Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Penceramah Kursus Kahwin Dikritik Buat Lawak Lucah dan Gagal Capai Objektif

11-9-2019 11:13 AM Komen: 88
Seorang pengguna Twitter bernama Farhana menyatakan perasaan terkejutnya ketika menghadiri sebuah kursus wajib pra-perkahwinan yang bertujuan untuk mengajar bakal suami-isteri tentang tanggungjawab pasangan dalam rumah tangga.



Kredit foto: Twitter



Menurut Farhana, penceramah itu beberapa kali membuat kenyataan yang disifatkannya tidak bersesuaian dengan kelayakannya sebagai seseorang yang mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana dan PhD dalam bidang agama.



Kredit foto: Carian Google


Antara kata-kata yang kononnya diutarakan oleh penceramah itu ialah 'normal bagi suami untuk mendera wanita, tapi wanita mendera lelaki itu tak normal'.


Kredit foto: Twitter
Kredit foto: Twitter



Farhana juga mengatakan beliau tidak bersetuju dengan kenyataan penceramah bahawa satu-satunya tanggungjawab suami kepada isteri ialah nafkah batin, sedangkan isteri mempunyai banyak tanggungjawab lain antaranya setia, terutamanya dalam memenuhi tuntutan batin suami.



Kredit foto: Twitter


'Penceramah itu juga mengatakan wanita perlu bersedia memberikan nafkah batin kepada suami, bila-bila masa dan di mana-mana sahaja, malahan penceramah banyak mengeluarkan lawak berunsur lucah tentang lubang vagina wanita mana lebih ketat' tambah Farhana lagi.



Kredit foto: Twitter



'Para isteri, jika ibu kamu nazak dan suami tak bagi balik rumah, kamu mesti taat, jika suami hendakkan anak 12 orang, kamu perlu berikan kepadanya, kerja lebih masa sikit' kata penceramah itu lagi.




Kredit foto: Twitter



Pendedahan Farhana mengenai kegagalan penceramah tersebut menyampaikan silibus dengan berkesan menyebabkan beberapa orang netizen turut berkongsi pengalaman yang ada.


Kredit foto: Twitter


Malahan ada yang memberikan cadangan supaya sudah sampai masanya pengisian kursus kahwin dikaji semula kerana kegagalan sesetengah penceramah untuk memberikan fokus kepada objektifnya.



Kredit foto: Twitter


Bagaimanapun, Farhana dan netizen memberikan pencerahan bahawa ini hanya berlaku di beberapa penceramah dan bukan melibatkan semua. Ramai lagi penceramah yang memberikan pengisian yang berkesan. - CARI 



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 88
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Potpouri 16-9-2019 09:46 PM
RatuDunia94 replied at 11-9-2019 01:42 PM
Betul ke kalau ibu bapa tgh nazak nk meninggal.. kalau suami x benarkan pergi melawat.. isteri kena  ...

Betul sis ustaz2 cakap gitu sebab depa lelaki.. ada pulak pompuan bodo pecaya

Kalau aku pun sama je pendekatan mcm ko. Ku maki2 dia shit then balik jumpa parents aku hihii

Kalau kena cerai lagi bagus. Boleh kawen la dengan laki yang berakal, bertimbangrasa dan betul2 beriman, bukan laki ego takde perasaan macam kompom surga tu.  dah dpt laki baik tu insyaallah senang masuk surga, dapat laki hauk buatla baik tara mana pun tetapla ko disumpah2 masuk neraka gak..

Gile tak bg balik jumpa makpak isteri bila depa sakit.. Ni mesti laki spesis setiap tahun raya nak balik kampung sendiri. Tak jg perasaan isteri langsung mcm anak buluh betung dibuatnya.

Lain-lain Komen

Quote ifanonline 11-9-2019 11:16 AM
lodge a complaint la farhana...sembang dlm twitter takde hasil...itu pun kalau your complaint is taken seriously...knowing the 'lembabness' of bumiputra institution in taking action
Quote Sang_Pencinta 11-9-2019 11:18 AM
Paling meluat penceramah atau speaker tak ikut silibus, dua jam pong pang benda lain, topik ke mana
Quote helicornia 11-9-2019 11:20 AM
bukan takat penceramah kursus kawin je, ustaz kt sekolah pun ramai melucah
Quote encikWawad 11-9-2019 11:21 AM
iyolah pahana oii. ustaz tu miang whislt kau pun mengeyam dengan boifren tu takpe yer
Quote EvieWanKenobi 11-9-2019 11:24 AM
konon nak melawak tapi lawak sampah..
Quote TuntungReturn 11-9-2019 11:26 AM
kita harusla kembali ke ajaran islam yg sebenar..
Quote Boomibulat 11-9-2019 11:28 AM
Patut buat asing2 ikut jantina..br blh ckp lebih2
Quote Delifrance 11-9-2019 11:29 AM
Drpd dulu sejak azali mmg byk kelucahan jek kursus nikah ni. Org lain yg nak kawen org lain lak yg hyper . Sapa dulu2 pernah gi kursus nikah dgn arwah ustaz sulaiman endut??
Quote Atata 11-9-2019 11:31 AM
encikWawad replied at 11-9-2019 11:21 AM
iyolah pahana oii. ustaz tu miang whislt kau pun mengeyam dengan boifren tu takpe yer

Aik? Apakah punya komentar ini?
Quote Cable 11-9-2019 11:37 AM
asal x voice out masa kursus...by the way ko nk kawin ngn bangsa mamak dess makhamah ke yg smpai naik Melayu2 ni? jngn bangsa la....aku jd pairoparia msuk twitter reply tweet2 poyo ko bru tau...jai hind!!!!!!!!!!
Quote ais_kosong 11-9-2019 11:42 AM
Menyampah betul dengan lawak lucah dan double meaning ni..
sangap sangat ke?
aku selalu fikir yang suka dok buat lawak macam ni sexual life dia x fulfill
Quote gaara_X 11-9-2019 11:44 AM
orang zaman skang.....media sosial bukan tempat nak bagitahu masalah....cari n buat laporan di tempat yg sesuai....kekadang kita seumpama membuka bedung di dada sendiri....islam mengajar kita untuk membaiki...bukan untuk merosak...renung2kan....& selamat beramal.....
Quote chinta89 11-9-2019 11:47 AM
encikWawad replied at 11-9-2019 11:21 AM
iyolah pahana oii. ustaz tu miang whislt kau pun mengeyam dengan boifren tu takpe yer

eh ape kena mengena?

dia ckp isu lain, u hentam isu lain ape kes??
Quote dekmieDandy 11-9-2019 11:49 AM
dia sembang kat twitter tu sebab dia nak tahu ni normal ke tak kan..?

semua orang experience denda sama or just dia

takgittew
Quote Foxey 11-9-2019 11:50 AM
She should lodge a formal complain on this particular penceramah, bukan takat viralkan je. Nak viral pun, buh nama penceramah tu sekali. Biar semua orang tahu how disgusting that person is. Kalau general, tak adil pula pada penceramah2 lain yang buat kerja betul2.
Quote deknon 11-9-2019 12:08 PM
Awat teruk naw la ni
zaman 90 an dulu kursus kawin under JAIS di buat di masjid2
siap tidur 3hr 2 mlm.. berqiamulail solat tasbih lg, ujian dan test bacaan Al Fatihah setiap orang
memang payah nk dapat sijil tapi Alhamdulillah sampai la berguna ilmunya.
Quote beautifulorchid 11-9-2019 12:09 PM
setuju sgt.. g kursus kawin ustaz ustaz bengap ni asyik cerita pasal beromen jeeee.. mcm babi.. muke ustaz ustaz ti kalau stok hensem mcm stok pelakon holuwood takpela jugak..ni masing masing muke hensome lagi ikan kering.. sambil buat lawak lucah tersengih segih mcm lelaki gile seks....geli  dohhh
Quote Virus_77 11-9-2019 12:27 PM
orang lain yg nak kawen ustad pulak yg kegersangan. lubang bini dia x cukup ketat ka sibuk pasal lubang pompuan lain
Quote kasibiman 11-9-2019 12:30 PM



apa punya jawapan.


it should be janda.

why?

she knows what to do.








lobai kasibiman,
Kolej ke-5
Madarasahtul Munakahat Al-Zakaria,
Sudan Darul Wakanda

Lihat semua komen(88)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.092751s Gzip On
To Top