Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Bosan Dan Tidak Bermanfaat" - Cikgu Ini Dihentam Warganet Selepas Kritik Filem Joker

10-10-2019 12:13 PM Komen: 74
Kredit foto: FB Movie Addict
Filem Joker(2019) mencetus fenomenanya yang tersendiri dan impak luar biasa kerana tema dark yang dibawa berjaya sampai dan meresap ke dalam jiwa penonton. 

Kontroversi menjelang pembukaan filem Joker yang dikhuatiri mencetus keganasan sedikit pun tidak menghalang filem ini berjaya mencapai kutipan 'pecah panggung'.

Setakat seminggu tayangannya sepanjang bulan Oktober, filem arahan Todd Phillips ini telah mengutip sebanyak (AS$234 juta) RM979 juta seperti yang dilaporkan oleh Astro Awani.

Kredit foto: FB Harris Zahari

Secara keseluruhannya ramai yang memberikan pujian terhadap filem ini  baik dari segi jalan cerita, muzik latar, teknikal, malah persembahan para pelakonnya juga berada di tahap terbaik.

Namun begitu, perkongsian dari pemilik akaun Twitter @AkmalKomal berpendapat sebaliknya. Seorang warga pendidik menyatakan bahawa filem Joker adalah membosankan dan tidak bermanfaat. 

Menurutnya beliau tidak dapat memahami jalan cerita filem ini yang agak perlahan, tiada aksi dan mesej jelas yang ingin disampaikan. 

Bacaan lanjut seperti berikut:

Kredit foto: Twitter @AkmalKomal

Ulasan tersebut kemudiannya mengundang perdebatan dari warganet.



Warganet berpendapat filem lain yang ditayangkan di pawagam walaupun cerita animasi masih ada adegan ganas yang dipertontonkan.



Ada juga warga pendidik lain yang mempunyai pandangan yang sama mengenai filem Joker - kurang sesuai untuk warga pendidik.


Rata-rata yang telah menonton filem ini telah menyatakan bahawa filem ini kurang sesuai untuk individu yang lebih suka pada cerita aksi, suspens, plot twist, dan seangkatan dengannya. 

Filem ini lebih kepada bagaimana permulaan karektor Joker tu tercipta dan kesan dera serta buli orang sekeliling yang akhirnya mengubah seseorang itu menjadi ganas dan mula meraih kemasyhuran kerana kekejamannya itu.

Untuk pengetahuan, filem ini telah diberi rating R oleh Persatuan Wayang Gambar Amerika (MPAA) kerana memaparkan  Strong Bloody Violence, Disturbing Behavior, Language and Brief Sexual Images. 

Malah, Lembaga Penapisan Filem Malaysia turut mengkelaskan filem bergenre Psiko Thrille/Jenayah/Drama ini pada kategori 18 yang membawa maksud berikut:

"Kategori ini untuk penonton yang berumur 18 tahun dan ke atas
Filem ini mengandungi unsur seramngeri serta ganas tetapi tidak keterlaluan; 
adegan kedewasaan yang tidak keterlaluan dan aspek sosial politik 
serta agama yang sensitif yang memerlukan tahap kematangan tinggi untuk memahaminya."

Yang pasti filem yang agak drama ini bukanlah hiburan ringan. Apapun setiap orang bebas melontarkan pandangan masing-masing. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 74
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote lilac85 14-10-2019 11:04 PM
Best gila cita ni

Lain-lain Komen

Quote cikatilia 10-10-2019 12:16 PM
warga pendidik ngeja kejap kecik kejap beso
camna nak mendidik org
sendiri kena belajar eja betul2

Quote MissCarcosa9753 10-10-2019 12:20 PM
Cara mudah dapat publisity
Quote annehuda 10-10-2019 12:21 PM
cikatilia replied at 10-10-2019 12:16 PM
warga pendidik ngeja kejap kecik kejap beso
camna nak mendidik org
sendiri kena belajar eja betul2 ...

yg ni kalau kt barat maksudnye die troll je.
Quote Victorioussss 10-10-2019 12:27 PM
Cikgu xsemestinya cerdik
Quote Star_el 10-10-2019 12:27 PM
cikatilia replied at 10-10-2019 12:16 PM
warga pendidik ngeja kejap kecik kejap beso
camna nak mendidik org
sendiri kena belajar eja betul2 ...

tak sure cikatilia ni melawak ke serius?
kalau serius, ni format troll, berasal daripada meme Spongebob tuh
Quote palmolive 10-10-2019 12:29 PM
Edited by palmolive at 10-10-2019 12:30 PM

dia ni menonton pasal ikut trenddia rasa penting utk terjun dlm arus yg sama..
padahal takder org suruh pun
Quote annehuda 10-10-2019 12:30 PM
aku speku die ni cikgu yg tak penah keje lain selain cikgu. keluar uni je terus jadik cikgu.  pastu bajet special la jadi cikgu so suma benda nk kene cater dgn dia sebagai warga pendidik. puuiihhhh

Quote matchstick 10-10-2019 12:43 PM
Sy cadangkan cikgu pergi tonton filem M for Malaysia aje lah
Quote awanysss 10-10-2019 01:19 PM
cikatilia replied at 10-10-2019 12:16 PM
warga pendidik ngeja kejap kecik kejap beso
camna nak mendidik org
sendiri kena belajar eja betul2 ...

rasanya dorang menganjing ni.. haha
Quote fliphair8 10-10-2019 01:25 PM
hmmm ngapa hakak rasa dia bukan cikgu?
Quote sarahmirza 10-10-2019 01:46 PM
cikatilia replied at 10-10-2019 12:16 PM
warga pendidik ngeja kejap kecik kejap beso
camna nak mendidik org
sendiri kena belajar eja betul2 ...

I pernah kenal org yg suka update status FB tulis mcm cikgu ni la... Kejap huruf besar, kejap huruf kecik... Tapi dia bkn cikgu, cuma kurang kasih sayang je..
Quote buragazz 10-10-2019 01:48 PM
The reason aku tak gi tgk Joker sebab Joaquin (Maaf klu salah ejaan) dia tak salah cuma riak wajah dia tak mendatangkan keterujaan.. klu Joseph Gordon Levit jadi joker maybe aku ke panggung atau pelakon lain..

Muka si Joaquin ni macam Denzel Washington atau Salman Khan muka kerek tapi bawak watak hero or main character..  tapi ini pandangan aku jer mungkin ada yang tak setuju.. so aku tunggu download punya nanti baru nak tgk...
Quote natrahn 10-10-2019 01:52 PM
buragazz replied at 10-10-2019 01:48 PM
The reason aku tak gi tgk Joker sebab Joaquin (Maaf klu salah ejaan) dia tak salah cuma riak wajah d ...

betul..teraju utama sesebuah filem memainkan peranan penting la untuk kejayaan sesuatu filem..
Joaquin Phoenix - try tengok movies aktor nih..selalunya dia dapat watak best2
Quote Boomibulat 10-10-2019 01:54 PM
Mesti ckgu bbnu ni..jln cita musti ada awek dgn balak gaduh last2 bercinta dan kawin..
Quote buragazz 10-10-2019 02:00 PM
natrahn replied at 10-10-2019 01:52 PM
betul..teraju utama sesebuah filem memainkan peranan penting la untuk kejayaan sesuatu filem..
Jo ...

Kan.. Ada orang tgk filem pasal sinopsis aku lak tgk pelakon dulu.. klu ko tak teruja dengan pelakon.. aku tunggu review kata memang berbaloi gi tgk.. klu mix review aku tunggu download version...
Quote crazybeach 10-10-2019 02:03 PM
kau hengat watak joker ni kena filem superhero je ke nak ada terbang2 superpower bagai. ni kalau bagi tengok filem birdman pun kau expect scene tumbuk2 lawan2 terbang sana sini kan nok lepas tu merempan jalan cerita tak superhero lah hapa tapi sendiri yang tak paham apa yang pengarah filem nak tonjolkan dalam filem tu
Quote MeghanK 10-10-2019 02:06 PM
alahai cikgu..buat malu orang je
filem2 pemikir camni tak sesuai ditonton oleh orang macam cikgu..lebih baik cikgu duk rumah tengok maharajalawak saja
Quote coolie83 10-10-2019 02:16 PM
pekebodo la...joker tu villain bukan hero...moga dia tak jadi cikgu anak wa..
Quote cikatilia 10-10-2019 02:40 PM
Star_el replied at 10-10-2019 12:27 PM
tak sure cikatilia ni melawak ke serius?
kalau serius, ni format troll, berasal daripada me ...

oo yeke
hahahaha terasa tua plak acik xpaham troll ini

tapi kalau geng2 ngeja beso kecik beso kecik mmg rasa nak pelempang tang tang tu jugak

dekat fb la.. acik takde twitter


Lihat semua komen(74)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090214s Gzip On
To Top