Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Isu Budak 10 Tahun 'Tak Reti Bahasa Inggeris', Maya Karin Tiada Niat Perlekeh Orang Melayu

8-10-2019 10:38 AM|Oleh: natrahn| Komen: 37

Kredit foto: Instagram Maya Karin & Astro Awani

Niat Maya Karin untuk memperkatakan mengenai mutu pendidikan negara dan daya keyakinan pelajar menerusi ciapan di Twitternya nampaknya menimbulkan perdebatan.

Ciapan aktres terkenal tanah air itu di akaun peribadinya yang mempersoalkan mengenai penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan orang Melayu semasa menyampaikan ceramah di Terengganu menjadi tular.



Ciapan tersebut menerima kecaman warganet  di laman sosial.



Kredit foto: Twitter Maya Karin

Walaupun teruk dikecam, Maya tetap tampil  memberikan penjelasan bahawa beliau tidak berniat mahu merendahkan atau memperlekehkan orang Melayu, sebaliknya mahu memberi kesedaran terhadap kepentingan menguasai bahasa asing selain daripada Bahasa Melayu.



Menurut Maya, untuk kita lebih maju, Bahasa Inggeris sangat penting memandangkan ia bahasa global kini.

Pandangan Maya itu turut dipersetujui penganalisis politik, Karim Raslan yang juga merasakan seseorang itu mempunyai kelebihan jika mampu menguasai lebih banyak bahasa, seterusnya membuka lebih banyak peluang dari segi pekerjaan, gaji dan juga pengetahuan.

Bertabahlah Maya. Apapun, setiap orang ada pendapat masing-masing apabila isu bahasa seperti ini disebut. Apa pula pendapat anda? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 37
Komen

Previous : "Tak Lawaklah!" - Sherry Al- Hadad Mangsa 'Body Shaming' Sekali Lagi!

Next       : 'Teori NASA Bohong, Bertentangan Al-Quran' - Suhaimi Saad Masih Tak Puas Hati Isu Bumi Rata

Komen Terbaru

Quote Nana_Man 10-10-2019 08:10 PM
Sham143 replied at 10-10-2019 03:36 PM
Orang jepun tk tahu cakap orang putih tak apa..sbb mereka pun maju macam orang putih.. Mereka ad ...

Good point! Tu sbb my kids semua can speak english very well..dari baby dah didedahkn wif the language.. cuma tu lah... ada jgk yg ckp my family ngada2 bile kids borak2 pun in english.

Lain-lain Komen

Quote Cpkay 8-10-2019 10:52 AM
Apa yang Maya cuba sampaikan tu betul , tapi ayat dia kat tweeter tu tergantung dan netizen boleh buat pelbagai spekulasi.

ada yang ambil positit namun banyak yang melahar tweet maya ni.

ok lah ,, naik kan sikit populariti maya ni.. free promo .
Quote lwyl 8-10-2019 10:54 AM
Umur 10 tahun sepatutnya tahu soalan basic seperti “What is your name?”, “How old are you?”, “Where do you live?”, kan?

Quote chauky314 8-10-2019 11:08 AM
sian akak maya disalah ertikan..... biasala derang ni.. emo tak tentu pasal
Quote sukekucing83 8-10-2019 11:13 AM
maya..who are yus nak bagi talk kat UMT..sapa panggil die ni buat malu jek..takat jadik ponti dgn skandal piliticians x payah la maya oii

lagi satu mostly aku perati orang ingat,kalau berabuk speaking je pandai..TIDAK betul ye kawan2..byk yg aku kenal selama 15 tahun aku keje yg speaking berabuk tu la tin kosong( termasuk la staf2 baru)..caittt..nanti ko keje kat malaysia jugak lain la ko mmg cita2 nak keluar p keja kat europe nun
Quote jijilaaa 8-10-2019 11:18 AM
erkk betul la apa si maya ckp. how old are you tu kan soalan basic. masa darjah 1 pun cikgu dah ajar kan utk benda basic mcm tu

pasal kerja tu, ak kerja di malaysia tapi company based australia, so mmg email, report and bahasa utama, meeting pun guna 100% english weh.

Quote natrahn 8-10-2019 11:21 AM
lwyl replied at 8-10-2019 10:54 AM
Umur 10 tahun sepatutnya tahu soalan basic seperti “What is your name?”, “How old are you?”, “W ...

Tula maksud Maya...tapi ramai salah faham dan komen bukan-bukan pula termasuk aurat Maya..hmmm
Quote natrahn 8-10-2019 11:24 AM
sukekucing83 replied at 8-10-2019 11:13 AM
maya..who are yus nak bagi talk kat UMT..sapa panggil die ni buat malu jek..takat jadik ponti dgn sk ...

Maya Karin aktivis alam sekitar.. Masa kat UMT ni dijemput sebagai penceramah untuk program ni


[twitter]https://twitter.com/BBazria/status/1180108209937272832/photo/2[/twitter]

Quote seri_mawr 8-10-2019 11:31 AM
maya karin ni education dia sampai mana..?

Quote lwyl 8-10-2019 11:40 AM
natrahn replied at 8-10-2019 11:21 AM
Tula maksud Maya...tapi ramai salah faham dan komen bukan-bukan pula termasuk aurat Maya..hmmm

Macam mana nak maju kalau tak mahu terima hakikat?
Quote buapakperut 8-10-2019 11:40 AM
sentap sangat sheols cakap camtu. takleh terima kenyataan. nanti mak pak cakap bahas bukan menggambarkan kebijaksanaan. tapi bukan ke nak belajar bahsa asing perlukan lebih banyak sel2 otak berhubung... byw tu tempat iols study dulu. memang orang sana kurang pandai bi. waima yg pe eh di pun. amponnnn
Quote Cyempaka 8-10-2019 11:51 AM
aku xpaham kenapa ramai melenting betul dgn status maya tu. sampai mengarut pasal aurat la.. modal derang org jepun pun xtau cakap english.
yg cakap 'come on. budak tu baru 10thn'. tolongla.. kena tukar ' budak tu DAH 10thn' soalan basic sgt je. nanti budak2 melayu xbleh bersaing di alam pekerjaan, mula la meroyan salahkan orang sana sini.
Quote leylapple 8-10-2019 11:56 AM
tu soklan basic... umo 10 tahun patut nya dah tau...

yg acah2 konon nya tak payah agungkan bahasa english tu, korang keja apa skrg?

even nak jadi pak pacak kat kaunter pun atleast perlu tau simple salutation in english tau...
Quote Nana_Man 8-10-2019 12:03 PM
Maya bukan nye tanya soalan yg susah2 pun.. setakat how old are you.. susah sgt ke nk jawap.
Quote Nana_Man 8-10-2019 12:05 PM
leylapple replied at 8-10-2019 11:56 AM
tu soklan basic... umo 10 tahun patut nya dah tau...

yg acah2 konon nya tak payah agungkan bahasa ...

Kann... lain lah dah kaya gile mcm alif syukri.. tak tau speaking pun duit berlambak.
Quote Nana_Man 8-10-2019 12:06 PM
Cyempaka replied at 8-10-2019 11:51 AM
aku xpaham kenapa ramai melenting betul dgn status maya tu. sampai mengarut pasal aurat la.. modal d ...

Org jepun pun tau ckp omputih.. yg tau ckp omputih tu lah yg pangkat besar.
Quote leylapple 8-10-2019 12:11 PM
Nana_Man replied at 8-10-2019 12:05 PM
Kann... lain lah dah kaya gile mcm alif syukri.. tak tau speaking pun duit berlambak.

betul..tu pun terpaksa buat kontroversi bersama sajat nak maintain glemer...

kalau dia tau bahasa english lagi blh kembang kan business dia...
Quote Nana_Man 8-10-2019 12:28 PM
leylapple replied at 8-10-2019 12:11 PM
betul..tu pun terpaksa buat kontroversi bersama sajat nak maintain glemer...

kalau dia tau baha ...

Betul tu. Lg2 pasaran europe. Sana pun ramai islam jgk.
Quote Artemesiaa 8-10-2019 12:35 PM
Bila tak faham apa yang dimaksudkannya mulalah timbul salah faham.  Ni isu budak 10 tahun ada tu yang dah lama tinggalkan alam persekolahan dan dah berkerja pun masih tak tahu berbahasa inggeris juga.
Quote minahmanja 8-10-2019 01:31 PM
i tak rasa maya nk kutuk org ganu or what ever.. i rasa maya cuma nk tekan kan at the age of 10, sepatutnye basic question mcm tu dia dh boleh faham & tau nk jawap.... unless budak tu ade mslh pembelajaran.. maybe adhd/autisme...

Lihat semua komen(37)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.177514s Gzip On
To Top