Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Tetap Status Ibu" - Lelaki Transgender Gagal Daftar Sebagai Bapa Anaknya

27-9-2019 05:00 PM Komen: 29
Wanita ini sudah menukar jantinanya kepada lelaki namun kini terpaksa menerima hakikat dia tetap digelar 'ibu' kepada anaknya selepas Mahkamah Tinggi memutuskan status itu.

Mahkamah turut menyatakan status tersebut 'tiada kaitan dengan jantina semata-mata', petik The Guardian.

Sebelum itu, Freddy McConnell, 32 memfailkan prosiding mahkmah untuk didaftarkan sebagai bapa kepada anaknya.


Dia melahirkan anaknya secara normal meskipun hidup sebagai seorang 'lelaki' sejak beberapa tahun. 

Wujud perbezaan besar antara jantina seseorang dan statusnya sebagai ibu atau bapa.

Walaupun status ibu dikaitkan dengan perempuan, ia juga status diberikan kepada seseorang yang melalui proses fizikal dan biologi dalam kehamilan seterusnya bersalin.

Kini dari segi perubatan dan perundangan, memang seorang individu yang diiktiraf dari segi undang-undang sebagai lelaki boleh melahirkan anak (disebabkan biologi badannya).

Kredit foto: news.au

Namun, walaupun jantinanya dikategorikan lelaki, statusnya sebagai ibu bapa bergantung kepada peranannya secara biologi dalam melahirkan anak itu, iaitu sebagai ibu," begitulah keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan itu. 

McConnell mula menjadi lelaki selepas mengambil rawatan hormon pada 2013 namun tidak membuang rahimnya. Dia hamil pada 2017 selepas menerima penderma sperma. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 29
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Fly_over 29-9-2019 10:18 PM
Eric.n9 replied at 27-9-2019 09:10 PM
Extra tenaga... pasal tu diaorg amik...
Klu dulu2, jerman timur dan soviet, kebnykn atlit perempu ...

kalau tlebih jd kes doping ke?

Lain-lain Komen

Quote kenari2101 27-9-2019 05:04 PM
ko nak jadi jantan, lepas tu nak mengandung pulak,
ko nak jd apa sebenarnya?
Quote potsshine 27-9-2019 05:07 PM
kecelaruan minda...kecian...tamak sgt gini la jadinya...menjolok dia nak...dijolok pon dia nak...haissshhhh
Quote cclina2 27-9-2019 05:25 PM
Hormon  Testosterone ni lah penyebab nya..sapa lah yang cipta..agenda  illuminati ni..nak lawan hukum tuhan..kalau tgk kat you tube  , ramai perempuan jadi lelaki ambil Testosterone ni.
Quote VioletsAre_Blue 27-9-2019 05:54 PM
Golongan mcm ni main sukan mesti nak masuk ketegori wanita, tak berani pulak nak bersaing dgn jantan walaupun mengaku jantan
Quote sarah82 27-9-2019 06:28 PM
Nanti ada meroyan lagi puak2 LGBT kat sana.
Quote ikanmasin 27-9-2019 06:55 PM
berkeras nak tukar status tu padahal hakikatnya
ko ada rahim,ko dah beranak itulah kenangan ko
di masa tua kalau nyesal esok2 lah..kalau lah
Quote arm_band 27-9-2019 07:09 PM
kahkahhhh.... kekallah bercelaru sampai ke akhir hayat
Quote hiswife 27-9-2019 08:24 PM
Dia ada pasangan perempuan x?
Quote mialunar 27-9-2019 08:36 PM
Buatnya esok baby besar ade penyakit ... perlukan bantuan ibu .. cek2 tengok x de ibu..ade bapa jer...klo dapat tukar status la ...mati baby
Quote Eric.n9 27-9-2019 09:10 PM
cclina2 replied at 27-9-2019 05:25 PM
Hormon  Testosterone ni lah penyebab nya..sapa lah yang cipta..agenda  illuminati ni..nak lawan huku ...

Extra tenaga... pasal tu diaorg amik...
Klu dulu2, jerman timur dan soviet, kebnykn atlit perempuan diaorg mmg kena amik testoserone ni.
Skrg pn masih ramai yg amik... tp ada limit la.
Pasal ada testing utk test berapa hormon testoserone dlm badan.
Mcm ada satu atlit lumba lari afrika selatan(lupa nama dia) setiap kali ada game, dia mmg wajib buat test
Quote Orix 27-9-2019 09:14 PM
somehow i amazed btul dgan org2 yg berjaya menemukan hormon2 ni semua.... mmg sebijik cm laki
Quote MissCarcosa9753 27-9-2019 09:19 PM
Hensmmmmlah
Quote tipuware 28-9-2019 10:22 AM
Perbezaan ketara perempuan and lelaki adalah sama ada ko dilahirkan dgn rahim atau tidak. Bird ko tu potong ke ganti lain ke.. Takde bird, buat pasa g bird ke.. Selagi ko takde rahim, ko ttp jantan.. Dan vise versa
Quote mejaputih 28-9-2019 10:30 AM
Ads ke org yg penah buat pembedahan memasukkan rahim ke dalam bdnnya (asalnya lelaki nk jd pompuan).
Quote aechae 28-9-2019 10:33 AM
mejaputih replied at 28-9-2019 10:30 AM
Ads ke org yg penah buat pembedahan memasukkan rahim ke dalam bdnnya (asalnya lelaki nk jd pompuan).

Boleh ke? Allah  cipta organ sume dlm bdn kita dh ckup cantek n sempurna dh... ingat lego ke bleh nk pasang buka..kuis sket usus nk park rahim ctu?
Quote mejaputih 28-9-2019 10:45 AM
aechae replied at 28-9-2019 10:33 AM
Boleh ke? Allah  cipta organ sume dlm bdn kita dh ckup cantek n sempurna dh... ingat lego ke bleh  ...

Itu la kot2 ada lgbt yg claim dorg ada rahim (kot in future sajat claim ada rahim)...so setakat gebang la kan if dorg claim that way..sajat penah claim dia ada period..tp dh dikecam netizen sbb gebang semata..
Quote cclina2 28-9-2019 10:50 AM
Eric.n9 replied at 27-9-2019 01:10 PM
Extra tenaga... pasal tu diaorg amik...
Klu dulu2, jerman timur dan soviet, kebnykn atlit perempu ...

Scary la ..even male to female punya hormon pon pondan2 ambil tu sungguh menyeramkan..jauhkan lah anak2 kita dari semua tu.
Quote cclina2 28-9-2019 10:53 AM
Orix replied at 27-9-2019 01:14 PM
somehow i amazed btul dgan org2 yg berjaya menemukan hormon2 ni semua.... mmg sebijik cm laki

Kannnn siap berjanggut bermisai..even suara pon bertukar kasar..tapi male to female punya hormon belum jumpa lagi sampai boleh tukar suara..sebab tu maknyah suara tetap garau x macm perempuan..hahahah kena kepit suara gitu
Quote RatuDunia94 28-9-2019 11:08 AM
Kira shehe x pecah lobang gak eh jd jantan..

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.295520s Gzip On
To Top