Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Denggi Sudah Sembuh, Terkena Pula Masalah Paru-Paru Kerana Vape

10-10-2019 03:56 PM Komen: 24
Vape semakin menjadi trend di kalangan anak muda zaman sekarang. Di pasaran terdapat pelbagai jenis perisa yang dijual untuk memenuhi kehendak pelanggan. 

Tapi tahukah anda pengguna vape berisiko terkena penyakit paru-paru sama tinggi dengan perokok tegar?

Foto: Twitter

Seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Adlina telah berkongsi cerita abangnya yang kini kritikal di hospital akibat menggunakan vape hanya 2 minggu.


Pada mulanya, abangnya itu baru sahaja sembuh daripada penyakit denggi. Namun, doktor menahannya kembali kerana mengatakan  terdapat fungus di bahagian paru-parunya selepas diperiksa.



Abangnya itu sering mengaduh sesak nafas setelah sembuh daripada penyakit denggi dan rupanya setelah diperiksa doktor, ada masalah lain pula. 



Vape atau rokok kedua-duanya tetap bahaya, semoga kejadian ini sedikit sebanyak membuka mata perokok tegar dan vape di luar sana.- CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 24
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote gideoncross 17-10-2019 01:05 AM
LadyCarefree replied at 15-10-2019 08:36 AM
That's why jngan judge orang dari pakaian. Or luaran. Iols klau kt tempat kerja pon selalu pakai b ...

Dgn iol skali takajut mmbca statement uol ni.

Lain-lain Komen

Quote LadyCarefree 10-10-2019 04:05 PM
Padan muka siapa ngevape. Klau bgtau kt diorang pon bkan diorng heran.
Quote Boomibulat 10-10-2019 04:12 PM
Cash ke @Modngengade
Quote Boomibulat 10-10-2019 04:18 PM
LadyCarefree replied at 10-10-2019 04:05 PM
Padan muka siapa ngevape. Klau bgtau kt diorang pon bkan diorng heran.


Lately ramai jgk budak muda yg mati sbb jangkitan paru2..rasanya sbb vape ni kut.skrg trend bdk2 isap nano stick tu..gantung kat leher
Quote Modngengade 10-10-2019 04:19 PM

bukan cash la....flexi credit court mammoth
Quote Eric.n9 10-10-2019 04:44 PM
Ni lebih pada jenis liquid yang dia pakai rasanya.
Liquid yang dah tercemar.
Quote Gomea 10-10-2019 07:16 PM
Vape ni mahal ke murah? Sampai budak skolah pon boleh beli
Quote Perawankota 10-10-2019 07:32 PM
Dah2 lah isap vaper
Quote gideoncross 10-10-2019 08:03 PM
Wlaupun ada brita mcm ni, vapers tegar xkan kisah pun, lantak depa lh, nnti klau dh trlantar ksakitan bru nak Taubat. Msa tu pdn muka lh.
Quote gideoncross 10-10-2019 10:20 PM
Wlaupun ada brita mcm ni, vapers tegar xkan kisah pun, lantak depa lh, nnti klau dh trlantar ksakitan bru nak Taubat. Msa tu pdn muka lh.
Quote gideoncross 10-10-2019 10:36 PM
LadyCarefree replied at 10-10-2019 04:05 PM
Padan muka siapa ngevape. Klau bgtau kt diorang pon bkan diorng heran.

Psl dorg ni knon dah betul lh tu, pdahal x.

Quote CiliPadiSedap 10-10-2019 11:03 PM
Asap vape cm asap kereta api banyak dan buat semak je kt kedai mamak
Quote bbasir 11-10-2019 12:31 AM
so rokok lagi selamat dr vape la ni? ok noted
Quote LadyCarefree 11-10-2019 02:45 AM
gideoncross replied at 10-10-2019 09:20 PM
Wlaupun ada brita mcm ni, vapers tegar xkan kisah pun, lantak depa lh, nnti klau dh trlantar ksakita ...

Jangan mintak derma sudah.
Quote Artemesiaa 11-10-2019 01:01 PM
Kat US dah makin ramai hilang nyawa kerena vape
Quote zuuu 11-10-2019 02:56 PM
Boomibulat replied at 10-10-2019 04:18 PM
Lately ramai jgk budak muda yg mati sbb jangkitan paru2..rasanya sbb vape ni kut.skrg trend bdk2 ...

Budak2 tu aq fahamla tapi kalo level makcik2 pon terjebak snggt mnakutkn,ada aq nmpk pompuan dalam 40s hisap vape,dengan cermin mata hitam n skirt pendek atas lutut...
Quote gideoncross 13-10-2019 07:02 AM

Maksud uol?

Quote LadyCarefree 13-10-2019 09:04 AM
zuuu replied at 11-10-2019 01:56 PM
Budak2 tu aq fahamla tapi kalo level makcik2 pon terjebak snggt mnakutkn,ada aq nmpk pompuan dalam ...

Dak2 pompan muda ramai ngevape skrng ni. Klau ijlan expo vape, diorng ni jd daya tarikan. Pakai seksi (lantak la) dn pamerkan gaya vape yg buat bentuk2 asap tu. Rata2 pompan melayu islam.
Quote LadyCarefree 13-10-2019 09:04 AM
gideoncross replied at 13-10-2019 06:02 AM
Maksud uol?

Maksudnya jangan minta derma la klau dh sakit ke apa ke xde duit
Quote ally9970 14-10-2019 12:05 PM
hisap rokok 10 thn, benti rokok pastu hisap vape 2 minggu, bila sakit vape yg disalahkan.. rokok terselamat

vape ada 2 jenis, nicotine dan water base? hahahaha... hahahaha...

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091084s Gzip On
To Top