Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kezaliman PH Punca Utusan Tutup Operasi - Ahmad Zahid Hamidi

Tukang Tulis|10-10-2019 12:16 PM Komen: 33
Muka depan Utusan Malaysia dan Kosmo! siaran 9 Oktober 2019 mungkin yang terakhir bagi edisi cetak kedua-dua akhbar itu. Kredit foto: Facebook
Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mendakwa, tragedi penutupan operasi Utusan Melayu (Malaysia) Berhad sebahagiannya adalah berpunca daripada kezaliman kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Memetik rakaman video yang disiarkan dalam laman Facebook PresidenUmno AZH pada 9 Oktober, beliau memberitahu, UMNO tidak lagi dapat membantu Utusan Melayu dari segi kewangan setelah akaun parti itu dibekukan.

"Ini kerana akaun UMNO sendiri yang dulunya sering sebahagiannya membantu kewangan Utusan tidak dapat dilakukan lagi kerana akaun parti dibekukan. 

"Oleh yang demikian ini adalah sebahagian daripada kezaliman yang dilakukan oleh kerajaan sekarang akibat penutupan," jelasnya.

Ahmad Zahid Hamidi bercakap kepada pemberita. Kredit foto: UMNO Online
Dalam memo yang diedarkan kepada semua pekerja, Pengerusi Kumpulan Utusan, Datuk Abd. Aziz Sheikh Fadzir mengumumkan, operasi syarikat akhbar itu dihentikan mulai 9 Oktober 2019 dan tarikh akhir perkhidmatan mereka adalah pada 31 Oktober 2019.

Langkah itu diambil selepas Lembaga Pengarah Kumpulan Utusan meluluskan cadangan Penggulungan Sukarela Pemiutang pada 7 Oktober lalu kerana syarikat berkenaan didapati tidak lagi solven untuk meneruskan perniagaan.


Sementara itu, Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam kenyataan melalui laman Facebook rasminya menyifatkan penutupan operasi Utusan Melayu sebagai satu peristiwa yang sangat mendukacitakan bangsa dan negara.

Mohamad Hasan. Kredit foto: Facebook
Beliau percaya bahawa Utusan Melayu adalah institusi penting orang Melayu dan telah memberikan suara serta menjadi nadi kepada perjuangan kemerdekaan, pengisian kemerdekaan dan pemodenan Malaysia.

"Kepada semua warga Utusan, terima kasih yang tidak terhingga di atas sumbangan luar biasa anda kepada tanah air ini. Kalau segala jasa anda semua ingin di sebut dan ingin dikenang, ke mana akan kami cari kata-kata," katanya.

Difahamkan, nasib dan hala tuju akhbar-akhbar yang diterbitkan Kumpulan Utusan akan diketahui selepas 31 Oktober ini. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 33
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote famri7 12-10-2019 07:47 AM
Lemahnya umat utusan..normal jah kena firedd..ko cari kerja lain dan move on..pondan much?

Lain-lain Komen

Quote Ina8895 10-10-2019 01:01 PM
Baik punya putar wak jahid. Nak lepas tengkuk sendiri nampak
Quote EmaAsmadi 10-10-2019 01:22 PM
Kalaulah ucapan terima kasih tu dapat meringankan beban mereka..
Quote fliphair8 10-10-2019 01:29 PM
ehhhh ini bukan media propa umngok ker? haruslah gomen now buat2 tak nampak....wak jahid punya banyak dah selam, takkan tak mampu nak bail out kut? tak luak duit pak jahid tau....
Quote fushimi 10-10-2019 01:38 PM
aku tak suka dia ni

orang tak undi BN pun salah satu sebab ko

sila berambus
Quote kentel 10-10-2019 01:39 PM
hahaha...kalau dulu umngok tak menunggang utusex msti masih teguh berdiri paper tu....
Quote Forfoxache 10-10-2019 01:41 PM
What is more zalim is mofo having taken more than 100million in rasuah during his tenure as Deputy PM.
Quote dizekni 10-10-2019 01:47 PM
Pengajaran bermakna

Berundur sementara, susun semula untuk
bangkit lebih kuat

Akhbar bercirikan Melayu untuk suara
Tanah Melayu tiada yang lain melainkan Utusan Melayu,
Utusan Malaysia
Quote Pixie902 10-10-2019 02:19 PM
So maknanya every time rugi umno inject duit la?
Utusan is a business, kalau dah revenue tak cukup nak cover costs, berapa lama nak bertahan sebelum tutup?  Tu dah 8 tahun rugi berterusan memangla eventually kena tutup jugak...
Ni nak salahkan PH pulak bekukan akaun tak dapat nak inject duit lagi dan lagi...kapal nak karam pun nak inject duit lagi?
Patutnya beliau salahkan ahli umno yang tak beli paper naikkan revenue atau salahkan management tak reti2 nak kurangkan kos operasi dsb...
Quote dizekni 10-10-2019 02:21 PM
Pixie902 replied at 10-10-2019 02:19 PM
So maknanya every time rugi umno inject duit la?
Utusan is a business, kalau dah revenue tak cukup  ...

You tak nak kaji pulak berapa MCA inject untuk star?

berapa DAP inject untuk malaysiakini, the edge, malay mail, RBA
dan sarawak report??
Quote Mfzg89 10-10-2019 02:24 PM
Padahal salah sendiri.. pas umno jatuh pn si Utusan masih lagi bekap umno pastu kata PH wat tau plak??hahahaaa!!
Quote dizekni 10-10-2019 02:29 PM
Biasa la

akhbar ni bukan semata2 perniagaan

ia lidah rasmi si pemunya

sekarang PHitnah yang berkuasa

utusan hanya perlu sabar dan tunggu je
Quote epuepy 10-10-2019 02:43 PM
hahahahhahahahahahah.. bebal
Quote msbegawan 10-10-2019 02:56 PM
um ada lagi ke orang baca utusan?
Quote dizekni 10-10-2019 03:03 PM
Dr M: New owners will rehire some of Utusans workers

user posted image

KUALA LUMPUR, Oct 10 Employees retrenched after Utusan Melayu (Malaysia) Bhd ceased operations yesterday could rejoin the firm that purchased its printing permit, Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said today.

Utusan will be closed. A new company will take over Utusan. As far as the workers are concerned, some of them will be taken to work with the new company, he said when met by reporters after the launch of International Green
Technology and Eco Products Exhibition and Conference (IGEM) 2019 at the Kuala Lumpur Convention Centre.

The Edge yesterday reported Utusan executive chairman Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir as saying that Utusan will live on and is expected to be relaunched in the near future, but under new owners Aurora Mulia that acquired its printing permits.

On Sunday, Utusan Malaysia announced a 70 per cent sale of its interest in subsidiary, Dilof Sdn Bhd to Aurora Mulia for an undisclosed sum. The sale was to ensure the continuity of the Malay daily and the 15-year-old Kosmo!, another
Malay daily under its stable.


Kan betul kata DS Zahid

semua ni mainan PHitnah nak ambik alih utusan sebagai
lidah rasmi mereka

pfftt
Quote top5complete 10-10-2019 03:33 PM
UMNO tu baik, yang tak baik tu orang2 macam dia ni
Quote baghal_bortuqal 10-10-2019 03:48 PM
utusan tutop died a slow death dek kerna umno dok tabur pitenah bodoh yg mudah kantoi di mahkamah.


umno buat taik utusan tanggung akibat. bodoh punya ponorogo.


jesus farking christ sTF up already la.
Quote chicozinn 10-10-2019 03:53 PM
komen tok mat ni lagi bernas dari si ponorogo ni..tapi kata2 ponorogo ni pun ade betul gak sbab paper lain sah2 la ade share ngan parti2 lain..
Quote budaktua 10-10-2019 04:06 PM
ulasan kadir jasin....

https://www.msn.com/en-my/news/b ... u8I?ocid=spartandhp
Quote budaktua 10-10-2019 04:07 PM
budaktua replied at 10-10-2019 04:06 PM
ulasan kadir jasin....

https://www.msn.com/en-my/news/berita/kadir-pertahan-wahyu-lampau-putrajay ...

balas khairy....

https://www.msn.com/en-my/news/b ... nxw?ocid=spartandhp


Lihat semua komen(33)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093698s Gzip On
To Top