Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Balik 'On Time' Dijeling Rakan Sekerja, Habis Tu Balik Lambat Bagus Sangat Ke?

Shimmer Shine|3-10-2019 04:35 PM Komen: 90

Isu sama tetapi tetap berlaku hingga ke hari ini, iaitu pulang 'on time' dijeling rakan sekerja tetapi balik lambat mendapat pujian bos.

Anehnya. Situasi sebegini hanya boleh dilihat di segelintir negara, termasuklah Malaysia yang kononnya mengamalkan 'work life balance'.

Sedangkan di kebanyakan negara barat, waktu pulang 'on time' adalah waktu berharga yang harus dimanfaatkan bersama keluarga. Bukannya menghadap kerja yang tidak berkesudahan. Tweet pemuda ini mendapat restu ramai warganet yang mengalaminya di tanah air.

Kredit foto: Twitter
Berada di negara Jerman menjelaskan situasi berbeza dengan di Malaysia, walhal jika di Malaysia, sudah lambat setengah jam pun masih dipandang serong oleh rakan sekerja.

Ianya turut dikongsi oleh pekerja-pekerja lain yang menyatakan pulang tepat pada waktunya bagaikan kesalahan besar walaupun sebenarnya kerja sudah banyak diselesaikan.



Hal yang sama juga berlaku kepada syarikat Jepun atau Taiwan yang kebanyakannya menerapkan kerja kuat sebagai teras kehidupan mereka. Sangat berbeza dengan 'work life balance' oleh negara di barat.


Bagaimanapun, tidak semua begitu. Masih ada majikan yang berhati mulia dengan membenarkan pekerja pulang tepat waktunya kerana memahami semua urusan telah selesai.

FB 

Jadi, masalah sama akan terus berulang selagi tiada yang berusaha membetulkannya. Apa yang boleh kita lakukan? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 87
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote bungalavender19 10-11-2019 12:46 PM
Bunga dulu slalu balik kerja lambat. Masuk kol 9 balik kol 10-12.. Hari sabtu Pon dtg.. dah lah xde OT.. tp skang ni kol 7 je bunga da balik.. xde nak stayback mcm dulu.. bila balik awal bos bunga aka HR asyik memekak knape balik awal.. last2 bunga ckp offer letter I sampai kol 6 je..

Lain-lain Komen

Quote Miss.H 3-10-2019 04:53 PM
Senang je. Ignore lantak p. Masa i keje dulu pos siap tegur i balil on time. Tapi i peduli apa. Masuk awl balik pun awl la. Janji kerja siap. Tak sanggup nak hadap jem lama2 atas jalan. Balik jam 5 pun sampai rumah jam 6. Belah pagi keluar 6.30 sampai office pukul 7.
Quote matchstick 3-10-2019 04:56 PM
Yg mendapat jelingan tu biasa yg masuk lewat setengah jam, balik on time, dan setengah jam sblm habis waktu office hour diorg x buat kerja dh, kalu boss bagi kerja pun esok baru buat..kerja asek tangguh, Pastu asek komplen byk kerja
Quote MissCarcosa9753 3-10-2019 04:59 PM
Ikut jelah skop keje masa sign mula dpt keje tu
Quote sarah82 3-10-2019 05:05 PM
Lor.. Aku punya ex bos dulu.. Masa kat intel kulim pesan.. Jangan over stay sampai 7 pm.. Sbb ada kes mistik.  Bos kat motorola pulak pesan.. Jangan mai awal.. Aku sampai opis 8 am sunyi krik.. Krik.. Rupanya depa masuk pukul 9++

Jadi angpa buat kerja selesai.. Balik la
Quote renko 3-10-2019 05:19 PM
kalau ada ot stay la
xde kalu blah jela ontime
Quote armin 3-10-2019 05:30 PM
sarah82: Lor.. Aku punya ex bos dulu.. Masa kat intel kulim pesan.. Jangan over stay sampai 7 pm.. Sbb ada kes mistik.  Bos kat motorola pulak pesan.. Jangan m ...


Patut berterima kasih kepada makhluk ghaib sbb tak payah stayback kerja lambat2
Quote Intanmahsuri 3-10-2019 05:30 PM
Office aku kul 8 malam pun meriah lagi. Yang balik awal pun bahagian account/HR je. Operations side semua jenis balik lambat.  
Quote munchkin 3-10-2019 05:43 PM
As long as siap kerja why not?
Quote Nana_Man 3-10-2019 05:53 PM
Kat opis lama aku, kitorang tak jeling pun ngan yg balik awal.. pasal yg balik awal tu bwk balik laptop untuk sambung keje kat ruma smpi pagi.. tapi ade jgk yg lucky, accounts yg dorang handle senang. Jd abis kul 6, trus balik takde hal.
Quote Rogue98 3-10-2019 06:05 PM
Tak payah lah tunjuk rajin sangat. As long as kerja siap on time..jaga kualiti kerja... tak curi tulang... then balik jer lah on time.
Life is not about work jer. At the end of the day xde org pun kat office tu yang akan appreciate pun.
Quote dewi_rina 3-10-2019 06:12 PM
Balik lambat claim OT tapi keje tak siap2 jugak pun masalah jugak
Sbb keje ni takkan habis
So pergi kerja on time, balik on time
Kita pun ada life sendiri
Lagi2 wife.. ada suami, ada anak2
Quote missycutie 3-10-2019 06:27 PM
Aku mmg balik on time. Janji keje dah siap. Nak tunggu apa lagi. Family time
Quote ms.mango 3-10-2019 06:54 PM
Xde isu pn. Your choice lah nak balik on time atau lewat. Biasa yg kene jeling tu yg buat keje 1-2 jam je jam2 yg lain dia duk cikcur update ig la tgk website la tetibe bgn ckp byk keje xsiap tp 4.45 dah off laptop pastu borak2 kul 5 terus cau {:nose
Quote misssakura 3-10-2019 07:10 PM
iols selalu kena sound sbb balik tepat pada masanya. tp iols akan respons iols ni jenis on time. tp kadang2 balik lambat tu pernah jugak kalo nak kena siapkan kerja. iols tak kisahlah org lain nak balik ontime or stay back yg pasti keje part masing2 setel dan jangan menyusahkan org.
Quote imransulaiman 3-10-2019 07:10 PM
Selalunya aku balik on time. Tapi bila ada kerja yang perlu disiapkan dan malas nak bertangguh, aku stay back.

Ada juga masanya kalau mood malas aku datang menyapa, aku balik on time atau lebih awal (tapi dengan kebenaran) walaupun kerja tak siap.

Lumrah kehidupan. Syukur bos memahami. Mulut colleagues tu ikut dorang lah.. Nak kutuk ke apa ke - terserah. {:thief
Quote fofuler 3-10-2019 07:21 PM
Ala kekadang yang stayback lepas office hours tu bukannya buat keje pun. Bergossip sambil minum petang dgm colleague. Time office hours pun bergossip je lebih pastu claim keje banyak sebab tu stayback. Padahal dia yang tak pandai manage masa.
Quote oranjes 3-10-2019 08:43 PM
ada satu kampeni dulu... masuk 8.30am balik 5.30pm, tp org akan stayback smpi mlm selalunya. masa tu aku duk jauh, jadi sblm kul 8am aku sampai, kul 5pm cau... mmg kena jeling lah. dah la keluar masuk kena thumbprint, aku masuk je thumbprint balik aku buat tatau. hujung bulan hr print kedatangan mintak justify, tp aku punya balik kosong hr tak pernah tanya pun punya la terjal
ada satu manager kias2 perli aku balik awal, ceo plak tlg bekap (kampeni tak berapa besar)... janji keje siap dah la... budak lain jaki je aku ilang selalu
Quote komkom_2 3-10-2019 08:50 PM
Hah.. Bos aku pun mcm tu.. Manager xde ap.. Exec yg lebih2 siap suruh kje direct lagi.. X yah cuti.. Bile mintak kelonggaran hari ahad bole die nk request tukar rest day hari biasa.. Bodo ke ap.. Production stop hari ahad.. Siap raya suh kje.. Padahal sebelum die masuk exec lama bagi je cuti bagai.. Pandai2 la arrange kje.. Ni lagi die suruh kje smpi sudah.. Die sedap la kje 5 ari...
Quote julielapadite 3-10-2019 09:05 PM
armin replied at 3-10-2019 05:30 PM
Patut berterima kasih kepada makhluk ghaib sbb tak payah stayback kerja lambat2

good idea! mana nak cari bomoh untuk parking hantu raya kat office?

Lihat semua komen(90)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.127277s Gzip On
To Top