...perancangan strategik..tektik dan teknik markerting..urus krisis...

tu yg malaysia ni hauk...time krisis xde pasukan PR yang menguruskan media, maklumat, berita..time ni budak komunikasi diperlukan...

Sama juga peringkat antarabangsa...komunikasi ini penting bila berlaku krisis...hubungan diplomatik...perdagangan...konteks perhubungan budaya..bagaimana hendak berintekrasi dalm konteks komuninasi perundangan antarabangsa...melobi pada peringkat PBB...korg ingat Tun tu hebat sangat sampai tidak perlu melobika...

Tgh krisis ni dengan india..pasukan komunikasi diperlukan untuk melunturkan ketegangan....jangan la ko hantar jeneral pergi berunding,..maunya esok perang...jangan antar lawyer...mau esoknya jumpa di mahkamah antarabangsa...

If tgk komunikasi bdasarkan dunia glemer...paper..mmg hauk la....
bak kata ipan adartu...majoring komunikasi plus ilmu lain..perundangan..It..hub diplomatik...krisis...baru la akan meletup kebommmmmmmm

Sudah pasti la hanya yng ensem cantik sahaja calon yg sesuai...yg sendu...cari la bidang lain...terutamanya bila nak masuk cabang hub. diplomatik

Ko antar yang ensem yg cantik...dengan komunikasi yg mantap...dua negara asal  nak bperang last2 bergayah..berganbang lantas comolot atas katil....ada bra?


Korg cantumkan dengan ilmu hub serantau. Antarabangsa ..perundangan antarabnagsa..politik antarabangsa ..hub.antabangsa...mantap sihhhh

Perang psikologi antara negara..askar mana reti main psiko2...doeg reti tembak terus ..time ni la Pakar kom diperlukan....
Apa lg dlm keadaan dunia skrg...


Siapa ckp kom ni sendu ..dia lah yg sendu sbenarnya


done dakwah










Quote cmf_shalom 17-10-2019 06:03 PM
Ada sesiapa nk ckp kom ni bidang sendu?  

Lihat semua komen(82)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.347606s Gzip On
To Top