Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Berbaris Depan Pagar Sekolah Tunggu Cikgu Basuhkan Muka

12-9-2019 02:55 PM Komen: 11
Sebuah sekolah menengah di pedalaman wilayah Guizhou dikecam hebat kerana peraturan tegas yang tidak membenarkan muridnya mengenakan solekan.

Baru-baru ini, tular video menunjukkan guru sekolah berkenaan berdiri di luar pagar sekolah dengan sehelai kain dan sebaldi air.


Kredit foto: Shanghaiist

Guru terbabit dilihat menyental wajah murid seorang demi seorang bagi menanggalkan solekan sebelum membenarkan mereka masuk ke kawasan sekolah.

Menurut Shanghaiist, jurucakap sekolah pada Rabu mengesahkan insiden itu.

Dia menjelaskan bahawa mereka berasa bertanggungjawab mengggantikan ibu bapa murid untuk mendidik dan mendisiplinkan anak mereka.



Difahamkan, kebanyakan murid sekolah berkenaan 'ditinggalkan' ibu bapa untuk tinggal bersama saudara-mara mereka di kawasan pedalaman itu.

Tambah jurucakap terbabit, ramai murid tidak mengendahkan larangan memakai mekap di sekolah itu.

Berikutan itu, pihak sekolah memutuskan untuk mengambil tindakan drastik dengan menanggalkan sendiri mekap pada wajah murid.

Katanya, pihak sekolah nekad bertindak demikian walaupun disifatkan keterlaluan demi kebaikan murid. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 11
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote sarah82 13-9-2019 08:20 AM
rosevelvet replied at 13-9-2019 08:17 AM
Cikgu i buat dlm kelas. Main raba ngn tgn jer tp blapik ngn kain sekolah la. I nengok jer la sbb x ...

Masa tu sapa yg ABC kena duduk kat bilik pendidikan seni.. Tu yg kena check satu persatu dlm bilik kecik.. Malunyaaa...esk jadi bahan lawak kwn sekelas..

Lain-lain Komen

Quote sarah82 12-9-2019 03:30 PM
Relax la.. Aku pernah berbaris sbb ramai nak balik awal tak mo solat asar lps tu mengaku ABC.. sekali dgn aku yg sah2 ABC kena check.. Hanat betul.. Tapi kisah tahun 1995 dulu.

Kalau jadi skrg aku rasa mesti viral
Quote mawar_mustika 12-9-2019 05:20 PM
rasanye tak salah pun cikgu tu...dah diberitahu tak blh pakai make up ke sekolah sape sruh pakai
Quote Malaysia.Doom 12-9-2019 05:49 PM
Bagus disiplinkan pelajar dengan peraturan.

Quote mangobubble 12-9-2019 08:32 PM
Ok la tu.. setakat lap pakai tuala basah jer... idak la cikgu tu tonyoh kuat2 sampai twrtanggal kulit muka {:run
Quote mangobubble 12-9-2019 08:35 PM
[quote]mangobubble: Ok la tu.. setakat lap pakai tuala basah jer... idak la cikgu tu tonyoh kuat2 sampai tertanggal kulit muka.
Quote barfi 13-9-2019 12:57 AM
Teringat zaman aku sekolah menengah many years back..

Ada budak kelas aku ni suka bersolek pergi sekolah tapi light makeup jek.

Pakai bedak compact, lipstik sikit dan adalah layang blusher sikit kadang2.
Selalu pengawas ngekor dia siap dorang bertekak lagi yg budak kelas aku tu tak mengaku pakai mekap.

Yg pegawas tu pulak asyik la nak denda org sikit2 tak puas hati.
Memang budak pompuan tu jenis yg nakal sikit la. Bawak phone ke sekolah, dalam bas sekolah bercinta dengan budak lelaki sekolah lain.

Sekarang dah jadik ustazah kawan aku tu haha dah insaf kot. Nampak elok je sekarang..
Quote rosevelvet 13-9-2019 07:43 AM
sarah82 replied at 12-9-2019 03:30 PM
Relax la.. Aku pernah berbaris sbb ramai nak balik awal tak mo solat asar lps tu mengaku ABC.. sekal ...

Pnh dulu cikgu pompuan sentuh pepek ciki2 yg x solat. Dia rs ada pad ke x. Mmg kalau jd skang dh viral sexual harassment
Quote sarah82 13-9-2019 07:51 AM
rosevelvet replied at 13-9-2019 07:43 AM
Pnh dulu cikgu pompuan sentuh pepek ciki2 yg x solat. Dia rs ada pad ke x. Mmg kalau jd skang dh v ...

Tu la.. Dah la masa tu umur 13 tahun yg penuh kenaifan.. Kena masuk bilik ada 2 org cikgu wanita.. Lps tu cikgu guna bulu ayam utk check.. Adoiiii.. Ni gara2 separuh dari budak petang ponteng sbb nak balik awal..
Quote haryatie 13-9-2019 07:52 AM
beria nya la ke sekolah bermake up bagai
Quote rosevelvet 13-9-2019 08:17 AM
sarah82 replied at 13-9-2019 07:51 AM
Tu la.. Dah la masa tu umur 13 tahun yg penuh kenaifan.. Kena masuk bilik ada 2 org cikgu wanita.. ...

Cikgu i buat dlm kelas. Main raba ngn tgn jer tp blapik ngn kain sekolah la. I nengok jer la sbb x kena
Quote sarah82 13-9-2019 08:20 AM
rosevelvet replied at 13-9-2019 08:17 AM
Cikgu i buat dlm kelas. Main raba ngn tgn jer tp blapik ngn kain sekolah la. I nengok jer la sbb x ...

Masa tu sapa yg ABC kena duduk kat bilik pendidikan seni.. Tu yg kena check satu persatu dlm bilik kecik.. Malunyaaa...esk jadi bahan lawak kwn sekelas..

Lihat semua komen(11)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.226100s Gzip On
To Top