Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Beli Ketayap Pun Dari China, Saifuddin Perlekeh Kempen Beli Produk Muslim?

Tukang Tulis|6-9-2019 04:02 PM Komen: 82
Saifuddin Nasution Ismail (gambar kecil) mendakwa sebahagian ketayap yang dibeli oleh orang Melayu di Mekah diimport dari China. Kredit foto: Carian Google dan Facebook
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail seolah-olah memperlekehkan kempen mengutamakan produk Muslim apabila menyatakan bahawa ketayap yang dibeli oleh orang Melayu di Mekah pun berasal dari China.

Beliau yang juga Setiausaha Agung PKR berkata demikian seperti dipetik daripada rakaman video yang disiarkan oleh Malaysia Gazette pada 5 September.

"Hari ini, satu dunia mendatangi Mekah, tak kira musim. Musim haji lebih-lebih lagi dan Mekah berkembang dengan commerce and trade. Semua barang dari seluruh dunia ada di situ. 

"Siapa paling banyak beli barang masa itu, kalau musim haji? Orang Melayu kitalah paling banyak sekali. Bila pergi Mekah, jom pekena shopping.

"Sepelaung dari Masjidilharam adalah Mekah Tower, di bawah tu shopping complex. Beli ketayap, made in China. Beli hair dryer, made in Japan. Di Mekah, di Mekah," katanya.


Gerakan kempen beli produk Islam mencatatkan lebih sejuta pengikut di Facebook setakat ini. Kredit foto: Facebook/ Persatuan Ekonomi Muslim Malaysia
Netizen pula mempersoalkan kenyataan Saifuddin itu dengan menyatakan bahawa ketayap dari China yang dijual di Mekah itu buatan usahawan Islam di negara berkenaan.

Kredit foto: Facebook

Mereka turut mempertikaikan mengapa Saifuddin hanya merujuk kepada orang Melayu sedangkan kempen tersebut merangkumi umat Islam secara meluas tanpa mengira bangsa mereka.

Kredit foto: Facebook
Susah juga bila jadi menteri, kalau tersilap cakap memang teruk kena kecam. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 82
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote haruslah 10-9-2019 08:47 AM
alaaaaa
relax laaaa
rakyat malaysia ade 32.6juta
bumi ade 20j

tolak sabah sarawak x join kempen ni
tolak lg melayu2 open minded

yg support BMF ni sejuta jer
tp menggelupur semacam knp?

yg join BMF ni pon bukan taik politik
bukan lah penjilat2....pemakan2 dedak

relax2 sudah....
x terkesan pon kan....

sighhh

Lain-lain Komen

Quote Asdan 6-9-2019 04:06 PM

haji pun naik kapal terbang buatan america
Quote justchu 6-9-2019 04:10 PM
Org kat mekah tu apa yg dia boleh produce? Jubah dia pun dari China.
Yg dia ada kurma je, tak memasal terpaksa create 1001 kebaikan kurma
Quote akusukaq 6-9-2019 04:11 PM
Edited by akusukaq at 6-9-2019 04:12 PM

sempit nya otak mentri kadok naik junjung sorang ni. padan lah tak mampu nak buat kerja. menjilat dap je kemampuannya. arab kaya dan prc  nak disamakan dgn melayu dan cina dap dinegara ini.
Quote kucingitam 6-9-2019 04:21 PM
konfiden je ayat cina muslim buat ketayap..

kau tak tau ke konsep perniagaan rebut peluang yang ada, kalau rasa buat ketayap dpt jana duit, dia buat je. tgk david teo amik peluang buat filem Ustaz mu tunggu aku datang..kenapa pilih UAI? sebab masa tu UAI tgh top. terus tarik minat org melayu nak tgk filem dia.. tu konsep perniagaan dia..

sorry la mr david, i ambil u sebagai contoh businessman yang bijak maa..
Quote danieladam 6-9-2019 04:35 PM
Menteri bodoh..malas nak ulas kebodohannya.
Quote dizekni 6-9-2019 04:45 PM
Muka2 barua sepenggal

Quote johan-adx 6-9-2019 04:48 PM
menteri melayu cakap cmni..caittt
Quote Kurex 6-9-2019 05:33 PM
Mesti menteri ni bodoh tak tau beza china dgn cina. Ala bodoh kerajaan idaman anak muda satu ketika dulu yg mana sanggup nazar puasa 7 hari berturut lepas pee esh menang
Quote hatikudus 6-9-2019 05:39 PM
Whateverrrr
#BMF
Quote Buritan 6-9-2019 05:40 PM
akusukaq replied at 6-9-2019 04:11 PM
sempit nya otak mentri kadok naik junjung sorang ni. padan lah tak mampu nak buat kerja. menjilat da ...

Aku suke jugak die nii.. tp statement ko nii mmg bunuh dirii.. ok bye .. semua menteli.bodo
Quote relaxjek 6-9-2019 06:12 PM
Ehh si pudin ni.. ph mmg sepenggal laa pudin nanti.. muslim semua tolak si pudin ni masa pru 15 nanti.. harap sprm dan pdrm siasat pudin ni lepas pru15 nanti.
Quote arnauld 6-9-2019 06:15 PM
#pru15pilihcalonhalalantoyyiban
Quote Bedah.Cun 6-9-2019 06:19 PM
Tak kesahlah fark you jaga ngkaw pru15 nanti farkkkkkkk
Quote mongoose_kidz 6-9-2019 06:23 PM
adoi..
muka da la xbrp sedap mata memandang..
kuar pulak sttmnt gini
enjoy la jadi mnteri puas2..
kita tggu pru15
Quote Malaysia.Doom 6-9-2019 06:36 PM
justchu replied at 6-9-2019 04:10 PM
Org kat mekah tu apa yg dia boleh produce? Jubah dia pun dari China.
Yg dia ada kurma je, tak memas ...

YG Melayu pun percaya je...sebab Pak Arab tu guna bahasa Al Quran
Quote Redskins 6-9-2019 06:40 PM
Hahaha.. Bahalol punya menteri penjilat Dapigs

Ada lebih krang 20 juta Cina Muslim di China

sudah tentula produk2 buatan mereka dieksport ke negara2 Islam..bodoooo.


Kempen #BMF adalah  membeli produk2 Muslim
dan tidak mendiskriminasikan mana2 kaum.


Bangang pong buleh jadik muntri..


Kerajaan Sepenggal.
Quote sarah82 6-9-2019 06:49 PM
Sebenarnya bagus dia buat kenyataan mcm ni.. Tahniah saifuddin... Mesti pengundi melayu ang akan bersedia utk pangkah yg lain.

Masa ni la.. Boleh tgk pencacai penjilat najis versi ahli politik
Quote giyomi 6-9-2019 07:04 PM
Edited by giyomi at 6-9-2019 07:06 PM

apa benda lar boikot2 ni semua, tak bole ker kita hidup aman dan beli barangan BUATAN MALAYSIA tanpa ada batasan produk keluaran siapa pon. napa lar mentaliti sempit sgt. what are we trying to prove actually.
Quote misuke 6-9-2019 08:17 PM
pudin.. pudin... ko eksen la puas2. pasni ko meratap la balik kat BERSIH bagai.. babai PH

Lihat semua komen(82)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.164365s Gzip On
To Top