Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Saintis Sweden Cadang Makan Daging Manusia Atasi Isu Kekurangan Makanan Seluruh Dunia

Oleh: Tukang Tulis|11-9-2019 10:44 AM Komen: 36
Amalan kanibalisme dikatakan pernah berlaku pada Zaman Pertengahan di Eropah
Kredit foto: Carian Google

Seorang saintis Sweden mencetuskan kontroversi apabila mencadangkan agar amalan memakan daging manusia atau kanibalisme dipertimbangkan sebagai salah satu cara menangani isu kekurangan makanan akibat perubahan iklim dunia.

Memetik laporan Big Think pada 8 September lalu, saintis tingkah laku dari Stockholm School of Economics, Magnus Soderlund membuat cadangan itu ketika ditemu bual sebuah stesen televisyen di negara berkenaan.

Dalam temu bual tersebut, Soderlund membentangkan topik bertajuk "Bolehkah Anda Bayangkan Makan Daging Manusia?" yang mengandungi tajuk-tajuk kecil seperti "Adakah Kanibalisme satu penyelesaian terhadap kemapanan makanan pada masa hadapan?" dan "Adakah kita manusia terlalu mementingkan diri sendiri untuk hidup secara mapan?"


Magnus Soderlund
Kredit foto: Big Think

Dakwanya, pantang-larang "konservatif" yang wujud sejak zaman purba merupakan penghalang utama terhadap idea memakan daging manusia.

Katanya, memandangkan sumber makanan semakin berkurangan, manusia perlu mencari jalan penyelesaian dengan berfikir di luar kotak.

Soderlund mencadangkan daging manusia, haiwan peliharaan, cacing dan serangga seperti belalang dijadikan sumber makanan baharu.

Dia berpandangan, orang ramai akan menerima idea kanibalisme sekiranya mereka diperkenalkan dengan amalan tersebut sedikit demi sedikit.

Walaupun sikap mementingkan diri sendiri dikatakan sebagai menghalang manusia daripada memakan daging manusia lain, Soderlund percaya mereka boleh "diperdayakan untuk mengambil keputusan yang betul".


10 pempunuh paling kejam yang mengamalkan kanibalisme dengan memakan daging mangsa-mangsa mereka
Kredit foto: Carian Google

Agak mengerikan apabila lapan peratus daripada penonton rancangan temu bual itu menyatakan mereka bersedia untuk mencuba idea memakan daging manusia. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 36
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote aHoi83 11-9-2019 08:25 PM
Bila baca , ingat i sorg je teringat kat forumer asdan ropenya ramai jugak bersama i

Lain-lain Komen

Quote ifanonline 11-9-2019 10:49 AM
idea ini boleh dilaksanakan oleh negara China dan India shj...mungkin Indonesia mampu
Quote Cable 11-9-2019 11:03 AM
aku tunggu kapir bongok fother aurora tu graviti sembang pnjang2 ngn sam ngn redskin.....apa pnye bongok la aurora tu graviti
Quote Cable 11-9-2019 11:04 AM
ifanonline replied at 11-9-2019 02:49 AM
idea ini boleh dilaksanakan oleh negara China dan India shj...mungkin Indonesia mampu

kan ipan kan?
Quote awexgaban7 11-9-2019 11:18 AM
amboi lain mcm sangat ni......
Quote sarah82 11-9-2019 11:27 AM
Gila..depa lupa ttg kes Russia yg rakyat kebuluran sanggup makan daging saudara sendiri?
Quote Bunga88 11-9-2019 11:29 AM
Mana activist vegans?
Quote Cable 11-9-2019 11:32 AM

spe? asdan cina bongok tu ke?
Quote Foxey 11-9-2019 12:04 PM
Tergamak ke nak makan daging manusia? Tak sanggup rasanya. In desperation maybe some people would, contohnya survivors of air crash di Pergunungan Andes dulu. Itupun dia makan mayat kawan2 dan rasa bersalah.
Quote hoztu 11-9-2019 12:07 PM
ifanonline replied at 11-9-2019 10:49 AM
idea ini boleh dilaksanakan oleh negara China dan India shj...mungkin Indonesia mampu

tak mampu tunggu ada mentri indon yg jadi pensemburit dulu
Quote EJALTI 11-9-2019 12:07 PM
Boleh dipraktiskan dan pasti berjaya di negara indognesial...
Quote Catpaw 11-9-2019 12:07 PM
Nak muntah baca tajuk, asdan pemakan sayur dan telur mana tak menentang ke?
Quote yuki812 11-9-2019 12:08 PM
terlebih makan ada lah..kalau kat sini..
Quote EJALTI 11-9-2019 12:08 PM
hoztu replied at 11-9-2019 04:07 AM
tak mampu tunggu ada mentri indon yg jadi pensemburit dulu

PancaSIAL indogneSIAL garuduburku...

Indon jongos sampah sial lahanat bangsat keparat tolol goblok anjing kurap ummah gagal total keturunan babu pelacur henjutan Belanda...

Kehkehkeh...
Quote Cable 11-9-2019 12:15 PM
kapir2 bongok x nk msuk ke? aku tau la kapir2 bongok ni on9 je...aurora tu graviti katanya
Quote hoztu 11-9-2019 12:17 PM
EJALTI replied at 11-9-2019 12:07 PM
Boleh dipraktiskan dan pasti berjaya di negara indognesial...

negare maling budaye jekes je
Quote Artemesiaa 11-9-2019 12:22 PM
Lebih baik fikirkan macam mana nak pastikan belakan makanan sentiasa mencukupi bukan solusi singkat dengan makan manusia lain.
Quote kucingitam 11-9-2019 12:33 PM
boleh dimulakan dengan makan daging dia dulu..kot?
Quote EJALTI 11-9-2019 12:42 PM
hoztu replied at 11-9-2019 04:17 AM
negare maling budaye jekes je

PancaSIAL indogneSIAL garuduburku...

Indon jongos sampah sial lahanat bangsat keparat tolol goblok anjing kurap ummah gagal total keturunan babu pelacur henjutan Belanda..

Kehkehkeh...
Quote EJALTI 11-9-2019 12:45 PM
ifanonline replied at 11-9-2019 02:49 AM
idea ini boleh dilaksanakan oleh negara China dan India shj...mungkin Indonesia mampu

Yup....setuju

Negara gagal total indognesial mampu melakukannya.

Lihat semua komen(36)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.177678s Gzip On
To Top