Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Jack Ma Pencen Bergaya - Selamat Tinggal Alibaba

natrahn|15-9-2019 11:30 AM Komen: 46

Jack Ma merupakan contoh terbaik bagaimana seseorang yang berasal daripada keluarga miskin mampu membangunkan sebuah empayar besar yang bernilai berbilion ringgit.

Jack Ma pencen daripada Alibaba dengan penuh bergaya. Rancangan untuk bersara telah dirancang sejak 10 tahun yang lalu telah menjadi kenyataan apabila pada 10 September baru-baru ini beliau berundur sebagai pengerusi dan CEO Alibaba.

Katanya kepada The New York Times, beliau merancang untuk berundur dari syarikat itu dan menyifatkan persaraannya sebagai 'permulaan satu era' dan bukannya satu pengakhiran.

Kredit foto: Berita Harian

Ma bersara awal daripada gergasi e-dagang China itu untuk menumpukan masa untuk kerja kebajikan yang memfokus kepada pendidikan sama seperti Bill Gates yang kini fokus sepenuh masa dalam kerja-kerja dermawannya sejak 2008.

Legasi Jack Ma bakal diteruskan oleh Daniel Zhang yang merupakan CEO kepada Alibaba sejak 2015. Daniel Zhang menyasarkan Alibaba untuk menjadi syarikat bernilai $1 trilion pada akhir 2020. 

Kredit Foto : South China Post - Jack Ma bersama CEO Alibaba, Daniel Zhang

Menurut CNN, majlis persaraan Ma disambut meriah di sebuah stadium bersaiz Olimpik di Hangzhou, China, ibu pejabat syarikat itu. Bersempena dengan hari terakhir Jack Ma bersama Alibaba, beliau telah tampil sebagai rockstar. 

Penampilan beliau sebagai rockstar dilihat sebagai pengunduran paling cool dalam sejarah syarikat korporat di mana belum pernah berlaku sebelum-sebelum ini. 

Kredit foto: Twitter Alibaba Group


Ma yang memiliki kekayaan hampir AS$40 bilion (RM170 bilion) adalah lelaki paling kaya di China. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 46
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote natrahn 19-9-2019 04:08 PM
Cpkay replied at 19-9-2019 01:43 PM
sedih pulak denngar dia nyanyi lagu ni..
satu lagu je ke nyanyi ? pakai rocktsar . mana lagu rockn ...

attire rockstar, lagu jiwang

Lain-lain Komen

Quote batmana 15-9-2019 11:34 AM




Quote natrahn 15-9-2019 11:53 AM
Edited by natrahn at 15-9-2019 01:02 PM

sama pulak
Quote Cable 15-9-2019 12:32 PM
jack ma ni bgs....dia x kata aurora tu graviti...dia x tnjuk bongok tp trus jd pandai...x mcm kapir2 bongok dlm forum....tnye graviti asal mane dia jwb graviti kt jupiter lemah...prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrffffffffffffffght
Quote MissVixen 15-9-2019 12:34 PM
Kepala dia besar betul. Haha.
Quote Cable 15-9-2019 12:35 PM
MissVixen replied at 15-9-2019 04:34 AM
Kepala dia besar betul. Haha.

mmg cina bsr kepala...silap bsar jdi bongok cm cina2 bongok dlm forum ni
Quote Keisha-Belle 15-9-2019 12:40 PM
Memang bergaya sakan. Apek rockster
Quote natrahn 15-9-2019 01:03 PM
MissVixen replied at 15-9-2019 12:34 PM
Kepala dia besar betul. Haha.

sabo je la...
Quote Malaysia.Doom 15-9-2019 01:06 PM
Besar betul otak dia...no wonder
Quote natrahn 15-9-2019 01:09 PM
Malaysia.Doom replied at 15-9-2019 01:06 PM
Besar betul otak dia...no wonder

teringat citer Oz...  Red Queen
Quote KIM.K 15-9-2019 01:35 PM
Gitu. Jack Ma punya Bitcoin investment je dekat 37% banding seluruh pelusuk dunia mining kryptocoin ni setiap hari
Bayangkan kekayaan Jack Ma jana kat Bitcoin saja berjuta setiap saat
Quote Kurex 15-9-2019 01:37 PM
Macam muka tajul
Quote Kurex 15-9-2019 01:37 PM
Macam muka tajul
Quote natrahn 15-9-2019 02:05 PM
KIM.K replied at 15-9-2019 01:35 PM
Gitu. Jack Ma punya Bitcoin investment je dekat 37% banding seluruh pelusuk dunia mining kryptocoin  ...

pergh...tido pon duit masuk
Quote diggerr 15-9-2019 02:11 PM
Pencen bergayoooo
Quote Asdan 15-9-2019 02:20 PM

tanya sikit, apa website macam alibaba tapi base malaysia untuk market produk ke oversea ?
Quote natrahn 15-9-2019 02:28 PM
Asdan replied at 15-9-2019 02:20 PM
tanya sikit, apa website macam alibaba tapi base malaysia untuk market produk ke oversea ?

lazada/lelong?
Quote Asdan 15-9-2019 03:10 PM

itu pasaran malaysia
Quote natrahn 15-9-2019 05:02 PM
natrahn replied at 15-9-2019 02:28 PM
lazada/lelong?

ebay ok ...
Quote tukul 15-9-2019 05:21 PM
Perkataan "Alibaba" ni asal dr china ke eh

Lihat semua komen(46)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
1.422096s Gzip On
To Top