Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Tiada Kawan? Lone Ranger? - Ini Tips Travel Solo Untuk Anda

4-10-2019 12:09 PM|natrahn| Komen: 39


Kredit Foto : Twitter Ashraff Junior

Setiap kali mengajak rakan-rakan untuk melancong bersama, pasti selalu sahaja tidak berkesempatan. Oleh sebab itu, terpaksalah melancong solo ke negara orang. Sebenarnya melancong solo ini ada juga kelebihannya.

Seorang pengguna Twitter, Ashraff ada berkongsi tentang pengalaman dan kelebihan yang dia dapat sepanjang pergi travel seorang diri ke negara orang. Jom kita tengok apa yang bagusnya kalau travel sendiri ni.





Jumpa ramai kawan baru...




Ada ruang untuk berfikir...

Dapat explore tempat mengikut citarasa sendiri...

Melatih kemahiran berbahasa asing...


Pengalaman baru yang kadangkala di luar jangkaan...



Semoga dengan perkongsian ini dapat memberikan sedikit panduan untuk anda semua. Maklum sajalah, lain negara lain budayanya. 

Tempat sendiri pun kita kena berhati-hati inikan pula negara orang. Apa pun, utamakan keselamatan anda. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 39
Komen

Previous : Backpacking Atau Travelling Ada Kelebihan Selain 'Enjoy'?

Next       : "Fuyoo Hebatnya, Mewah Betul!" - KTMB Perkenal Business Class Bersama ETS 2

Komen Terbaru

Quote electricopop 21-10-2019 10:48 AM
Lol tips dari twitter lagi. Well, bende ni subjektif, ikut la mana yang selesa nak buat... Pastu tempat pun kene tgk gak... mana nak g, bukan semua nya selamat sangat.

Lain-lain Komen

Quote Kurex 4-10-2019 12:13 PM
Balik2 tips dari twitter.. Bosannya la haiiii
Quote syadq 4-10-2019 12:15 PM
Tiada duit  
Quote skinny_legend 4-10-2019 12:16 PM
tak beraniii la
Quote Artemesiaa 4-10-2019 12:18 PM
Kalau travel sendiri selalu mudah jer dapat kawan baru nak2 kalau tinggal kat hostel silap2 kawan2 baru tu pun nak ikut sama explore tempat yang nak dikunjungi.
Quote t_hahahaha 4-10-2019 12:29 PM
bujang2 ni pergi la travel solo.tapi keselamatan diri jgn lupe jaga. jangan pegi hutan/tempat terpencil sorang2 sudah la.pastu sila inform relative terdekat kau pegi mane ye dik
Quote natrahn 4-10-2019 01:00 PM
Kurex replied at 4-10-2019 12:13 PM
Balik2 tips dari twitter.. Bosannya la haiiii

lain traveller lain tipsnya @Kurex
Quote sarah82 4-10-2019 01:10 PM
Hahaha.. Aku boleh guna tips ni.
Quote natrahn 4-10-2019 01:15 PM
sarah82 replied at 4-10-2019 01:10 PM
Hahaha.. Aku boleh guna tips ni.

chaiyok2 @sarah82
Quote Skuau 4-10-2019 01:21 PM
aku meme suka travel solo..x pening...boleh ikut sukati aku.
Quote sarah82 4-10-2019 01:22 PM
natrahn replied at 4-10-2019 01:15 PM
chaiyok2 @sarah82

Hahaha.. Tq2
Quote awanysss 4-10-2019 02:19 PM
aku teringin nak travel solo tp takut lak kena culik ke ape.. ye la, harga buah pinggang kan mahal skrg
Quote LostStar 4-10-2019 03:07 PM
nak merasa travel ginih.. merasa la bujang2 ni.. lepas kawen, dapat laki x suka travel.. duduk la ko terperok.. nak travel solo x bg, x selamat kononnya.. nak travel gan kawan2 pon x dibagi sebab duit xdak katanya(waima ada duit sendrik).. ahhh gitchuuuu meratappp la...
Quote RatuDunia94 4-10-2019 03:08 PM
Best.. tp sometime kena ada pair juga utk berbual2..
Quote Sang_Pencinta 4-10-2019 03:13 PM
Selalu juga aku travel solo, memang bagus
Quote natrahn 4-10-2019 03:24 PM
Sang_Pencinta replied at 4-10-2019 03:13 PM
Selalu juga aku travel solo, memang bagus

Saya pun teringin juga...one day insya allah
Quote mujer_in_espejo 4-10-2019 03:26 PM
Ada lagi satu cara bagi mereka yang nak travel, tapi takde kawan ... pastu nak gi travel solo pulak tak berani dan tak konpiden pegi sendiri. Satu cara, kau cari mana2 travel agent yg trusted, kau sign up diri kau join grup tu, maksudnya join grup stranger. Haaa yang macam aku buat. Hahaha.

Aku bertahun-tahun ajak kawan2 gi travel mesti tak jadi. Last2 aku bosan...aku nak travel solo tak berani la pulak. So ikut agent je la.. selamat sikit, dapat kawan baru pun ye. Kumpul pengalaman dulu. Pasni  klu dah konpiden 100% nak jadi solo traveler, dah boleh dah. Kalau nk tunggu kwn.. mereput la kau kat situ. hahahha
Quote Perawankota 4-10-2019 03:32 PM
Aku travel solo x der masalah.. Yg masalahnya nak tido dlm bilik hotel tu sorg2 agak menakutkan... Yerlah, dh byk Sgt citer pasal haunted hotel ni.. Tu yg x sanggup.. Yg lain2 aku on jer sorg2
Quote natrahn 4-10-2019 03:36 PM
Perawankota replied at 4-10-2019 03:32 PM
Aku travel solo x der masalah.. Yg masalahnya nak tido dlm bilik hotel tu sorg2 agak menakutkan... Y ...

ni seram..kang ada pulak orang dodoikan ko nanti kan  huhu
Quote prettyuglybabe 4-10-2019 03:39 PM
mujer_in_espejo replied at 4-10-2019 03:26 PM
Ada lagi satu cara bagi mereka yang nak travel, tapi takde kawan ... pastu nak gi travel solo pulak  ...

boleh bagi agent u guna dulu tak?
i teringin juga nak solo tapi pompuankan..
memang limited sikit la keberanian tu..
takat malaysia ni boleh la nak solo..

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.109581s Gzip On
To Top