Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Sekolah Terpaksa Buang Jam Berjarum Sebab Pelajar Tak Reti Baca

17-9-2019 10:42 AM|Oleh: kalel| Komen: 25

Dengan teknologi masa kini yang semakin canggih, ramai generasi mudah mendapatkan maklumat yang hanya dihujung jari. Malangnya, generasi kini semakin melupakan kepayahan generasi masa lalu.



Sebuah sekolah di Amerika Syarikat dilaporkan terpaksa menukarkan kesemua jam jenis analog kepada jam digital kerana pelajarnya tidak mampu untuk membaca waktu, lapor Elite Readers.


Menurut pentadbir Association of School and College Leaders (ASCL), Malcolm Trobe, masalah ini dihadapi pelajar di sana kerana mereka lebih mudah untuk membaca nombor digital berbanding kaedah tradisional.


"Generasi masa kini tidak pandai untuk membaca jam tradisional. Mereka lebih senang melihat jam digital yang ada pada telefon bimbit dan komputer mereka. Hampir setiap objek di sekeliling mereka kini adalah dalam bentuk digital," katanya.



Menurut kajian, kanak-kanak masa kini menghabiskan purata enam jam sehari di hadapan skrin komputer dan telefon bimbit. Ini menjadi sebab mengapa mereka tidak pandai untuk membaca jam jenis analog atau jam berjarum berbanding jam digital. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 25
Komen

Previous : Ladang Mayat, Sekolah Ahli Forensik

Next       : Kuat Kentut? Ini Pertandingan Yang Lumayan Buat Anda...

Komen Terbaru

Quote clarizsa 22-9-2019 06:35 PM
Bodohnya tak reti baca hahaha
I ajar anak i smpai pandai baca
Caranya hafal sifir lima
So dia boleh kira masa tu

Lain-lain Komen

Quote chinta89 17-9-2019 10:58 AM
mengada2 sgt x reti nk baca sb x nk usaha mmg la x jadi
Quote sarah82 17-9-2019 11:15 AM
Aku x suka jam digital.. Mi band pun sbb aku nak kira step..
Quote Kurex 17-9-2019 11:19 AM
Kurex bersyukur, anak2 buah kurex boleh baca jam jarum
Quote Boomibulat 17-9-2019 11:24 AM
Jarum jam blh bc tp jarum timbang kilo x reti sgt ms sekolah dl..skrg dh pndai
Quote Boomibulat 17-9-2019 11:25 AM
Kurex replied at 17-9-2019 11:19 AM
Kurex bersyukur, anak2 buah kurex boleh baca jam jarum

Ank buah blh bc tentu bapak buah (kurex) pn blh kan..
Quote Catpaw 17-9-2019 11:35 AM
Kenapa pilih tukar tidak kepada ajar budak2 tu guna, omputih sama manjakan anak2 sampai tgk jam puntak reti {:laugh
Quote mamapea 17-9-2019 11:39 AM
aku lbh selesa dgn jam jarum...skali je tgk jam...
kalau jam digital kena tgk bnyk kali
xtau la knp...
Quote mamapea 17-9-2019 11:52 AM
chinta89 replied at 17-9-2019 10:58 AM
mengada2 sgt x reti nk baca sb x nk usaha mmg la x jadi

pakcik aku yg dh umur 50 lbh pun x reti baca jam jarum
Quote Gomea 17-9-2019 12:24 PM
Jam aku dua je jenis digital. Tu pon sport watch. Yg lain semua jenis jarum.
Quote haryatie 17-9-2019 02:06 PM
teruk betull
semakin maju semakin bebal
Quote greantea 17-9-2019 03:31 PM
kalo x reti, ajar la. tu fungsinya sekolah.
anak aku 5 tahun pon aku dah ajar tgk jam berjarum
Quote Artemesiaa 17-9-2019 04:16 PM
Betul tak tahu pihak sekolah seharusnya ajar bukan buang jam ju.  Jika macam tu tindakannya sampai bila pun mereka tak akan pandai.
Quote any42 17-9-2019 04:19 PM
jam jarum lg best. suka kira detik. jam tgn jam dinding jam loceng ttap bli jam jarum wlaupun ad design digital yg lawa. bdk skrng sbb gadget la jd mkin mlas. otak mkin bebal xseiring dgn teknologi mkin mju. nk tau waktu tgk jam analog pun xreti. alahaiiii.
Quote chinta89 17-9-2019 04:22 PM
mamapea replied at 17-9-2019 11:52 AM
pakcik aku yg dh umur 50 lbh pun x reti baca jam jarum

x apelah ur uncle dh tua. ni generasi baru2 lagi, ape perlunya cikgu kena buang jam tu?
Quote Perawankota 17-9-2019 05:57 PM
Melampau Sgt mende mcmni pon x leh baca
Quote Levespa 18-9-2019 11:51 AM
bukan nak ajar student tu baca jam.. bukan payah pun nak ajar.. tau sifir 5 tau laa.. lagipun better jam jarum..kalau jam digital pukul 12.50 masih nampak mcm pukul 12.. so boleh buat leka sikit dengan masa
Quote eyansss 18-9-2019 01:58 PM
mamapea replied at 17-9-2019 11:39 AM
aku lbh selesa dgn jam jarum...skali je tgk jam...
kalau jam digital kena tgk bnyk kali
xtau ...

aku lak bila jam digital akan buat aku diam kejap sambil convert ke jam jarum...
Quote misssakura 18-9-2019 03:17 PM
bengap2 student iols belajar math masih tahu baca jam jarum.
Quote niena90 18-9-2019 03:32 PM
Ni mmg dasar pemalas. Benda boleh belajar. Ni semua nak disuap je

Lihat semua komen(25)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Twitter
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.079474s Gzip On
    To Top