Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

'Ingat Ini Pasar Buah?' - Wanita Kantoi Buka Pek Pilih Buah Strawberi Elok Dikecam

7-10-2019 10:50 AM Komen: 103
Ada bezanya membeli buah di pasar buah dan pasar raya. Di pasar buah, kita bebas memilih dan menimbang buah yang segar kerana buah-buahan tidak dibungkus dalam kotak atau pek. 


Kredit foto: Facebook / WOB

Bagaimanapun, di pasar raya, buah-buahan sudah sedia dibungkus dan dipek untuk memudahkan pengguna dan pembeli. Setiap pek buahan dibungkus dengan kotak lutsinar untuk memudahkan pembeli membuat penilaian tanpa memicit atau menekan buahan sebelum membeli. 

Baru-baru ini, seorang pengguna Facebook bernama Erny Hayati  berkongsi sebuah video mengenai perbuatan seorang wanita di sebuah pasar raya.

Wanita itu dengan selamba telah membuka pek buah strawberi, menukar isi dan memilih sesuka hati. 

Melihat perbuatannya itu, Erny berkata dia telah menegurnya, tetapi wanita itu mengatakan hanya menggunakan haknya untuk memilih dan membeli yang terbaik.




Akhirnya, seorang pembantu pasaraya tersebut terpaksa campur tangan dan mengatakan bukan sahaja perbuatan itu menyalahi peraturan kerana pek telah ditimbang, ianya juga boleh mengakibatkan pencemaran terhadap makanan kerana wanita itu menyentuh tanpa menggunakan sarung tangan.

Beberapa netizen yang membaca perkongsian dan menonton video itu berkata ini bukan sesuatu yang jarang berlaku.

'Selalu nampak orang buat macam ni, ingat ini mall bapak dia ke?' kata seorang netizen.

'Banyak jumpa macam ni, favorite diorang tukar-tukar kat tempat telur,' tambah seorang lagi.


Kredit foto: FB

Beberapa orang yang pernah bekerja di pasar raya turut berkongsi pengalaman.

'Yang buka bungkusan sambil makan buah anggur pun ada, lepas tu selamba sahaja macam tak buat apa-apa,' katanya.

'Aku kerja mall, selalu jumpa macam ni, aku jerit direct sahaja,' tambah seorang lagi.


Kredit foto: FB

Perlu diingatkan bahawa membuka pek buahan bukan sahaja tidak bertimbang rasa untuk pembeli lain, tetapi bolah dikira mencuri kerana ianya telah ditimbang dan ditanda harga mengikut beratnya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 103
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Sang_Pencinta 11-10-2019 08:32 AM
Patutlah ramai pekerja supermaket mengikut ke sana ke mari ada golongan pencuri ni.

Lain-lain Komen

Quote CatMiow 7-10-2019 10:54 AM
Jenis orng tak berperasaan la ni.  Ikut dia je betul.
Quote nazzse 7-10-2019 10:59 AM
puak kiasu biasa mcm ni..jenis ak tahu malu ingat semua benda dia punya
Quote qistiena 7-10-2019 11:01 AM
teruknya lahhai perangai...

tp kalau pg pasar buah...
biasanya bangsa tu akan marah2 bila kita belek2 buah tu...
siap kata kita rosakkan buah dia lg...
Quote salmon-suki 7-10-2019 11:02 AM
Mmg ramai y bt mcm ni..dgn kupas kulit bawang laa,bersepah2..pstu plastik buah pun dorg koyak..mmg bodoh..salu nampak set2 jinjang  xbasuh berak bt bnde cmni..

Apa kata mall y kena cmtu yuolzs hari2 cek cctv,and saman individu y bt perangai buruk ni..msti dorg kena kompaun kan..tak pun yuolzs ltk dlm lemari kaca berkunci..especially buah2 y diletak dlm bekas plastik..kalau nak baru yuolzs keluarkn..biar pdn muka set2 bodoh nih
Quote Sang_Pencinta 7-10-2019 11:07 AM
qistiena replied at 7-10-2019 11:01 AM
teruknya lahhai perangai...

tp kalau pg pasar buah...

Pasar buah sepatutnya boleh belek2 (asal tidak picit) sebab belum timbang dan bungkus dgn tanda harga
Quote Cyempaka 7-10-2019 11:10 AM
kalo set ni xheran lah. kalo buah anggur yg pek2 tu.. depa bukak rasa. tukar2 telur. bukak penutup softlan, topap kasi penuh botol yang dia nak beli tu.
Quote qistiena 7-10-2019 11:12 AM
Sang_Pencinta replied at 7-10-2019 11:07 AM
Pasar buah sepatutnya boleh belek2 (asal tidak picit) sebab belum timbang dan bungkus dgn tanda ha ...

itulah sepatutnya bole
tp dia kata x bole...
last2 i tinggalkan aje...
mengarut sgt perangai...
Quote any42 7-10-2019 11:16 AM
patut la few times pnah noticed klau bli strwberry or chrry tomato dlm pek nmpak sticker balut pek bkas lutsinar tu mcm ad yg koyak. rupanya ad monyet tlepas dtg pilih buah.
Quote tagas 7-10-2019 11:48 AM
kalo ikut pic

stok2 amoi cina bukit berak tak cebok

pengundi dapig
Quote palmolive 7-10-2019 11:50 AM
lama dah perangai ni..dulu takdak smartphone ni semua
Quote GigaMom 7-10-2019 11:58 AM
Sepettttt kan
Quote chicozinn 7-10-2019 12:00 PM
cinkies, what do you expect?prangai PRC tu susah nak dibuang..even batang brokoli pun deyyollss patahkan
Quote GigaMom 7-10-2019 12:00 PM
Cyempaka: kalo set ni xheran lah. kalo buah anggur yg pek2 tu.. depa bukak rasa. tukar2 telur. bukak penutup softlan, topap kasi penuh botol yang dia nak beli t ...


Topup soflan tu label hanat tahap tinggi kaum sepet
Quote videcloset 7-10-2019 12:06 PM
biasa lah geng2 yg tu
Quote pokaibanktokyo 7-10-2019 12:10 PM
Kaum miskin hina
Quote pokaibanktokyo 7-10-2019 12:11 PM
chicozinn replied at 7-10-2019 04:00 AM
cinkies, what do you expect?prangai PRC tu susah nak dibuang..even batang brokoli pun deyyollss pata ...

Kaum miskin pemalas hina dina
Quote pokaibanktokyo 7-10-2019 12:23 PM
tagas replied at 7-10-2019 03:48 AM
kalo ikut pic

stok2 amoi cina bukit berak tak cebok

Pengawal pasaraya perlu diarah mengawasai sepet sepet di seksyen buah, telur, sayur & elektrik  . Bukan mundar mandir kat tempat tak relevan
Quote KakaKiah 7-10-2019 12:24 PM
Cyempaka replied at 7-10-2019 11:10 AM
kalo set ni xheran lah. kalo buah anggur yg pek2 tu.. depa bukak rasa. tukar2 telur. bukak penutup s ...

Bukak pnutup softlan ni 1st time i dengar..bukak pek buah tu mmg dah biasa tgk..mmg bngsa dia je..statkat ni takde nmpk pulak bngsa kita n kari yg buat prangai camtu
Quote pokaibanktokyo 7-10-2019 12:25 PM
Itu netizan bekas pekerja mall kata dia maki la ngok. Bukan jerit

Lihat semua komen(103)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.226069s Gzip On
To Top