Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Sejak Bila Pula Nasi Lemak Berasal Dari Myanmar?

Oleh: Tukang Tulis|27-9-2019 10:45 AM Komen: 48
96 Cafe di Yangon, Myanmar mendakwa nasi lemak adalah hidangan kebangsaan negara itu.
Kredit foto: Facebook, Wikipedia & Myanmore

Sebuah restoran di Myanmar seolah-olah cuba mencetuskan kontroversi apabila mendakwa nasi lemak dianggap sebagai hidangan kebangsaan di negara itu.

Dakwaan itu dibuat dalam iklan nasi lemak yang dijual oleh 96 Cafe di Yangon, Myanmar yang tular dalam media sosial, baru-baru ini.


Nasi lemak ayam goreng di 96 Cafe.
Kredit foto: Myanmore

Merujuk kepada keterangan dalam iklan tersebut, restoran berkenaan mendakwa nasi lemak sebagai "hidangan nasi harum etnik Shan yang dimasak bersama santan dan daun pandan."

"Ia biasa ditemukan di 96 Cafe, di mana ia dianggap sebagai hidangan kebangsaan. Ia juga popular di negara-negara jiran seperti Singapura, Malaysia dan Thailand," papar iklan itu.

Berdasarkan maklumat dalam portal Myanmore, 96 Cafe menyediakan menu yang berasal dari Malaysia dan Singapura.


Maklumat tentang 96 Cafe
Kredit foto: Myanmore

Walau bagaimanapun, satu artikel di Wikipedia menyatakan bahawa nasi lemak merupakan makanan tradisi orang Melayu di Malaysia.

Malah, orientalis Inggeris, Sir Richard O. Winstedt pernah menulis tentang nasi lemak di Tanah Melayu dalam bukunya yang bertajuk 'The Circumstances of Malay Life" pada 1909.


Asal-usul nasi lemak
Kredit foto: Wikipedia

Apa pula kata netizen di Malaysia? Sudah tentu mereka mempersoalkan kesahihan dakwaan yang dibuat 96 Cafe itu.


Reaksi netizen Malaysia
Kredit foto: Facebook

Jika pemilik 96 Cafe masih bertegas ingin mempertahankan dakwaannya, dia bakal terjebak dalam kancah perebutan antara Malaysia dan Singapura yang menganggap nasi lemak adalah hidangan kebangsaan masing-masing. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
4
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 48
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Ina8895 6-10-2019 09:05 PM
Mengarut la myanmar

Lain-lain Komen

Quote Boomibulat 27-9-2019 11:02 AM
Claim Rohingya mmg asal myanmar ade gak faedah..
Quote insulin 27-9-2019 11:31 AM
Rasanya makanan yang berasaskan kucing je yang sememangnya berasal dari Vietnam...
Quote kucingitam 27-9-2019 11:35 AM
ni nak cari gaduh dgn indon ke ni?
Quote ais_kosong 27-9-2019 11:44 AM
insulin replied at 27-9-2019 11:31 AM
Rasanya makanan yang berasaskan kucing je yang sememangnya berasal dari Vietnam...

Hat ni betui. Nak boh makanan kebangsaan pun xpa
Quote Cpkay 27-9-2019 11:57 AM
insulin replied at 27-9-2019 11:31 AM
Rasanya makanan yang berasaskan kucing je yang sememangnya berasal dari Vietnam...

dont forget . anjing juga ya..
yuksss
Quote chicozinn 27-9-2019 12:15 PM
Boomibulat replied at 27-9-2019 11:02 AM
Claim Rohingya mmg asal myanmar ade gak faedah..

hat yang ni depa taknak claim lak..hmmmmm
Quote Boomibulat 27-9-2019 12:19 PM
insulin replied at 27-9-2019 11:31 AM
Rasanya makanan yang berasaskan kucing je yang sememangnya berasal dari Vietnam...


Yg claim bkn vietnam..tp myanmar
Quote pokaibanktokyo 27-9-2019 12:30 PM
Sejak ayam myanmar pulang dari malaysia
Quote Artemesiaa 27-9-2019 12:34 PM
Belajar masak resepinya dari Malaysia gigih nak claim dari sana memalukan
Quote LadyCarefree 27-9-2019 12:51 PM
Wiki tu sesiapa pun boleh edit. Bukannya fakta mati
Quote pakderis 27-9-2019 01:21 PM
udah ngelaim nasi lemak pulak
Quote crazybeach 27-9-2019 01:28 PM
national dish myanmar jadah nya. guna term nasi lemak pun dalam bahasa melayu
Quote dramaking007 27-9-2019 01:57 PM
insulin: Rasanya makanan yang berasaskan kucing je yang sememangnya berasal dari Vietnam...


hahahah..khaaaaan.   {:thief
Quote Perawankota 27-9-2019 02:18 PM
Apa2 lah korg oit.. Semua nak claim
Quote papadomku 27-9-2019 02:34 PM
omg. Semua la nak claim nasik lemak makanan berasa dari negara deyols
Quote Meiizu 27-9-2019 02:43 PM
singapore,  indonesia..taknak join marah sekali?
Quote Ina8895 27-9-2019 03:43 PM
Myanmar busuk
Quote Pink_Purple 27-9-2019 04:36 PM
mynmar dah belajar dari indon..semua claim dia punya
Quote duri_durians 27-9-2019 04:55 PM
lantak korang lah nak claim.. aku nak makan je

Lihat semua komen(48)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.191262s Gzip On
To Top