Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Saya Kerja Untuk Bersyukur" - Hazeman Huzir Sindir Kenyataan Tun M Isu Melayu Malas

Oleh: Mat|10-9-2019 10:21 AM Komen: 16
Beberapa hari lepas, kaum Melayu seolah-olah dipanah tepat di hati apabila Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengeluarkan kenyataan berkenaan luahan hatinya terhadap bangsa Melayu yang malas dan terlalu memilih kerja.


Sumber Gambar: Awani

Buat anda yang terlepas dan ingin membaca apa yang disampaikan oleh Tun, boleh baca thread Twitter ini.



Thread Tun di Twitter itu tidak mendapat reaksi positif daripada rakyat apabila isu 'Melayu Malas' ini sibuk dibahaskan di semua media sosial selama beberapa hari.


Sumber Gambar: IG Hazeman Huzir

Turut tidak terlepas daripada isu ini, Hazeman Huzir berkongsikan kisah hidupnya dan menyatakan bahawa dia kurang bersetuju dengan pendapat Tun. 

Thread pengacara Motif Viral itu dipersetujui rata-rata warganet yang turut mengalami pengalaman sama.




"Saya tidak kerja keras, saya kerja untuk bersyukur"



Semenjak dari dahulu lagi, kaum Melayu sering dilabel sebagai pemalas. Adakah stereotype 'Melayu malas' ini masih lagi relevan pada tahun 2019? Ayuh bincangkan isu ini dan kongsikan pendapat anda di ruangan komen! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 16
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote adeqbun 12-9-2019 11:43 AM
nak rives saikoloji pon perlu ke duk ulang2 kata malas malas malas...some more xde ke nak kata baik2 psl bangsa sendiri

Lain-lain Komen

Quote Kurex 10-9-2019 10:54 AM
Kan dah ada semalam....
Quote chinta89 10-9-2019 11:31 AM
ada yg malas dan ada yg rajin.
Quote lostfaith 10-9-2019 11:38 AM
anak anak daddy jerlah yg tak pemalas. leh kaya 7 keturunan hasil kerja keras.
Quote shida81 10-9-2019 11:56 AM
pada aku statement tun more to reverse physiology .. ak x pernah terasa sbb aku rase ak x tergolong dlm kategori melayu malas... n circle aku ad je melayu yg sgt rajin, workholic... melayu yg suka duk kat comfort zone and melayu yg pemalas ya rabbi.... but cina india pun ramai yg suka dyk comfort zone... ak x kacau ko .. ko jgn kacau aku... wat keje dia je...x hirau pasal org....

tun lebih tekan kan pada melayu sbb dia x heran ngn cina india nk malas punnnn
Quote miraclehopes 10-9-2019 12:02 PM
Sedihla..sampai skrg tun masih cakap melayu malas....umpama satu doa dari pemimpin...iols bukanlah manusia perfect...tapi berentilah cakap melayu malas.....sbb zaman skrg ni dah ramai org melayu yg buat kerja byk dlm satu masa...ada yg kerja makan gaji.sambil bisnes online...buat kek..buat kuih..jual burger...jual baju..make up..betapa ramai melayu yg kaya buat bisnes sekarang ni...ungkapan MELAYU MALAS dah mcm doa....
Quote yuki812 10-9-2019 12:07 PM
melayu ramai yg dah x malas pon.
ramai je melayu pon dah x guna tongkat melayu dan bersaing ngn bangsa lain.
jangan hanya kerana kisah lama..sejarah lama..kita melayu still dikategorikan yg camni.
Quote pokaibanktokyo 10-9-2019 12:13 PM
Mahathir sewel mangsa buli Nik Adli pun mau layan ka ?
Quote pokaibanktokyo 10-9-2019 12:20 PM
shida81 replied at 10-9-2019 03:56 AM
pada aku statement tun more to reverse physiology .. ak x pernah terasa sbb aku rase ak x tergolong  ...

Bangsa lain semua pemalas takdenye pemimpin mereka nak ngaku. Siap jadi babu, hamba abdi, hamba seks kepada bangsa lain termasuk melayu.
Quote shida81 10-9-2019 12:31 PM
pokaibanktokyo replied at 10-9-2019 12:20 PM
Bangsa lain semua pemalas takdenye pemimpin mereka nak ngaku. Siap jadi babu, hamba abdi, hamba se ...

itu aku x tau la pemimpin dia pernah highlight ke x... for those yg not falls under that catagory buat x tau je la....
cth kt opis je la... dlm team aku ada yg rajin n ada yg malas... usually kite akan highlight bende ni mase meeting...
team lain mls ada aku kesah.. lantak la ko nk malas ke x.. janji x kacau team aku...klu related ngn team aku baru ak highlight kt bos dowang..
xkan tetiba aku nk g ckp ngn team directly....

ak x kata ape yg tun buat smua betul.. tp yg mn elok kite ikut yg x elok kt tinggal...
Quote haryatie 10-9-2019 12:34 PM
aku x terasa atok nak kata apa pun sbb aku x malas
aku sendiri pun meyampah dn sakit hati tengok org malas
da tu menyusahkan org lain pulak
dia sorang susah x pe
Quote lia98 10-9-2019 12:47 PM
Kerana pemimpin asyik dok kata melayu malas, kaum cina & india pandang hina pada melayu.
Majikan juga tidak mahu mengambil pekerja melayu sbb berpandangan mereka ni pemalas.

Takyah Tun dok hairan la nape takde melayu keje kat lombong timah & ladang getah. Ni semua gara2 British yg amalkan dasar pecah & perintah.  British pecahkan daerah2 penempatan dan fungsi ekonomi mengikut kaum. Kesannya sampai hingga ke hari ini. Melayu dilabel sbg petani nelayan dan duduk di kampung2. Cina dilabel sbg peniaga dan dok di bandar2. India dok di estet2.
Quote Ah_Kwan 10-9-2019 03:38 PM
keh keh keh


popcorn..
lagi pundet...lagi...
keluarkan semua isi akal lu ...
jangan mimpi puak puak itu akan keluar..
tak cukup panas isu lu ni...
wa masih menantikan check mate dari lu ni..
dah masuk tahun baru dah ni..lembab betul lu ni...

keh keh keh

Quote tagas 10-9-2019 04:38 PM
cth2 sindrom pemalas :

- suka amek mc

- suka cuti alasan anak sakit nenek meninggal atok nak kawen alasan yg sama tetiap tahun

- skip keje separuh hari konon tak sedap badan

- suka berhutang demi penuhi gaya hidup

- suka elak keje

- suka elak beban keja yg byk

- suka mengular

- etc

- suka berpolitik membawang dr buat keje
Quote awanysss 12-9-2019 10:37 AM
suka sgt haze ni...
Quote minahmanja 12-9-2019 11:15 AM
tagas replied at 10-9-2019 04:38 PM
cth2 sindrom pemalas :

- suka amek mc

ini betul ye, kesemuanya.. my ex-ofismate mcm ni.. huhu
Quote adeqbun 12-9-2019 11:43 AM
nak rives saikoloji pon perlu ke duk ulang2 kata malas malas malas...some more xde ke nak kata baik2 psl bangsa sendiri

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094439s Gzip On
To Top