Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Isu Hina Sultan Selangor, Nga Kor Ming Dakwa Dirinya Mangsa Berita Palsu

Tukang Tulis|3-10-2019 10:53 AM Komen: 29
Nga Kor Ming menafikan beliau mengeluarkan kenyataan menghina Sultan Selangor. Kredit foto: Facebook
Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Nga Kor Ming yang dikaitkan dengan kenyataan berunsur menghina Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, tampil menjelaskan bahawa beliau menjadi mangsa akibat berita palsu yang disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Memetik kenyataan dalam laman Facebook beliau, tuduhan bahawa beliau dan DAP berbuat demikian adalah tidak berasas dan merupakan fitnah yang jahat.

Kor Ming menyatakan, status Facebook terbabit dimuat naik oleh pihak ketiga iaitu laman bernama 'Yu Xi Wan Yak'.

"Setelah carian dibuat atas talian, kini telah didapati terdapat sekurang-kurangnya dua 'mirror page' yang sama bergelar kononnya 'Nga Kor Ming Super fans page'. Adalah jelas kandungan page-page palsu tersebut telah wujud sejak November 2018 dan Ogos 2019. 

"Terbukti kini terdapat konspirasi politik jahat yang cuba mencemar nama baik saya mahupun parti DAP sehingga sanggup membuat fitnah kononnya saya cuba bangkit perasaan tidak puas hati terhadap DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Selangor," jelasnya.

Laman Nga Kor Ming Super Fans Page. Kredit foto: Facebook
Beliau mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung kenyataan kontroversi yang disiarkan dalam laman Facebook 'Nga Kor Ming Super Fans Page' itu.

Difahamkan, kenyataan dalam laman Facebook berkenaan merujuk kepada isu penggunaan bahasa Mandarin pada papan tanda nama jalan di Selangor.

Utusan Online pada 3 Oktober melaporkan, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan membuka kertas siasatan terhadap pemilik akaun Facebook tersebut.

Kenyataan Datuk Seri Najib Razak. Kredit foto: Facebook
Berikutan isu tersebut, Kor Ming yang juga Pengerusi DAP Perak telah mengarahkan Setiausaha Sulitnya, Tan Tiong Yih membuat laporan polis dan mengemukakan bukti-bukti berkaitan di Ipoh.

"Satu laporan juga akan dibuat kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). Tindakan undang-undang yang wajar juga akan diambil," katanya.

Siasatan telus mesti dilakukan agar pihak yang menghina Sultan Selangor tidak terlepas daripada dikenakan tindakan undang-undang. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
2
Bosan
0
Komen: 29
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Ina8895 6-10-2019 09:00 PM
Buduh la kau ni komeng

Lain-lain Komen

Quote Kurex 3-10-2019 11:05 AM
Kecut telo kulop ni
Quote Buritan 3-10-2019 11:08 AM
Kurex replied at 3-10-2019 11:05 AM
Kecut telo kulop ni

Ade ke pun telo.. aku rase kucing lg beso telo
Quote fliphair8 3-10-2019 11:17 AM
pepuak ni memang nak kena main gertak polis jek kan, mmg takde etika bercakap and of coz dlm diri menebal rasa dia lagi superior now since memegang kuasa, so cakap main sukati...tobat hakak nyesal ngundi PH....haaaa, tak yah nak kecam hakak....keluar mulut buaya masuk mulut naga...
Quote R2D2 3-10-2019 11:35 AM
Alasan standards
Akaun palsu
Akaun kena godam

Tak perlu pun ckp apa2, SKMM/PDRM tahu lah kerja dia org mcm mana nk trace
Quote hussaini4675 3-10-2019 12:06 PM
Dulu pun dia pernah guna alasan sama. Kes hina bagi sedekah masa raya.
Quote Ina8895 3-10-2019 12:56 PM
Orang dh buat report polis baru kata fitnah. Kalau tk dia yg betul  .
Quote MadameOnion 3-10-2019 03:40 PM
berkuasa betoi deme sekarang ni
Quote HannahMontana 3-10-2019 04:11 PM
fliphair8 replied at 3-10-2019 11:17 AM
pepuak ni memang nak kena main gertak polis jek kan, mmg takde etika bercakap and of coz dlm diri me ...

Ohhhhhhhhhhhhhhh ko pun telah mengotor kan tangan dengan mengundi PH ke ? Persis burung cabut ekor ,ekor sendiri terpali tahi sendiri ,sendiri sedih sendiri kesal muahahahhahahahahahahaha

Aku dgn ini mengumumkan ko bodoh sebenarnya.

Bodoh? mari rai kan nya muahahhahhahahhaahha
Quote HannahMontana 3-10-2019 04:14 PM
Cina dalam Malaysia bukan nya berani sgt.


Ini lah sikap cina.

ngor bengong masa jadi speaker sgt xadil...sejauh mana perbincangan dalam parlimen boleh membincangkan hal-hal dan usul-usul dari rakyat.

Aku benci  bapak kemerdekaan ,pundek semoga mati dihimpit kubur.Sepatutnya cina dna hindu dioberi PR saja bukannya warganegara Malaysia.
aku xkan ampunkan dosa abdul rahman.

biar ko ke neraka.
Quote damian_lee 3-10-2019 04:15 PM
Told ya
Mesti dia twist punya laaaa


Hahahaha
Quote dizekni 3-10-2019 04:15 PM
Kalo tak menipu bukan BELIAU la
Quote dizekni 3-10-2019 04:19 PM
HannahMontana replied at 3-10-2019 04:14 PM
Cina dalam Malaysia bukan nya berani sgt.

Pada aku niat arwah Tunku sangat baik, seiring tahap perikemanusiaan
dan budibicara Melayu yang sangat tinggi

cuma implimentasi selepas itu kurang tegas

terutama isu sekolah dan dasar bahasa serta budaya kebangsaan

harap2 lepas sepenggal ni, ia jadi keutamaan kerajaan
Quote truememe 3-10-2019 04:24 PM
Lepas polis siasat,nak ke AG dakwa..khalid samad yg pernah hina sultan tu pun pihak pendakwa gugurkan kes.tu yg diorang makin lama makin berani tu
Quote HannahMontana 3-10-2019 04:25 PM
dizekni replied at 3-10-2019 04:19 PM
Pada aku niat arwah Tunku sangat baik, seiring tahap perikemanusiaan
dan budibicara Melayu yang s ...

Kita kena layan orang luar mcm hamba.

Aku xkira, walaupun sekarang  kita metsi tegas dan layan mrk mcm hamba,hapuskan skeolah  bangsa cina hindu tu semua, hidup cara Tanah Melayu atau berambus keluar.

Simple saja,mau dgn tak buat sahaja.

Sesimple mrk memperlekehkan apa2 sahaja kita nak buat ,belajar Jawi xnak,pukul Bomba Melayu....yg itu yg ini,signboard nak dlm bhs cina ...

So what?

dah,cukup .

Berambus.

Sekarang !
Quote fliphair8 3-10-2019 04:25 PM
HannahMontana replied at 3-10-2019 04:11 PM
Ohhhhhhhhhhhhhhh ko pun telah mengotor kan tangan dengan mengundi PH ke ? Persis burung cabut ekor ...

Amboi sedap ngate ye...tak bertapis terus kak nah yer
Quote hitam_manis 3-10-2019 04:25 PM
Menggelupur
Quote sudahlah 3-10-2019 04:26 PM
kalau terlepas jugak ni tak tau la aku . makin melampau
Quote Modngengade 3-10-2019 04:26 PM
fliphair8 replied at 3-10-2019 11:17 AM
pepuak ni memang nak kena main gertak polis jek kan, mmg takde etika bercakap and of coz dlm diri me ...

adakah sister salah seorang yg berpusu2 ke Istana Negara tempohari sempena merayakan kemenangan PH?  Jika iya akak CASH kan saja sambil tersenyum sinis
Quote iloveselangor 3-10-2019 04:29 PM
Ye lah...Suku kaum Sultan tu Mana Ada Sambutan Macam Happy Mid- autumn Day tu. Happy Durian Day pun takda

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.238045s Gzip On
To Top