Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Penulis Novel Bengang Karya Diciplak Sampai Diulang Cetak

3-10-2019 12:06 PM Komen: 22
Siapa yang tidak berasa marah dan kecewa apabila hasil karya novelnya diciplak sesuka hati, malah sampai diulang cetak kali kedua. 

Itulah yang dikongsikan oleh penulis novel cinta Anna Lee selepas novelnya diciplak seorang lagi penulis yang tidak bertanggungjawab. 

Kredit foto: Twitter

Katanya menerusi satu perkongsian di Twitter, dia sudah mengambil tindakan undang-undang terhadap 'penjenayah' tersebut yang merupakan pemilik Rackread Press, Cyda Yusoff. 

Selepas penulis itu rompak tulisan saya dan penerbit jual sehingga cetakan kedua dan laris di ESentral, dia hanya buat permohonan maaf macam itu saja?  katanya. 


Apa hukuman penulis itu dapat? Mana pergi hasil jualan? Masuk perut masing-masing? Dah ciplak buka saya sewenang-wenangnya lepas itu enjoy dengan hasil jualan? katanya lagi yang mendedahkan novel Hello miliknya ditiru bulat-bulat oleh penulis berkenaan. 

Katanya lagi, surat saman sudah dihantar kepada penerbit berkenaan, namun ia dikirim semula kepada nya kerana alamat tidak tepat. 

Anna turut menunjukkan bukti bergambar antara ayat-ayat yang disalin sama seperti novelnya. 

Apa pula pendapat anda? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 22
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote sayawifenikmie 6-10-2019 02:57 PM

.... boleh saman .. plagiat.

saya pun tak baca novel melayu ... tak syiok ....
maksud saya novel melayu moden ....
novel dulu2 saya suka baca .. spt Hayati -- Jangan ambil nyawa ku ... Tenggelamnya kapal Van De wick ...

Lain-lain Komen

Quote DayangKirana 3-10-2019 12:31 PM
"Aku hanya ikut orang lain. Uruskan itu dan ini hanya ikut orang"


Novel dengan ayat2 sampah macam ni pun boleh diciplak? Malah boleh diulang cetak??

Rosak..
Quote Artemesiaa 3-10-2019 12:35 PM
Macam2 cara mencuri ada sekarang ni karya orang lain pun ada yang sanggup curi demi nak dapatkan duit cara mudah
Quote prettyuglybabe 3-10-2019 12:40 PM
berapa banyak aku aku aku dalam satu page
idea sepesen sangat novel bbnu..
Quote Kurex 3-10-2019 12:42 PM
Hauknya isi kandungan novel kau.. Dulu, kurex rajin beli novel, tak kisah la cinta ke apa.. Suka baca isi kandungan, jalan penceritaan, watak perwatakan..
Quote plasterhati 3-10-2019 12:47 PM
Novel zmn skrg bkn mcm zmn dulu..teruk bahasa, takde input. Kisah khayalan takde pengajaran, lps tu siap blh buat adaptasi drama. Elok lah tu..sesuai dgn bbnu yg bahasa mcm alien dan pemalas
Quote harizs 3-10-2019 12:53 PM
Produk sos tiram Adabi pun ada yg versi ciplak....masih dijual merata2 pasaraya besar sbb susah ambil tindakan undang2
Quote pearl.silver 3-10-2019 12:58 PM
harizs replied at 3-10-2019 12:53 PM
Produk sos tiram Adabi pun ada yg versi ciplak....masih dijual merata2 pasaraya besar sbb susah ambi ...

Sos tiram tu dah dapat kebenaran asal dari adabi
Sebab tu xleh ambil tindakan bila adabi tersedar kesilapannya.
Bukannye nona buat senyap2 tanpa kebenaran
Quote zarul427 3-10-2019 01:13 PM


produk sampah jugak ni
Quote ell768 3-10-2019 01:15 PM
buku sampah mcm ni pon ada org nak tiru ke?
Quote bungalavender19 3-10-2019 01:31 PM
Penulis bengang lah tu.. penat2 tulis, then Ada org ciplak.. lpas tu novel yg ciplak lg laris Dr novel asal..
Quote RatuDunia94 3-10-2019 02:11 PM
Drpd baca novel2 berangan ni baik layan blueeee
Quote iloveselangor 3-10-2019 02:13 PM
Tak minat baca novel Melayu.....sampah.

Kalau bagi Kat aku memang tong sampah jawab nye
Quote whadda 3-10-2019 04:30 PM
nape ayat novel kau macam ayat budak darjah 6 karang ayat
Quote white_musk 3-10-2019 04:37 PM
Amsterdam?

mesti nak negara orang putih kan
Quote Kurex 3-10-2019 04:48 PM
RatuDunia94 replied at 3-10-2019 02:11 PM
Drpd baca novel2 berangan ni baik layan blueeee


Dah lama tak tengok topher dimaggio beraksi
Quote nusaraya 3-10-2019 07:51 PM
Sampah ciplak sampah...dan hasil ciplakan sampah ternyata laku keras dibeli oleh umah.... Maka kini kita paham quality umah negara saat ini....
Quote azman124 4-10-2019 09:35 AM
Saja je nak buat isu sebab nak promote buku dia, sampah lah sampah
Quote LadyCarefree 4-10-2019 09:43 AM
plasterhati replied at 3-10-2019 11:47 AM
Novel zmn skrg bkn mcm zmn dulu..teruk bahasa, takde input. Kisah khayalan takde pengajaran, lps tu  ...

Chicklit kononnya. Bahasa pasar, bahasa rempit, bahasa rojak, bahasa wicet semua pun ada. Tajuk pun sampah. Cerita memang kebanyakkannya mengarut. Tp dah sesetengah melayu suka benda macam tu. Sejenis melayu yang taksub dengan drama2 sampah kat tv.  Sbb life mereka pathetic hanya mampu living vicariously thru the watak2 heroine drama.
Quote LadyCarefree 4-10-2019 09:44 AM
RatuDunia94 replied at 3-10-2019 01:11 PM
Drpd baca novel2 berangan ni baik layan blueeee

Kehkehkeh khenzsss boleh gak jamu mata eh?

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.109175s Gzip On
To Top