Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Cikgu Terkejut Jumpa Nota Anak Murid Mahu Bunuh Diri, Tertekan Di Rumah

16-10-2019 06:57 PM Komen: 76
Seorang guru berasa terkejut dan gusar apabila menemui nota anak muridnya yang seperti dalam situasi murung sehingga cenderung untuk membunuh diri. 

Berkongsi di laman Twitter, guru ini berkata masalah keluarga yang dialami kanak-kanak itu menjadi punca kepada kesedihannya. 

Aku rasa macam aku tak ada sesiapa di dunia ini, antara yang ditulis oleh anak murid darjah lima itu.

Kredit foto: Twitter

Kenapa ibu selalu nak marah kakak? Tak apa kakak kan dan nak mati sebab selsema, jadi selepas kakak pergi tenanglah ibu ya, kata budak itu lagi yang membahasakan dirinya sebagai 'kakak' menerusi nota tersebut.

Menerusi nota atau diari itu juga kanak-kanak itu dapat dilihat begitu stres kerana sering terkurung dalam rumah dan 'asyik kena buat kerja'.


Guru yang dikenali sebagai Shafik ini meluahkan rasa bimbangnya kerana berkemungkinan anak muridnya berdepan masalah kemurungan.

Warganet pula menasihatinya agar segera bertindak untuk membawa kanak-kanak itu kepada sesi kaunseling. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
3
Terkejut
1
Sedih
8
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 76
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote awanearisu 17-10-2019 11:28 AM
Perkara paling asas, apa yang ada dalam diari kekal situ. Kalau nak dibincangkan pun perlulah secara sulit di kalangan lingkungan mereka yang terlibat. Cikgu nak kongsi satu negara tujuannya nak apa ya.

Yang pastinya bukan untuk kebaikan pelajar tersebut. Zaman laman sosial ni bukan susah sangat nak teka tulisan siapa, anak siapa. Barangkali dah ada yang tangkap layar dan sebarkan dalam kumpulan Whatsapp sekolah, kelas dan pibg.

Lain-lain Komen

Quote rayray28 16-10-2019 07:00 PM
Well dia sbg cikgu x patot sebarkan cmni plak..kalau dh tau bdk tu maybe tgh tertekan..buatnya dgn sebaran ini cetus dia buat benda lebih negatif haa sape nk jwb pastu
Quote Victorioussss 16-10-2019 07:21 PM
Bknnya cilgu tu bgtau nama murid, no mykid, alamat rumah, id pubg budak tu

Setakat gmbr, ok la

Btw jgn bwk budak kaunselor sekola..tu la kemungkinan acik bawang terbesar disitu

Jangan jugak bawak budak tu jmpe doktor psysiateri (sori xreti nak spelling bee)
Instead sila bawak parent budal tu jmpe doktor

Darjah 5 kau nk bg segala beban chores dh kenapa..siap rotan

Im not urban..iols kene sebat dari getah paip sampai dahan bunga kertas..but ikut zaman and kids nowdays xleh dididik mcm zaman kita. Pls use other method which is showing LOVE

Any girls nak show love kat iols? Erm
Quote dua_chzy 16-10-2019 07:23 PM
Inilah cikgu2 batak viral hamba socmed zaman sekarang.

Sah2 1 sekolah tahu kes budak ni lepas ni.

Bodoh.
Quote fahdramli 16-10-2019 07:26 PM
Ada kes budak ugut nak bunuh diri kalau tak bagi pass peperiksaan.
Quote Laceyx 16-10-2019 07:27 PM
And then you posted it on social media. Stupid.
Quote Victorioussss 16-10-2019 07:28 PM
fahdramli: Ada kes budak ugut nak bunuh diri kalau tak bagi pass peperiksaan.



Hm iols slalu mampak kess mcm ni kat pownhub
Proff..pls let me pass this exam..im will to do anything

Anything?
Poww piauu oww oww paaw kapow
Quote adila39 16-10-2019 07:29 PM
Edited by adila39 at 16-10-2019 11:32 AM

okayla dia x tepek nama. cikgu ni pun muda.. mesti la nak share kat media... cumaaaa spoil sikit la budak tu nnt dikenali
Anyway.. semua xleh susah gak...

Tapi bawakla kaunseling luar or cikgu ni jdlah kawan and bagi semangat kat budak ni. Pastuuuu kenapalah banyak mak skrg mcm hampeh! tibai anak.. maki hamun.. anak jdikan mcm hamba.. suh buat semua keje.. mak penat jaga adik.. ehhhh... xkasi anak buat benda dia suka.... budak keje dia explore d world.. bukan pikir masalah dirumah.. didik anak kemas rumah buat keje rumah boleh tp jgn jd kan tu tjwab dia. Haihsss
Quote aderaderker 16-10-2019 07:44 PM
Kena ke tunjuk ko concern by posted on your socmed.
Senyap2 settlekan kat belakang tabir like other concerned-but-not-attention-seeker-teacher do,  tak boleh ka?
Quote umbut 16-10-2019 07:58 PM
Edited by umbut at 16-10-2019 08:00 PM

Aku dulu kecik2 sek rendah pernah rasa nak lari rumah.. mak aku cam singa. semua benda nak marah pastu suruh buat kerja macam2..silap sikit rotan berbirat badan. pernah  tulis nota  macamni lepas geram... budak2 pun ada perasaan ye.. jgn jadikan tempat lepas amarah
Quote pearl.silver 16-10-2019 08:12 PM
I terbaca diari kakak yg dah umo 40thn. Dah dia letak sepah2. I ingatkn bendapa..
Tp bc 1 ayat. Terus katup.
Mls nk amik gmbo dan kasi viral.
Quote Eric.n9 16-10-2019 08:15 PM
Apa tujuan dia post kat soc med pasal ni?
Andai kata budak tu kaki soc med jgk, and ternampak ni.....
Say if budak tu tak tau, but kawan2 dia tau and bagi tau kat budak tu....
Ada terfikir tak tu cikgu?
Quote toxicated 16-10-2019 08:15 PM
Bodohnya cikgu ni unethical. Dh viral cmni kalau budak tu baca dia terus bunuh diri betul2 cmne
Quote shernazz 16-10-2019 08:18 PM
Victorioussss replied at 16-10-2019 07:21 PM
Bknnya cilgu tu bgtau nama murid, no mykid, alamat rumah, id pubg budak tu

Setakat gmbr, ok la

Iols is setuju
Kaunselor sekolah adalahnketua acik bawang....
Quote shernazz 16-10-2019 08:19 PM
pearl.silver replied at 16-10-2019 08:12 PM
I terbaca diari kakak yg dah umo 40thn. Dah dia letak sepah2. I ingatkn bendapa..
Tp bc 1 ayat. Ter ...

Benda baik ke tak baik uols?
Naseb uols x sebarkan kat twitter
Kalau tak..populer uols masuk dlm porem

Tajuk - diari kak terbongkarrr
Quote aleesyasofia 16-10-2019 08:22 PM
iols phm perasaan budak tue.. mse iolss dlu pon mcm2 rsa.. rsa nk lari lah.. nk bnuh drilah.. tp, iolss msh dpt brthn.. dan lama2 tue rse ok jer
Quote pearl.silver 16-10-2019 08:25 PM
shernazz replied at 16-10-2019 08:19 PM
Benda baik ke tak baik uols?
Naseb uols x sebarkan kat twitter
Kalau tak..populer uols masuk dlm ...

Haa.. Klu i viralkn mau nya kkk pi lari nyorok dlm hutan..
Ayat pertama dia tu pasal sedih2 ngan masalah rumahtangganye.
Quote siput_gondang 16-10-2019 08:43 PM
Sj nk ckp, nama tuider bbnu sgt cekgu ni pun.
Quote takayama 16-10-2019 08:45 PM
Alahai cg ooo cg
Niat x menghalalkan cara, jd cg tu patut taw ttg sifat amanah, walau x buh nama student klu ada yg terbaca cam rakan sekerja atau bekas anak murid terus jd kecoh
Andai kata bdk tu betul2 bunuh diri adakah cg tu akan maklumkan pd parents bdk tu
Klu dah jumpa nota ni carilah solutions bkn sebarkan
Quote seulgi 16-10-2019 08:49 PM
Perlu ke cikgu nak sebarkan?kita strangers mungkin la x kenal sapa budak ni.tapi mesti la kawan2 sekerja cikgu ni and maybe kawan2 budak ni ada follow cikgu attention seeker ni kat medsoc and dapat agak budak bermasalah yang dibawangkannya tuh

Lihat semua komen(76)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.230835s Gzip On
To Top