Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

'Bini Stainless Steel, Nak Cuba' - Ini Jawapan Ustaz Zakuan Faiz Atas Kecaman Isu Tidur Tepi Jalan

23-9-2019 10:16 AM Komen: 55
Susulan isu panas dan kecaman hebat netizen atas tips melancong murah 'Survival Family' yang dikongsikan oleh seorang lelaki di media social, beliau kini mengeluarkan kenyataan kedua dan panjang lebar untuk menjernihkan tohmahan yang dilemparkan padanya.


Kredit foto: Carian Google

Kredit foto: Carian Google


Sebelum ini, lelaki Malaysia itu Ustaz Zakuan Faiz seorang ahli perniagaan di luar negara, dikritik hebat berikutan tips melancong murahnya dikatakan tidak munasabah dan membebankan keluarga. 


Kredit foto: Facebook

Kredit foto: Facebook


Ini berikutan kenyataan asalnya yang memberitahu pernah mengajak isteri dan bayi berusia dua bulan tidur di tepi jalan untuk menjimatkan kos hotel, berjalan kaki 5 Km di tengah hujan lebat dan tidur di hotel sekali sekala hanya untuk mencuci dan mengambil makanan. 


Terdapat juga khabar angin mengatakan beliau sanggup meninggalkan beberapa orang anak kecil untuk dijaga orang lain ketika mengembara bersama isteri dan bayinya. Semuanya untuk berjimat cermat. 

Dikatakan juga beliau telah mengembara ke lebih 50 negara manakala bayi dan isterinya sudah melawat lebih 22 negara.


Kredit foto: Cari
Kredit foto: Cari


Antara kecaman yang diterima beliau di Facebook dan Forum Cari termasuklah kenyataan mengatakan beliau penunggang agama dan berlagak Ibnu Battuta sedangkan hidup terpisah daripada kenyataan.


Kredit foto: Siakap Keli, FB Zakuan
Kredit foto: Siakap Keli, FB Zakuan

Kredit foto: Siakap Keli, FB Zakuan
Kredit foto: Siakap Keli, FB Zakuan


Menggelar netizen sebagai haters, Ustaz Zakuan kini menjawab tohmahan tersebut menerusi kenyataan kepada portal Siakap Keli.

Antara jawapan tersebut termasuklah;

1. Berkenaan tidur di tepi jalan dengan isteri dan bayi; Ustaz Zakuan menerangkan isterinya yang teringin untuk mendapat pengalaman sebegitu selepas dihalau polis kerana tidur di lantai airport.

2. Berkenaan bayi 2 bulan, Ustaz Zakuan berkata semua kelengkapan bayi dibawa bersama kerana sudah berpengalaman mengembara ke lebih 50 negara di mana 22 negara membawa bayi bersama.

3. Berkenaan tapau makanan hotel, Ustaz akuan berkata hanya lebihan dan sisa yang diambil seperti Nutella dan sebagainya, jadi tidak dikira mencuri.

4. Berkenaan kecaman kerana melancong tanpa duit, beliau berkata mereka mempunyai persediaan termasuk kad kredit dan pengembaraan ekstrim adalah hanya untuk mencari pengalaman.



Beliau yang mempunyai pengikut tersendiri di Facebook turut mendapat sokongan padu daripada rakan-rakannya menangkis kecaman netizen di ruangan komen.


Kredit foto: Facebook



Walau bagaimanapun ramai yang mengatakan penjelasan-penjelasan terbaru Ustaz Zakuan ini satu putar belit kerana bertentangan dengan kenyataan asalnya. Mereka berpendapat kaki travel perlu bertanggungjawab terhadap diri sendiri tetapi turut menjaga kebajikan anak dan isteri ketika melancong ke luar negara. 


Apa pula pendapat anda?- CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 55
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote noradaniez 5-10-2019 12:42 PM
Dah tutup fb ye kome, tau pulak takut. Bukan ramai ke pemuja ustaz baghal ni??

Lain-lain Komen

Quote riyadhK 23-9-2019 10:24 AM
Pergi 50 negara. Tu lah motip ko kan nk braggggggg sampai abg jamil mampos.
Quote sonatalady 23-9-2019 10:45 AM
Guna isteri sbg alasan.semua ayat kami...
Kau ketua keluarga kan....x pk family punya perasaan ke?
Kalau mampu..buat cara mampu.
Yg nak sangat jalan ala2 x mampu dah kenapa?
Kesian anak bini..tp tu lah bak kata dia..isteri x kisah pn.netizen yg over katanya.
Quote batmana 23-9-2019 10:46 AM
org kesiankn baby tu la
ko nk tido tepi jln ke apa, lantakla , org tk kisah
ni baby lak ko heret cmtu

bangang tul
Quote helicornia 23-9-2019 10:47 AM
kau post pjg2 bagi alasan last2 kena cerca gak haha
Quote saviour_09 23-9-2019 10:52 AM
aku kalo takde duit utk spend bagi anak bini makan minum tido dgn selesa, rela duduk rumah je

sorry la tak terikut ostat ni sis

Quote haryatie 23-9-2019 10:54 AM
kesian baby
bini da tentu la cinta mati kat laki tido tepi jalan pun xpe
nasib baik bukan laki aku
duit x byk tp nak melancung jugak mcm org ada2
Quote palmolive 23-9-2019 11:01 AM
lain kali tak yah share..memang kena kecam.
kalo nak share gak tulis buku..
lambat sikit kena kecam or tak kena langsung..
pasal kit abukan dalam lingkungan masyarakat membaca..
kalo membaca tajuk tu ada la..hehehe
Quote julielapadite 23-9-2019 11:06 AM
best ke melancong tp badan tak cukup rehat? last dapat bawa balik gambar boleh la, experience nan hado sbb badan penat, hati panas, tp gigih juga la kan tunjuk all the good sides on medsoc. yang penting aku dah pegi 50 countries, ko hado. yihhh
Quote Minami2013 23-9-2019 11:44 AM
Tak sanggup i... kalau umur muda2 belasan tahun i ok lagi nak buat cam tu.
Quote RatuDunia94 23-9-2019 11:55 AM
Sebenarnya kalau heols nk tidur kat gunung berapi pon xde org kisah.. asalkan x upload kat sos med. So hadap je lah kecaman..
Quote msdummy.2018 23-9-2019 12:21 PM
RatuDunia94 replied at 23-9-2019 11:55 AM
Sebenarnya kalau heols nk tidur kat gunung berapi pon xde org kisah.. asalkan x upload kat sos med.  ...

btol..pas tuh dh upload sibuk nk explain bila org kecam...1st of all..kalo nk upload..sila sertakan cerita yg lengkap..so org xbercakp..diri sendiri mengundang fitnah, pas tuh nk salahkan org lain...org mcm nie xberdosakah? alim sgt ker (sebab mengundang fitnah)
Quote dubuk 23-9-2019 12:51 PM
asal lepas...                 
Quote NazRysha 23-9-2019 12:56 PM
eee mesti kepam busuk poen dua2 ni kan
Quote inspiro92 23-9-2019 01:27 PM
ok ini lebih kepada inginkan perhatian. full stop.!
Quote ikanmasin 23-9-2019 01:39 PM
RatuDunia94 replied at 23-9-2019 11:55 AM
Sebenarnya kalau heols nk tidur kat gunung berapi pon xde org kisah.. asalkan x upload kat sos med.  ...

kan tp sbb dia nak menunjuk kat org..konon2 dia hebat buat gitu..
kalau suami yg baik dia akan bg keselesaan buat istri dan anak2 dia..
dia tak akan sesekali biarkan istri dan anak kecik mcm tu tidur tepi
jln.dah mmg nak ronda negara org kan..pastu terima jer lah kencaman
org .ni putar belit kata istri yg nak cuba..dia ingat dia bangga cerita kat
org konon kisah dia tp silap kan.tuhan nak tunjuk kejap jer perangai mcm
ni.yg pengikut2 tu mmg ttp mata sokong jer tindakan dia ni..geram akk
Quote Sang_Pencinta 23-9-2019 01:53 PM


ini orang yang sama ke?
Quote keds 23-9-2019 02:31 PM
Layak ke dipanggip ustaz? Itu je Aku nak tanya.
Quote Victorioussss 23-9-2019 03:23 PM
Bukan sebab miskin kalu miskin taklah sampai ke 40 lebih negara

Pergh riak dia

Memula cakap tido tepi jalan minum drink fountain

Skg nak bersihkan imej ckp le tido kat airport matsaleh pn tido situ

Sohai v2 indeed
Quote manehnya 23-9-2019 04:01 PM
plis la, aku kalu tgk hotel yg kena share bathroom pun aku dah turn off, x nak amik bilik camtu, takdalah alim mana, tp larat la nk tutup muka 24hrs, x busuk ke baju yg hang pakai tu?

maigod, klu dh travel badan msti busuk masam kot..

baju tu la tidoq, bj tulah pakai tuk semayang? eh tah lee x paham aku,

rasanya bajau laut lg bagus dari si acah2 setaz nih..

nk cakap 1 je, anak bini tu terdedah risiko kena culik, kena rape ke x pikir kew?

Lihat semua komen(55)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.137346s Gzip On
To Top