Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"174,000 Penganggur Berijazah, Tapi Gojek Yang Disediakan. Menteri Ni Memang Nak Kenyang Sendiri"

Shimmer Shine|11-9-2019 04:04 PM Komen: 137



'Melayu Malas' dan Lepasan Siswazah menganggur antara isu yang dikitar semula sejak dari dahulu lagi. Seolah-olah tiada solusi pada masalah tersebut hinggakan jumlah ini meningkat saban tahun.

Walaupun dikatakan Gojek bakal menambah pendapatan golongan ini, sebenarnya bukan ini yang dimahukan. 

Jika 174,000 graduan menganggur, ianya bukan lagi isu ringan. Kerajaan perlu berbuat sesuatu menggunakan kepakaran mereka di tempat yang sewajarnya, tetapi Gojek?


Kredit foto: Twitter

Menurut Jabatan Tenaga Kerja (JTK), 286,000 penganggur yang aktif mencari pekerjaan, 174,000 daripadanya adalah SISWAZAH!

Mengapa ianya berlaku?



Pensyarah di Pusat Pengajian Sosiologi Pendidikan (UKM), Anuar Ahmad, berkata, pengangguran siswazah Melayu pada 2017 dan 2018, menunjukkan angka konsisten bahawa 'Semakin tinggi kelulusan, semakin besar kebarangkalian menjadi penganggur.'

"Tanpa pendidikan tinggi, data menunjukkan lebih mudah mereka mendapat kerja. Situasi ini mencetuskan persoalan, adakah semakin ramai anak muda Melayu kini sedang memenuhi sektor pekerjaan rendah seperti buruh, pekerja upahan dan kilang?"

Twitter

Lebih menyedihkan, data juga menunjukkan graduan anak keluarga B40 adalah kumpulan paling ramai menganggur atau bekerja dengan gaji di bawah kelayakan akademik. 



Dan Gojek sebenarnya adalah projek 'tampal' untuk melengahkan ketidakcekapan Kementerian dan kerajaan.

Google

Nampaknya Wawasan 2020 yang dilaungkan selama ini menuju negara berteknologi tidak tercapai. Ini kerana para cerdik pandai tetapi dari golongan sederhana masih menganggur. Yang kaya hanyalah kroni dan anak beranak mereka sahaja. Persoalannya, jumlah siswazah menganggur ini akan terus bertambah. Mereka terpaksa buat gojeklah ya? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 137
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Bedah.Cun 13-9-2019 05:31 PM
Kurex replied at 10-9-2019 08:33 PM
Ok, ni pengalaman aku.. Bekas bestfriend aku! Baru je terjadi.

Kawan aku ni selalu luahkan perasa ...

Suh kawan kaw keje mengangkang jer, yang. Tak payah keje opis, modal contraception jer sudah. Suh dia cas jantan or lesbian yg nak servis nipon paint. Sudehhh

Lain-lain Komen

Quote kucingTomey 11-9-2019 04:07 PM
dah tu ape payah....tak payah belajar tinggi buat pinjaman ptptpoen ...lepas tu kau kena bayar sampai 10 tahun ...kerja takdak...baik kau abes spm..kau meniaga sendiri....untung rugu atas sifat rajin kau....kau tak payah harap la buadak kidah pendek tancenghaw vanekem selamat pagi tu
Quote Miss.H 11-9-2019 04:18 PM
Lps grad 2011, aku join satu company as a retail trainee. Gaji permulaan Rm 1600, elaun 500. So dapat lah 2100. Kontrak 2 tahun. Dulu rasanya banyak je company hire graduate dengan cara macam ni, tapi sekarang tak pasti masih ada ke x
Quote kualibesi 11-9-2019 04:19 PM
but hari tu akak dpt 1 resume budak nie. fresh grad 2019. graduated from overseas, which from USA. ko taw expected salary mintak bpe? 4.5k babeeee . major in business. hehehehe depa xtaw keeee fresh grad setakat local market nie 2.2K JA?
Quote tagas 11-9-2019 04:24 PM
gomen porn hub terus lena berpelirtik

hasil keje kelaut

konon juang manifesto mewujudkan 1juta peluang pekerjaan

rupa2 nya utk warga asing bangla nepal
Quote Skuau 11-9-2019 04:25 PM
kucingTomey replied at 11-9-2019 04:07 PM
dah tu ape payah....tak payah belajar tinggi buat pinjaman ptptpoen ...lepas tu kau kena bayar sampa ...

kojo petik buah kat astolia...dptlah RM12K sbln.
Quote kucingTomey 11-9-2019 04:26 PM
Skuau replied at 11-9-2019 04:25 PM
kojo petik buah kat astolia...dptlah RM12K sbln.

jadah nye...kau takyah la percaya cite manis2 sume tu...kawan aku baru balik dari aussie tu....cite dalam tenet mmg A la
Quote kucingTomey 11-9-2019 04:27 PM
kualibesi replied at 11-9-2019 04:19 PM
but hari tu akak dpt 1 resume budak nie. fresh grad 2019. graduated from overseas, which from USA. k ...

kah3....suruh dia simpan buat lapik jamban major bisnes dia tu....
Quote Asdan 11-9-2019 04:29 PM

belajar sampai universiti, tapi tak mampu berdikari, belajar apa tu ?
Quote adoitolongsaya 11-9-2019 04:29 PM
gojek gojek bisa ajak di sini dong
Quote kualibesi 11-9-2019 04:31 PM
kucingTomey replied at 11-9-2019 04:27 PM
kah3....suruh dia simpan buat lapik jamban major bisnes dia tu....

ahahahha. terus reject boss weh. kemain expected salary fresh grad mcm senior exec sudah. ahahahha.. bukan ko apply dengan company glc mcm bnm ka, khazanah ka, bursa ka, petronas ka. depa pun xbg tinggi begituuuuu .
Quote Kurex 11-9-2019 04:33 PM
Ok, ni pengalaman aku.. Bekas bestfriend aku! Baru je terjadi.

Kawan aku ni selalu luahkan perasaan dia tak dapat kerja, kalau dapat pun tempat kerja dia tak best, kena buli je..

Sebagai kawan baik, aku carikan kerja.. Aku buat resume dia, aku buat email baru untuk dia, aku buat jobstreet utk dia, aku yg hantar resume..

Dah banyak dah offer dia dapat. Tapi dia taknak pergi sebab apa, kerja tu dia tak boleh buat, demand! Lepas tu dia mengadu pening kepala sebab tak jumpa tempat. Walhal aku dah offer diri aku ni hantar dia dekat sana sebab aku kesian dekat mak dia, mak dia sampai mintak tolong aku carikan kerja, bukan sekali tapi banyak kali. Tapi tengok la makcik oiii, anak kau pemalas!!!!

Aku apply keje utk dia macam aku yg nak keje. Kalau sekali tak pergi aku ok je, ni semua tak pergi interview tu. Macam aku cakap, alasan dia, pening tak jumpa tempat, tak sesuai dgn dia, tak reti kerja tu, bukan kerja office!

Sekarang ni dia asyik post gambar makanan dekat status fb dia. Senang la dia, duduk rumah je, makan minum mak ayah tanggung lagi walaupun dah 30 tahun. Ye, dia pompuan..

Lepas ni takde la aku nak tolong carikan kerja, sebab sebelum2 ni kawan mintak kerja, aku tolong tapi ada yg tak oergi interview, MIA dekat opis tu, lepas tu demand gaji..
Quote jofizo 11-9-2019 04:34 PM
Edited by jofizo at 11-9-2019 04:36 PM



1 juta pekerjaan..... harap2 ada 100,000 gojek, blh la angkut sesama sendiri


Quote Skuau 11-9-2019 04:38 PM
kucingTomey replied at 11-9-2019 04:26 PM
jadah nye...kau takyah la percaya cite manis2 sume tu...kawan aku baru balik dari aussie tu....cit ...

kwn kpd kwn yg citer..kwn dia kja sana....mgkin cam nsb warga asing kat negara kita...
Quote tobby 11-9-2019 04:39 PM
janji sejuta pekerjaan kpd mahasiswa rupanya bawak motor gojek.
Quote tagas 11-9-2019 04:46 PM
jofizo replied at 11-9-2019 04:34 PM
1 juta pekerjaan..... harap2 ada 100,000 gojek, blh la angkut sesama sendiri

1j peluang pekerjaan utk di isi oleh abanglatip

so graduate bleh gi mampos
Quote Cable 11-9-2019 04:48 PM
kucingTomey replied at 11-9-2019 08:07 AM
dah tu ape payah....tak payah belajar tinggi buat pinjaman ptptpoen ...lepas tu kau kena bayar sampa ...

ptptpoen...yg ni kelakar
Quote Cable 11-9-2019 04:49 PM
Miss.H replied at 11-9-2019 08:18 AM
Lps grad 2011, aku join satu company as a retail trainee. Gaji permulaan Rm 1600, elaun 500. So dapa ...

msih...tp bkn 1600 la 1800..ok la tu kn?
Quote Cable 11-9-2019 04:50 PM
kualibesi replied at 11-9-2019 08:19 AM
but hari tu akak dpt 1 resume budak nie. fresh grad 2019. graduated from overseas, which from USA. k ...

ko pnggil dia iv ko tnye dia apa yg dia lihat pd diri dia 5 thn akn dtg...ko tngok jwpn dia poyo x poyo..slaras x ngn gaji dia minx
Quote Cable 11-9-2019 04:51 PM
tagas replied at 11-9-2019 08:24 AM
gomen porn hub terus lena berpelirtik

hasil keje kelaut

berpelirtik...yg ni klakar

Lihat semua komen(137)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094168s Gzip On
To Top